Eurostat: Σχεδόν οι μισοί Έλληνες πληρώνουν με καθυστέρηση δάνεια, ενοίκια, λογαριασμούς

Οι Έλληνες πληρώνουν σε συντριπτικό βαθμό με καθυστέρηση το στεγαστικό τους, το ενοίκιο ή άλλες οφειλές, όπως λογαριασμούς δημοσίων υπηρεσιών ή άλλες υποχρεώσεις οι οποίες συνήθως πληρώνονται με δόσεις, αναφέρει έρευνα της Eurostat για το 2016.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έρευνα, ένας στους 10 ανθρώπους στην ΕΕ είχαν τέτοιου είδους οφειλές και καθυστερημένες πληρωμές το 2016.

Όταν επικεντρωνόμαστε σε ληξιπρόθεσμες οφειλές για στεγαστικά δάνεια ή πληρωμές ενοικίων, το ποσοστό

διαμορφώνεται στο 3,5% στην ΕΕ. Οι άνθρωποι που ζουν σε νοικοκυριά με παιδιά (4,8%) ήταν δύο φορές πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση σε σχέση με αυτούς χωρίς εξαρτώμενα παιδιά (2,3%.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, περίπου το 47,9% του πληθυσμού καθυστερεί να πληρώσει το ενοίκιο, το στεγαστικό δάνειο, τους λογαριασμούς ή άλλες υπηρεσίες, το 2016. Επίσης, αντίστοιχες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις είχε το ένα τρίτο του πληθυσμού στη Βουλγαρία (34,2%), και πάνω από το ένα τέταρτο στην Κύπρο (26,6%) και στην Κροατία (26,4%).

Στον αντίποδα, στα μισά μέλη της ΕΕ ποσοστό μικρότερο από το 10% του πληθυσμού είχε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο. Τα μικρότερα ποσοστά καταγράφτηκαν στην Ολλανδία (5%), στην Τσεχία (4,4%) και στη Γερμανία 4,2%.

Όταν κοιτάζουμε το ποσοστό του πληθυσμού που παρουσιάζει καθυστέρηση στην αποπληρωμή ενοικίων ή στεγαστικών, το υψηλότερο ποσοστό επί τοις εκατό καταγράφεται στην Ελλάδα, καθώς το 15,3% του πληθυσμού έχει τέτοιες υποχρεώσεις.

Το αμέσως επόμενο ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερα, στο 8,6% και αφορά την Κύπρο, και ακολουθούν Ισπανία και Γαλλία με 5,2%, Ουγγαρία με 5,1%, Φινλανδία με 4,9% και Ιταλία 4,2%.

Αντίθετα, σε επτά κράτη-μέλη το ποσοστό αυτών των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ήταν κάτω του 2%, και συγκεκριμένα στην Εσθονία (1,8%), στη Γερμανία (1,6%), στις Ιρλανδία και Λιθουανία (1,4%), Κροατία και Πολωνία (1,3%) και Ρουμανία (0,9%).

Σε σχέση με το 2008, το ποσοστό του πληθυσμού που εμφάνιζε ληξιπρόθεσμες οφειλές τριπλασιάστηκε το 2016 στην Ελλάδα, από το 5,5% στο 15,3%, και διπλασιάστηκε στην Κύπρο (από το 3,4% στο 8,6%) και στο Λουξεμβούργο (από το 1,1% στο 2,7%) και στην Πολωνία (από το 0,6% στο 1,3%).

Keywords
Τυχαία Θέματα