Freedom Pass: Στη Βουλή η τροπολογία – Πως θα πάρουν οι νέοι τα 150 ευρώ

06:59 8/7/2021 - Πηγή: BankWars

Η τροπολογία που ορίζει τους όρους αλλά και τη διαδικασία με την οποία θα πιστωθεί το «μπόνους» των 150 ευρώ  – Freedom Pass -στους νέους ηλικίας 18 έως 25 που θα εμβολιαστούν κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι και όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση ή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους – συμπεριλαμβανομένου και του μονοδοσικού εμβολίου – έως την δημοσίευση της τροπολογίας σε ΦΕΚ.

Σε κάθε περίπτωση, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31-12- 2021, ενώ με την πάροδο της συγκεκριμένης ημερομηνίας η τράπεζα υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.

Επίσης στην ίδια τροπολογία  προβλέπεται η δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογή για κινητές συσκευές, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, κινηματογράφων, κέντρων διασκέδασης και οι διοργανωτές συναυλιών ή εμπορικών εκθέσεων, θα μπορούν σαρώνοντας τον ειδικό κωδικό, να διαπιστώνουν τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού των επισκεπτών τους, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή.

Όπως προβλέπει η τροπολογια για το voucher των 150 ευρώ:

«Θεσπίζεται για το διάστημα που υφίσταται άμεσος κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορωνοϊου και σε περίπτωση όχι πέραν της 31.12.2021 η παροχή οικονομικής διευκόλυνσης ύψους 150 ευρώ σε κάθε φυσικό πρόσωπο ηλικίας 18 – 25 ετών:

– Που έχει ολοκληρώσει την πρώτη δόση εμβολιασμού ή σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου τη μόνη δόση εμβολιασμού, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού κατά του covid – 19

– Που έχει λάβει την πρώτη δόση ή μοναδική δόση του εμβολίου από την έναρξη του Εθνικού Προγράμματος μέχρι και τη δημοσίευση των προτεινόμενων ρυθμίσεων

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το ύψος της συγκειμένης δράσης ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία όπως αναφέρεται στην τροπολογία:

«Ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του-διαπιστευτήρια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ανωτέρω χρηματικού ποσού σε αυτήν. Ο αϊτών συμπληρώνει τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α) ή τον προσωρινό Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α’ 36) (Π.Α.Μ.Κ.Α.) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π A. Α.Υ. Π .A.) και τα στοιχεία επικοινωνίας του και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

Για τον σκοπό της επαλήθευσης των προϋποθέσεων της παρ. 1, το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής διαλειτουργεί, ιδίως, με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α’ 256) και το Φορολογικό Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.). Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει αίτηση για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ποσού και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

-Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης του δικαιούχου και εφόσον πληρούνται οι ως άνω προϋποθέσεις, διαβιβάζονται αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς της παρ. 2 στο πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό τα στοιχεία του δικαιούχου και ειδικότερα το όνομα, το επώνυμο, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.12.2021, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει. Το ανωτέρω ποσό ή το εναπομείναν υπόλοιπο αυτού επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.

-Το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του».

Keywords
Τυχαία Θέματα