FED: Κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία επιβάλλουν βραδύτερο ρυθμό αύξησης στα επιτόκια

Η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της Κίνας και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, έχει ενισχύσει τους κινδύνους στην αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία και αυτό δικαιολογεί ένα βραδύτερο ρυθμό στις αυξήσεις των επιτοκίων, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της FED, Τζ.Γιέλεν.

Περαιτέρω υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, ενδεχομένως να έχει

“ανεπιθύμητες” επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε.

“Δεδομένων των κινδύνων στις προοπτικές [της οικονομίας] θεωρώ ότι είναι κατάλληλο για την επιτροπή να προχωρήσει με προσοχή στην προσαρμογή της πολιτικής της”, δήλωσε η Γιέλεν, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πότε η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει την επόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Η πρόεδρος της Fed προσπάθησε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα εργαλεία που έχει στη διάθεση της η κεντρική τράπεζα για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα στην περίπτωση μιας νέας ύφεσης, παρά τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια.

Δήλωσε ότι η Fed μπορεί να δεσμευτεί στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών που ανακοινώνει για την πορεία των επιτοκίων, ενώ ανέφερε επίσης την πιθανότητα νέων αγορών ομολόγων ή την ανταλλαγή πιο βραχυπρόθεσμων ομολόγων με τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο της υιοθέτησης αρνητικών επιτοκίων.

“Αν και αυτά τα εργαλεία εμπεριέχουν ορισμένους κινδύνους και κόστη που δεν έχουν τα επιτόκια, τα χρησιμοποιήσαμε αποτελεσματικά για να ενισχύσουμε την ανάκαμψη από την προηγούμενη Μεγάλη Ύφεση και θα το ξανακάνουμε αν χρειαστεί”, δήλωσε.

Η πρόεδρος της Fed εξέφρασε παράλληλα και ένα παράπονο, επισημαίνοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει πάρει μεγάλη βοήθεια από το Κογκρέσο σε όρους δημοσιονομικών πολιτικών.

“Θα ήταν χρήσιμο να δούμε τη δημοσιονομικό πολιτική να παίζει μεγαλύτερο ρόλο”, δήλωσε. “Υπάρχουν επιχειρήματα για δαπάνες σε υποδομές με τα επιτόκια τόσα χαμηλά. Αν υπάρξει και νέα ύφεση, η Fed σίγουρα θα χρειαστεί βοήθεια από την τόνωση των κυβερνητικών δαπανών”.

Keywords
Τυχαία Θέματα