Eurogroup: Νίπτουν τας χείρας οι υπουργοί – Παρέπεμψαν στους ηγέτες – Μια “άλλη” Ελλάδα θέλουν για να μας σώσουν!

UPD: Με το μαχαίρι στο λαιμό η Ελλάδα. Χωρίς κοινό ανακοινωθέν έληξε το Eurogroup, μετά από διόμισι ώρες. Οι εταίροι, δια των υπουργών τους των Οικονομικών, μιλάνε για μια νέα, “μεταρρυθμισμένη” Ελλάδα και λένε έξω από τα δόντια ότι πρέπει άμεσα να αρχίσει ένα μπαράζ νομοθετήσεων σε ΦΠΑ, πρόωρες συντάξεις, άνοιγμα

επαγγελμάτων και μεταρρυθμίσεις στις αγορές προκειμένου να πειστούν για να δώσουν την έγκριση ώστε να ξεκινήσει και επίσημα η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Είτε οι υπουργοί ανήκουν στο μπλοκ αυτών που υποστηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με συμφωνία επί του προγράμματος που τους υποβλήθηκε, είτε ανήκουν στο μπλοκ των σκληρών, ΟΛΟΙ ζητούν, εδώ και τώρα αλλαγές. Αλλαγές, που προυποθέτουν, οπωσδήποτε και αλλαγή υπουργών στα πόστα της κυβέρνησης που έχουν να κάνουν με μνημονιακά νομοθετήματα. Επιπλέον, θέτουν σαφέστατα θέμα ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ από τους θεσμούς για την ορθή, αυτή τη φορά εφαρμογή των μέτρων.

Εδώ μας κατάντησε ο Μπαρουφάκης, να υποστεί η χώρα, ότι δεν είχε υποστεί ούτε με το πρώτο, ούτε με το δεύτερο μνημόνιο!

«Ας το παραδεχτούμε ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Η Αθήνα θα πρέπει από τη Δευτέρα να αρχίσει τη νομοθέτηση», είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών. Ακόμα και ο Φινλανδός ομολογός του άφησε «παράθυρο» για συμφωνία αν και είπε ότι «είμαστε στο 2-3-4 και πρέπει να φτάσουμε στο 10».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι στόχος του Eurogroup είναι να προετοιμαστεί η Σύνοδος των ηγετών της Ευρώπης για να μπορέσει να πάρει τις αποφάσεις. Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε γρήγορη εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων και να δεσμευτεί σε ακόμα περισσότερες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, σημείωσε.

Κοινή συνισταμένη είναι ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη δεδομένου ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί το θέμα των μεταρρυθμίσεων, οι ανάγκες χρηματοδότησης (ανεβαίνουν ως τα 73 δισ. ευρώ) αλλά και το θέμα του χρέους. Παράλληλα θα πρέπει να βρεθεί λύση στο βραχυπρόθεσμο πρόβλημα χρηματοδότησης καθώς στις 20 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ και παράλληλα να εξοφληθεί το ΔΝΤ.

Υπό αυτό το πρίσμα ανοικτό είναι να γίνει νέο Eurogroup στα τέλη της εβδομάδας (εκτός του ήδη προγραμματισμένου για Δευτέρα) προκειμένου να εξεταστεί αν στο ενδιάμεσο η Αθήνα έχει κάνει ότι συμφωνηθεί.

Θετικό νέο, η ακύρωση της Συνόδου Κορυφής των 28, καθώς η σύγκλισή της είχε αποφαστεί προκειμένου να βάλει τη “βούλα” της στο GREXIT , στην περίπτωση που δεν υπήρχε λύση από την Σύνοδο της ευρωζώνης. Εν ολίγοις, η Ελλάδα γλύτωσε …την κηδεία της σήμερα, Κυριακή το απόγευμα.

ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ – ΑΜΕΣΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Eurogroup, μέχρι τη διακοπή των εργασιών του, το Σάββατο το βράδυ, και πριν επαναληφθεί εκ νέου σήμερα, επεξεργαζόταν το εξής σχέδιο απόφασης: «Το Eurogroup έλαβε την αίτηση των ελληνικών αρχών για ένα τριετές πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και την προσαρτώμενη σε αυτό λίστα δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένης και ολοκληρωμένης λίστας προαπαιτουμένων. Το Eurogroup επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά την ανάγκη συνεχιζόμενης εμπλοκής (στο πρόγραμμα) του ΔΝΤ».

Σύμφωνα με το προσχέδιο, από την Αθήνα ζητείται να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, να προχωρήσει σε συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ως αντιστάθμισμα των δημοσιονομικών επιπτώσεων που προέκυψαν από την απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις το 2012, να υλοποιήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, να υιοθετήσει πλήρως την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» και να προωθήσει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων, την απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ -εκτός και αν βρεθούν ισοδύναμα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, όπως σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα δεσμεύεται ακόμη για αναβαθμισμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και πλήρη εναρμόνιση με τους μεσοπρόθεσμους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Εκτός από το εν λόγω έγγραφο, σύμφωνα με το Reuters, από τους εταίρους ζητήθηκε ακόμη να περάσει νομοθεσία από την ελληνική Βουλή για τον ΦΠΑ, αλλά και την περεταίρω ανεξαρτητοποίηση της ελληνικής στατιστικής αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Keywords
Τυχαία Θέματα