Eurobank: Πρώτη εκτίμηση για μείωση 2,05% του ΑΕΠ το 2015

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έκθεσης της Eurobank , το πραγματικό ΑΕΠ στο σύνολο του έτους 2015, θα μειωθεί κατά 2,05% έναντι αύξησης 0,77% το 2014. Επίσης, θα μειωθεί κατά 0,60% το β’ τρίμηνο έναντι 0,16% το α΄ τρίμηνο 2015.

Σημειώνεται ότι η αναθεωρημένη προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ

της Ελλάδας το 2015 διαμορφώνεται μεταξύ -2% και -4% (“Greece – request for stability support in the form of an ESM loan”, EC, 10 July, 2015)

Οι εκτιμήσεις και προβλέψεις του παρουσιάζονται στη μελέτη θα πρέπει να θεωρηθούν αυστηρά προκαταρκτικές (και, δυνητικά, υποκείμενες σε σημαντικές αναθεωρήσεις) καθώς: α) σημαντικός αριθμός μακροοικονομικών στοιχείων που αντιστοιχούν στο β΄ τρίμηνο του έτους αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες εβδομάδες, και β) η τρέχουσα συγκυρία χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της χώρας για την παροχή ενός νέου (3ου) προγράμματος χρηματοδότησης, οι υφιστάμενοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και τα νέα μέτρα λιτότητας αποτελούν (και θα συνεχίσουν να αποτελούν για κάποιο διάστημα) τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για την επιδείνωση του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος.

Κατά συνέπεια, η επιτυχής ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, η ταχεία εμπέδωση συνθηκών σταθερότητας στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η εμπροσθοβαρής αξιοποίηση του συμφωνηθέντος πακέτου (έως €35 δις) στήριξης της ελληνικής οικονομίας με ευρωπαϊκά κεφάλαια θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικούς μοχλούς ανάσχεσης του νέου υφεσιακού φαινομένου. Το εν λόγω φαινόμενο αναμένεται να συνεχισθεί τουλάχιστον έως και το β΄ τρίμηνο του 2016 καθώς, στο βαθμό που οι εκτιμήσεις μας αποδειχθούν ακριβείς, η μεταφορά (carryover) της ύφεσης του 2015 στο επόμενο έτος θα προσεγγίσει (και ενδεχομένως υπερβεί) τις -2 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγγραφέας της έκθεσης είναι ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου Eurobank. Στη διεξαγωγή της μελέτης έχει επίσης συμβάλει ο κ. Δημήτρης Θωμάκος, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου & Επιστημονικός Σύμβουλος Διεύθυνσης Διεθνών Επενδυτικών Συμβουλευτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα