Eurogroup: Γιατί πανηγυρίζουμε; Μας δώσανε τυράκι και μπήκαμε στη φάκα!

Το ότι είμαστε λαός που μας αρέσουν τα πανηγύρια, δεν είναι κακό. Αλλά είναι πολύ κακό, να πανηγυρίζει κανείς γιατί πήρε ένα κομμάτι τυρί, πιθανόν και σάπιο, και σε αντάλλαγμα, μπήκε στη φάκα! Με άγνωστο μάλιστα τον χρόνο, που αυτοί που τον έβαλαν, θα του ανοίξουν την πόρτα.

«Στο τέλος του προγράμματος θα συζητήσουμε για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Πιο ευχάριστη βραδιά για τον Σόιμπλε, δεν ήταν δυνατόν να του προσφερθεί…

Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου:

Πήραμε
– μας δώσανε, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ούτως ή άλλως μη βιώσιμο χρέος. Αυτό, κα προβλεπόταν από την απόφαση του Μαΐου ότι θα γίνει μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. (Μας το δίνουν λοιπόν και αυτό, ΚΑΘΗΣΤΕΡΗΜΕΝΑ). Απίστευτα μικρές οι ελαφρύνσεις που θα προκύψουν (και μάλιστα με ορίζοντα το έτος 2060) και κάποιες ρυθμίσεις στα επιτόκια (όχι γΙα όλο τον δανεισμό) που θα κάνουν κάποιες δόσεις στο μέλλον μικρότερες. Για να γίνει κατανοητό το πόσο μικρή επίδραση θα έχουν στο χρέος τα βραχυπρόθεσμα αυτά μέτρα για τα οποία …πανηγυρίζουμε, αρκεί να δούμε τη στάση του ΔΝΤ. Αν τα μέτρα αυτά έκαναν το ελληνικό χρέος βιώσιμο, το ΔΝΤ θα έμπαινε στο πρόγραμμα. Δεν μπήκε, γιατί πρόκειται για …μερεμέτια.

Με το τυράκι των μέτρων του κ.Ρέγκλινγκ, μπήκαμε ως χώρα, στη φάκα. Ιδού γιατί:

ΠΡΩΤΟΝ, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, όχι μόνο παραμένει, αλλά θα πρέπει να διατηρηθεί και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι μεσοπρόθεσμο επίπεδο νοούνται τα 3, τα 5 και τα 10 χρόνια! «Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια. Αλλά αυτό θα το αποφασίσουμε στις συζητήσεις που θα κάνουμε αργότερα» ανέφερε.

Χθες μόλις, η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου με άρθρο της που φέρει τίτλο «Ελλάδα, η αποικία του ευρώ», κατακεραυνώνει την πολιτική της ΕΕ απέναντι στη χώρα. «Ο Σόιμπλε ξέχασε το βασικότερο», σημειώνει η αρθρογράφος. «Οι Ευρωπαίοι απαιτούν πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. ακόμη και οι φετιχιστές των μηδενικών ελλειμμάτων όπως ο Σόιμπλε δεν μπορεί να επιτύχει πλεονάσματα άνω του 1%, παρά το χαμηλό ποσοστό ανεργίας, παρά τους φόρους που αναβλύζουν. Πώς θα καταφέρει λοιπόν η Ελλάδα ένα τόσο υψηλό πλεόνασμα, που το ΔΝΤ θεωρεί μη ρεαλιστικό;»

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ο πρόεδρος του Eurogroup κ.Ντάισελμπλουμ, είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο ισχυρών διαρθρωτικών μέτρων.Υπενθύμισε επίσης ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους Θεσμούς έναν μηχανισμό και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα το εξασφαλίσουν.

ΤΡΙΤΟΝ, η ίδια η ανακοίνωση του Eurogroup μιλάει για “Μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, περιλαμβανομένων ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την απομάκρυνση εμποδίων για τις επενδύσεις»

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Οι Θεσμοί έρχονται ξανά στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες και η δεύτερη αξιολόγηση πάει, όπως είπε και ο Ντάισελμπλουμ, στο 2017, “οπότε θα γνωρίζουμε και τη θέση του ΔΝΤ».

ΠΕΜΠΤΟΝ: Στα εργασιακά, ουδέν νεώτερον, αδού ο επικεφαλής του Eurogroup πέταξε το «μπαλάκι» στο κουαρτέτο. «Το συζητήσαμε, αλλά μην περιμένετε από τους υπουργούς να μπουν σε λεπτομέρειες για τις συμβάσεις», ανέφερε.

ΥΓ: Αν μετά από όλα αυτά, δικαιολογούνται οι πανηγυρισμοί, είναι ένα θέμα που ο καθένας μπορεί να το κρίνει μόνος του. Μία συμβουλή πάντως εξειδικευμένου γιατρού, δεν θα έβλαπτε.

Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval9@gmail.com

Keywords
Τυχαία Θέματα