Folli Follie: Σοκ και δέος από τον αναμορφωμένο ισολογισμό της PwC- Προτείνει νέα συμφωνία στους πιστωτές

Μια εναλλακτική πρόταση προς τους ομολογιούχους για την αναδιάρθρωση της εταιρείας ανακοίνωσε η Folli Follie αποσύροντας την προηγούμενη (Φεβρουάριος 2019), η οποία όπως αναγνωρίζει δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί αποτελεσματικά. Ωστόσο και αυτή η νέα πρόταση δεν είναι η οριστική καθώς θα πρέπει να υπάρξουν διαβουλεύσεις με τους πιστωτές.

Να

σημειωθεί ότι οι αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις της  εταιρείας για το 2017, οι οποίες δημοσιεύτηκαν 15 μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου παραποίησης οικονομικών στοιχείων με επίκεντρο της δραστηριότητες της στην Ασία, αποτυπώνουν έναν όμιλο μειωμένο στο 1/3 σε σχέση με τις προηγούμενες καταστάσεις.

Ειδικότερα στα βασικά οικονομικά μεγέθη οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώνονται σε 359,2 εκατ. ευρώ έναντι 1,41 δισ. ευρώ, τα τελικά αποτελέσματα διαμορφώνονται σε ζημιές 136,1 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών 216,8 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται σε περίπου 69,5 εκατ. ευρώ από 1,91 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Σοκ και δέος προκαλούν οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν, όπως περιγράφονται στο πιστοποιητικό της PwC, που εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με την συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Υπογραμμίζει δε πως δεν κατέστη δυνατό να αποκτήσει αξιόπιστα και επαρκή στοιχεία για την προετοιμασία και παρουσίαση όλων των παρατηρήσεών της.

Σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση της εταιρείας, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, αποσκοπεί στην δημιουργία μιας πιο λιτής και αποτελεσματικής δομής, ικανής να προσελκύσει νέες επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι νέες επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν σε μια «καθαρή» εταιρική δομή (NewCo), η οποία προσφέρει στους επενδυτές την βεβαιότητα ότι τα λογιστικά και ελεγκτικά ζητήματα που επηρέασαν μέρος του Ομίλου FF Group κατά το παρελθόν θα απομονωθούν.

Τι περιλαμβάνει η αναδιάρθρωση

Τα κύρια στοιχεία της προτεινόμενης Αναδιάρθρωσης είναι τα εξής:

• ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις του Ομίλου, περιλαμβανομένων του brand, του τομέα καλλυντικών και μόδας, της Links of London, των δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, των αποθεμάτων και ορισμένων ακόμη περιουσιακών στοιχείων, θα μεταβιβαστούν και ενοποιηθούν σε μία νέα εταιρεία (“OpsCo”)·

• ορισμένα από τα μη λειτουργικής σημασίας ακίνητα θα μεταβιβαστούν σε νέα εταιρεία (“AssetsCo” και, από κοινού με την OpsCo, “NewCo”), η οποία θα ανήκει εξ ολοκλήρου στους κατόχους του Υφιστάμενου Α’ Τάξης Μη Εξασφαλισμένου Δανεισμού·

• τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις θα παραμείνουν στον υπάρχοντα Όμιλο (“OldCo”).

• η OpsCo θα εκδώσει νέες μη εξασφαλισμένες ομολογίες συνολικού κεφαλαίου 20 εκατ. ευρώ υπέρ της AssetsCo (οι «Νέες Ομολογίες»). Η OldCo θα παράσχει εταιρική εγγύηση υπέρ της AssetsCo· και

• οι ληξιπρόθεσμες οφειλές βάσει του Υφιστάμενου Α’ Τάξης Μη Εξασφαλισμένου Δανεισμού θα αποσβεσθούν πλήρως και ολοσχερώς.

Υλοποίηση

Η Εταιρεία σκοπεύει να υλοποιήσει την Αναδιάρθρωσή της βάσει των διατάξεων των άρθρων 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Η Εταιρεία θα αιτηθεί την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης (το «Σχέδιο Εξυγίανσης») βάσει αυτών των διατάξεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Η αίτηση για το Σχέδιο Εξυγίανσης θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

• Υπογεγραμμένη συμφωνία με πιστωτές που εκπροσωπούν την απαραίτητη πλειοψηφία (40% των εξασφαλισμένων πιστωτών και 60% των συνολικών πιστωτών) (οι «Πλειοψηφούντες Δανειστές»)·

• Απόδειξη ότι και η Παλαιά Εταιρεία και η Νέα Εταιρεία θα είναι βιώσιμες· και

• Απόδειξη ότι οι υπάρχοντες δανειστές του Ομίλου δεν θα βρεθούν σε χειρότερη κατάσταση δια της διαδικασίας εξυγίανσης (ήτοι ότι θα λάβουν τουλάχιστον ό,τι θα ελάμβαναν σε περίπτωση ρευστοποίησης στο πλαίσιο πτωχευτικής διαδικασίας).

Η επικύρωση του Σχεδίου Εξυγίανσης από το Δικαστήριο θα παράσχει στην Εταιρεία – υπό την επιφύλαξη των σχετικών προϋποθέσεων του Πτωχευτικού Κώδικα – αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων (moratorium) για την εφαρμογή του Σχεδίου Εξυγίανσης, γεγονός το οποίο η Εταιρεία θεωρεί καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της Αναδιάρθρωσης και του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Ενδεικτικό Χρονοδιάγραμμα

Μόλις συμφωνηθεί και υπογραφεί από την εταιρεία και τους Πλειοψηφούντες Πιστωτές, το Σχέδιο Εξυγίανσης θα υποβληθεί ενώπιον του αρμόδιου Πολυμελούς Πρωτοδικείου για επικύρωση.

Η δικάσιμος θα ορισθεί, υπό κανονικές συνθήκες, εντός δύο μηνών. Η οριστική απόφαση του Δικαστηρίου είναι πιθανόν να εκδοθεί από 6 έως 8 μήνες μετά την συζήτηση. Δεδομένου ότι η εταιρεία σκοπεύει να υποβάλει την αίτηση για επικύρωση πριν τις ή στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, είναι πιθανό η επικύρωση του Σχεδίου Εξυγίανσης από το Δικαστήριο να μην έχει λάβει χώρα μέχρι τον Ιούνιο του 2020.

Το Δ.Σ.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη του την επιφύλαξη που εκφράζεται στο πιστοποιητικό της PwC για τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2017 σχετικά με την ικανότητα της Εταιρείας να συνεχίσει την δραστηριότητά της, πιστεύει ότι ο Όμιλος έχει μέλλον, αν εγκριθεί η Προτεινόμενη Αναδιάρθρωση, και θεωρεί ότι η Προτεινόμενη Αναδιάρθρωση αποτελεί μια βιώσιμη εναλλακτική και πιθανώς την μόνη βιώσιμη εναλλακτική στην υποβολή αίτησης πτώχευσης από την Εταιρεία.

Εφόσον οι δανειστές της Εταιρείας υποστηρίξουν την Προτεινόμενη Αναδιάρθρωση, η Προτεινόμενη Αναδιάρθρωση θα προσφέρει στους πιστωτές μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων της Εταιρείας κυριότητα επί των μη λειτουργικής σημασίας ακινήτων του Ομίλου και μια σημαντική αξίωση επί της λειτουργικής δραστηριότητας του Ομίλου, ενώ ταυτόχρονα η εκτέλεση και εφαρμογή αυτής δεν τελεί υπό την αίρεση διασφάλισης επιπρόσθετης χρηματοδότησης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκτιμά ότι οι πιστωτές μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων του Ομίλου μπορούν να επιτύχουν εισπραξιμότητα της τάξεως του 20 – 30%, βάσει της αξίας βίαιης ρευστοποίησης των μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων εντός 12-24 μηνών και της πλήρους αποπληρωμής των αξιώσεών τους όπως εκτιμάται από την Εταιρεία, ενώ οι μέτοχοι θα διατηρήσουν την μετοχική τους θέση.

Αντιθέτως, το Διοικητικό Συμβούλιο εκτιμά ότι σε περίπτωση παύσης πληρωμών του Ομίλου, οι πιστωτές μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων θα μπορούσαν να αναμένουν εισπραξιμότητα της τάξεως κατά προσέγγιση του 7% σε 5-7 έτη, ενώ οι μέτοχοι θα υποστούν πλήρη αραίωση.

Με την αποδοχή της Προτεινόμενης Αναδιάρθρωσης, ο Όμιλος θα εφαρμόσει ένα δυναμικό σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο θα επικεντρώνεται στην εκλογίκευση και στην αποτελεσματική λειτουργία των λειτουργικών περιουσιακών του στοιχείων και σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ως εξής:

• Η Εταιρεία θα ακολουθήσει μια βραχυπρόθεσμη έως μεσοπρόθεσμη στρατηγική περιορισμού δαπανών, περιλαμβανομένης της περικοπής εξόδων και περιουσιακών στοιχείων, δια της επικέντρωσης σε δραστηριότητες δημιουργίας ταμειακών ροών, ενώ ταυτόχρονα θα απομονώσει τις δραστηριότητές της από τις μη αποδοτικές δραστηριότητες. Η αποκλιμάκωση δραστηριοτήτων θα περιλάβει το κλείσιμο καταστημάτων και γραμμών δραστηριότητας με αρνητικό χρηματοοικονομική επίδραση στην λειτουργία του Ομίλου. Η Εταιρεία πιστεύει ότι οι ανωτέρω ενέργειες θα απελευθερώσουν επαρκείς πόρους για την εδραίωση της στρατηγικής ανάκαμψής της.

• Μακροπρόθεσμα, η Εταιρεία θα λειτουργεί υπό βελτιωμένη εταιρική δομή με αυξημένη λειτουργική επίδοση, σχεδιασμένη για την διατήρηση της θέσης της στην αγορά και την ανάκτηση της ηγετικού της status στην αγορά σε συγκεκριμένους ειδικούς βιομηχανικούς τομείς.

Να σημειωθεί τέλος ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας για την έγκριση των εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για την χρήση 2017, θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα