Forbes: Η Ελλάδα έπρεπε να χρεοκοπήσει και να φύγει από το ευρώ

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Forbes, το ΔΝΤ σταθερό στις απόψεις του, αρνείται να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα βασιζόμενο σε έναν πολύ απλό συλλογισμό: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρηματικό ποσό που απαιτείται.

Ο αρθρογράφος, Τιμ Γουόρσταλ, σημειώνει ότι ενδέχεται επίσης να υπάρξουν «αναταράξεις», ενώ εκφράζει την άποψη ότι έπρεπε να αφήσουν την Ελλάδα

να χρεοκοπήσει και να φύγει από το ευρώ και να της δοθεί ένα κανονικό πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ. Αντί για αυτό, στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η ευρωζώνη επέμεινε ότι το ευρώ πρέπει να προστατευθεί και δάνεισε επίσημα χρήματα στο σύστημα, από τα οποία όλα σχεδόν αμέσως εξαφανίστηκαν ξανά για να πληρωθούν οι δανειστές του ιδιωτικού τομέα.

Αυτός ήταν ο λάθος τρόπος να το κάνεις. Και το αποτέλεσμα είναι ότι τώρα το ελληνικό χρέος οφείλεται σε διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και κατά συνέπεια στους ψηφοφόρους τους. Και κανένας πολιτικός δεν θέλει να μειώσει το ύψος του χρέος, ακόμη κι αν απλά δεν μπορεί να αποπληρωθεί, γιατί μετά θα πρέπει να πάει στους ψηφοφόρους και να τους πει «έχασα τα λεφτά σας», αναφέρει το άρθρο.

Για αυτό υπάρχουν αυτές οι διαφωνίες. Το ΔΝΤ λέει ότι το χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, οπότε πρέπει να μειωθεί. Όλοι οι άλλοι λένε ότι πρέπει να αποπληρωθεί, γιατί πολιτικές καριέρες εξαρτώνται από αυτό», συνεχίζει ο κ. Γουόρσταλ.

«Το ΔΝΤ επαίνεσε την Ελλάδα την Παρασκευή για τη δημοσιονομική υπεραπόδοση το 2016, αλλά πρόσθεσε ότι ακόμη χρειάζεται να ξεκαθαρίσουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης τι ελάφρυνση χρέους αναμένεται, πριν μπει στο ελληνικό πρόγραμμα», σημειώνει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι σημαντικό να μετάσχει το ΔΝΤ. Συγκεκριμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα μετάσχουν μόνο αν το κάνει και το Ταμείο. Βλέπουν το ΔΝΤ ως τον παίκτη που επηρεάζεται λιγότερο από την πολιτική. Και έτσι είναι πρόθυμοι να μετάσχουν μόνο αν η συμφωνία είναι τουλάχιστον εν μέρει οικονομικά λογική. Αλλά το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι η τρέχουσα συμφωνία είναι λογική.

Για το πλεόνασμα ο αρθρογράφος αναφέρει πως το υψηλό πλεόνασμα μπορεί να συντηρηθεί για ένα έτος, ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει πως κανείς δεν μπορεί να το συντηρήσει μακροπρόθεσμα.

Από την πλευρά της η Ευρωζώνη έχει ζητήσει υψηλούς στόχους για το πλεόνασμα, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα