Fitch: Credit positive ο “Ηρακλής” για την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών

Πιστωτικά θετικό (credit positive) για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών είναι σύμφωνα με τον οίκο Fitch το σχέδιο «Ηρακλής», που στοχεύει στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών.
Όπως εκτιμά η Fitch, το σχέδιο θα επιταχύνει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων

δανείων και θα τονώσει την κερδοφορία των τραπεζών.
«Αναμένουμε το σχήμα να εφαρμοστεί πλήρως στις ερχόμενες εβδομάδες» αναφέρει ο οίκος, ενώ προσθέτει ότι «η επίπτωση του σχήματος στο κεφαλαιακό προφίλ των τραπεζών θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της συμμετοχής,  το κόστος συμμετοχής και την διάθεση των επενδυτών».
Στο πλαίσιο του καθεστώτος, το οποίο θα επιτρέψει στις τράπεζες να απομειώσουν έως και 30 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει εγγύηση για τα ανώτερα τμήματα των τιτλοποιήσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σε αντάλλαγμα, θα λάβει ένα τέλος σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει.
Το σύστημα είναι παρόμοιο με το μοντέλο GACS της Ιταλίας.
Αναμένουμε ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πλήρως τους επόμενους μήνες, αναφέρει η Fitch.
Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας δραστηριοποιείται πιο ενεργά με την εφαρμογή πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων στον τραπεζικό τομέα.
Το καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων έχει περιθώριο κάλυψης έως και 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 75 δισ. ευρώ του τομέα (τέλος Ιουνίου 2019).
Δύο από τις συστημικές τράπεζες σκοπεύουν να μειώσουν τους δείκτες NPE σε περίπου 20% μέχρι τα τέλη του 2021 ενώ οι άλλες δύο στοχεύουν σε μονοψήφιους δείκτες.
Η χρήση του συστήματος θα μπορούσε να επιταχύνει τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις, βοηθώντας τις τράπεζες να επιτύχουν τους στόχους τους νωρίτερα.
Ο αντίκτυπος του καθεστώτος στα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών θα εξαρτηθεί από την έκταση της συμμετοχής, το κόστος συμμετοχής και την επενδυτική διάθεση για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
Φαίνεται ότι υπάρχει θετική επενδυτική διάθεση, δεδομένης της πώλησης των NPLs του τομέα φέτος και ότι το βελτιωμένο περιβάλλον λειτουργίας της Ελλάδας θα βοηθήσει στην υποστήριξη της ζήτησης.
Το κόστος για τις τράπεζες θα εξαρτηθεί από το πώς χρησιμοποιήσουν το σύστημα.
Ενώ υπάρχουν κίνδυνοι εκτέλεσης που σχετίζονται με τη σύσταση και τη χρήση του συστήματος, το προηγούμενο στην Ιταλία και η εμπειρία αγοράς που αποκτήθηκε από ορισμένες πράξεις τιτλοποίησης NPL στην Ελλάδα φέτος θα πρέπει να εξομαλύνουν τη διαδικασία και να υποστηρίξουν την αποδοχή της αγοράς, καταλήγει η Fitch.

Keywords
Τυχαία Θέματα