Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση “BB” για την Ελλάδα, με σταθερές προοπτικές – Ισχυρή οικονομική ανάκαμψη την επόμενη διετία – Πρόβλημα τα κόκκινα δάνεια τραπεζών

Στην επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα “ΒΒ” προχώρησε η Fitch Ratings, διατηρώντας παράλληλα σταθερές τις προοπτικές.

Ο οίκος εκτιμά ότι το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 10,2% το 2020, αναμένει ωστόσο ισχυρή οικονομική ανάκαμψη την επόμενη διετία. Από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 η ανάπτυξη. Προβληματίζουν τα υψηλά επίπεδα κόκκινων δανείων και χρέους.

Η

πρόταση της ελληνικής κεντρικής τράπεζας για τη σύσταση εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών και η εφαρμογή μιας μεταρρύθμισης του νόμου περί αφερεγγυότητας από τον Ιανουάριο μπορεί να είναι θετική για τις προοπτικές ποιότητας περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών μεσοπρόθεσμα.

Η αξιολόγηση της Ελλάδας αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος, που υπερβαίνει αυτό χωρών με αξιολόγηση “BB” και BBB”, καθώς και το επίπεδο διακυβέρνησης που είναι καλύτερο από αυτό χωρών σε αντίστοιχη επενδυτική βαθμίδα.

Πλεονεκτήματα που, σύμφωνα με τον οίκο, αντισταθμίζουν την αδύναμη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική, το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού τομέα και το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος.

Επίσης, σημειώνει ότι οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τον βαθμό εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της χώρας, ακόμα και μετά το σοβαρό σοκ που υπέστη η ελληνική οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τη Fitch, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 9,2% σε ετήσια βάση κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020, λόγω της ιδιαίτερα απότομης πτώσης των εξαγωγών κατά περίπου 25%, και κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των τουριστικών αφίξεων. Για το σύνολο του 2020, ο οίκος εκτιμά ότι η μείωση του ΑΕΠ ανήλθε στο 10,2%.

Ο οίκος προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα μπει σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης από το δεύτερο τρίμηνο φέτος, αν και οι επιπτώσεις από το 2020 και οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί το πρώτο τρίμηνο περιορίζουν την πρόβλεψη για την ενίσχυση του ΑΕΠ στο 3% φέτος.

Ωστόσο, η Fitch σημειώνει ότι αναμένει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη την επόμενη διετία.

Το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης στην οικονομία λόγω της πανδημίας,  εκτιμάται στα 24 δισ. το 2020 και στα 7,5 δισ. το 2021.

Το χρέος γενικής κυβέρνησης θα οδηγηθεί, από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019 σε εκτιμώμενο έλλειμμα 9,3% το 2020. Η οικονομική ανάκαμψη της επόμενης διετίας θα οδηγήσει το έλλειμμα στο 7,2% φέτος και στο 2,6% το 2022.

Το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει πολύ υψηλό για παρατεταμένη περίοδο, αλλά υπάρχουν παράγοντες μετριασμού που στηρίζουν την βιωσιμότητά του. Υπάρχει ουσιαστικό μαξιλάρι ρευστότητας (20% του ΑΕΠ περίπου) και μπορεί να καλύψει έκτακτες ανάγκες δαπανών. Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι χαμηλό, το πρόγραμμα αποπληρωμών μέτριο και η μέση ωρίμανση (γύρω στα 20 χρόνια) είναι από τα καλύτερα μεταξύ όλων των κρατών που παρακολουθεί η Fitch, μετριάζοντας έτσι τον κίνδυνο μιας αύξησης των επιτοκίων.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο δείκτης NPLs παραμένει πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, παρά την πρόσφατη πρόοδο στις μετρήσεις ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, η οποία σημείωσε μείωση του δείκτη NPL σε 35,8% από 42,1%.
Ο οίκος αναμένει αύξηση κόκκινων δανείων μετά τη λήξη του μορατόριουμ για τις πληρωμές δανείων.
Η πρόταση της ελληνικής κεντρικής τράπεζας για τη σύσταση εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών και η εφαρμογή μιας μεταρρύθμισης του νόμου περί αφερεγγυότητας από τον Ιανουάριο μπορεί να είναι θετική για τις προοπτικές ποιότητας περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών μεσοπρόθεσμα.

Μετά τη Fitch σήμερα, ακολουθεί στις 19 Μαρτίου η αξιολόγηση της DBRS, στις 24 Απριλίου του S&P και στις 21 Μαίου της  Moody’s.

Οι δεύτεροι γύροι αξιολογήσεων είναι στις 16 Ιουλίου από τη Fitch, στις 17 Σεπτεμβρίου από την DBRS, στις 22 Οκτωβρίου από την S&P και στις 19 Νοεμβρίου από την Moody’s.

Keywords
Τυχαία Θέματα