Fitch: Ευοίωνες οι προβλέψεις για τις ελληνικές τράπεζες – Χρηματοδότηση και ρευστότητα οι μεγάλοι κίνδυνοι

Εντός του 2019 αναμένεται να γίνει πιο ορατή η ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου – αλλά με αργά βήματα, στηριγμένη στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και το περισσότερο ευνοϊκό περιβάλλον σε ότι αφορά τη νομοθεσία.

Αυτό επισημαίνει σε τελευταίο report ο οίκος Fitch τονίζοντας πως οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο πτωχευτικό πλαίσιο, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες θα πρέπει να διευκολύνουν την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Fitch

διατηρεί το outlook των τραπεζών σε σταθερό, με την προσδοκία για σταδιακή επιδιόρθωση των ισολογισμών, περιλαμβάνομένης της συνολικής ρευστότητας, της ποιότητας ενεργητικού και την εταιρική διακυβέρνηση.

Σε άλλο σημείο, ωστόσο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ποιότητα ενεργητικού και την υψηλή κεφαλαιακή επιβάρυνση από προβληματικό ενεργητικό των Τραπεζών και η πορεία τους εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη σταθερότητα στο λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα, την αποδοτικότητα των πρόσφατων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων και τη διάθεση των επενδυτών να αποκτήσουν ελληνικά προβληματικά στοιχεία ενεργητικού.

Σε σχέση με την πρόσφατη πρόταση της ΤτΕ για την μείωση των NPEs, ο οίκος Fitch εκτιμά ότι ο μεγάλος όγκος των NPEs θα συνεχίσει να επιβαρύνει την κερδοφορία και την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεδομένης της περιορισμένης οργανικής παραγωγής κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, ενδέχεται να εξεταστούν μέτρα κεφαλαιακής στήριξης μεσοπρόθεσμα, στο πλαίσιο προετοιμασίας για να απορροφηθούν οι επιπτώσεις από το IFRS 9 και τις απαιτήσεις MREL του SSM.

Αναμένει ότι η αύξηση της εμπιστοσύνης και η ουσιαστική άρση των capital controls την 1η Οκτωβρίου θα ανοίξουν τον δρόμο σε μια σταθερότερη εισροή καταθέσεων και θα βελτιώσει την πρόσβαση των τραπεζών στις κεφαλαιαγορές το 2019, μειώνοντας την εξάρτησή τους από το ευρωσύστημα για ρευστότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα