Grant Thornton: Πάνω από 33% το ποσοστό γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις
Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Grant Thornton «Women in Business: A window of opportunity» για το 2021, το ποσοστό γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στις επιχειρήσεις παγκοσμίως, άγγιξε το 31%, παρά το γεγονός ότι η πανδημία του Covid-19 επηρέασε τις επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το γεγονός ότι το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις αυξήθηκε στο 31% είναι ενθαρρυντικό, δεδομένου ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια (2019 και
Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία, ο κ. Βασίλης Καζάς, Managing Partner της Grant Thornton στην Ελλάδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «το γεγονός ότι το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στο 33%, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, καταδεικνύει ότι η υιοθέτηση των αρχών Ενσωμάτωσης και Ίσων Ευκαιριών Εκπροσώπησης των δύο φύλων στη χώρα μας δεν αποτελεί πλέον απλώς έναν ευσεβή πόθο, αλλά μία δράση που λαμβάνει σάρκα και οστά».
Από την πλευρά του, ο Δρ. Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος της Grant Thornton στην Ελλάδα υπογραμμίζει πως: «αποτελεί επιταγή της νέας εποχής, στοιχείο προόδου των δημοκρατικών κοινωνιών και καταλυτικό στοιχείο κοινωνικής συνοχής, να διαμορφώσουμε μία κοινωνία και οικονομία ίσων ευκαιριών, ισότητας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς».
Ένα ακόμα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι το αντικείμενο των ανώτερων διοικητικών θέσεων που καταλαμβάνουν οι γυναίκες. Η έρευνα της Grant Thornton αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των γυναικών σε C-suite θέσεις έχει αυξηθεί σε σύγκριση με πέρυσι, με το ποσοστό των γυναικών CEOs να αυξάνεται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 26%, το ποσοστό των γυναικών CFOs επίσης κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 36%, και το ποσοστό γυναικών COOs κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 22%. Το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις Ανθρωπίνου Δυναμικού υποχώρησε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020, στο 38%, καταγράφοντας πτωτική τάση από το 2019 μέχρι σήμερα.
Σχετικά με την επίδραση του Covid-19 στο συγκεκριμένο θέμα, πάνω από τα δύο τρίτα (69%) των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι στον οργανισμό τους, οι νέες εργασιακές πρακτικές που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της πανδημίας θα ωφελήσουν την πορεία της σταδιοδρομίας των γυναικών μακροπρόθεσμα, παρά τους δυνητικά αποτρεπτικούς παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με την ευελιξία που προσφέρει η εξ αποστάσεως εργασία.
Παρότι, ο αριθμός των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις έχει αυξηθεί, υπάρχουν ακόμα ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τον επιχειρηματικό αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στις γυναίκες, ιδίως στις εργαζόμενες μητέρες. Τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) δείχνουν ότι, πριν από την πανδημία, οι γυναίκες εργάστηκαν κάνοντας υπερωρίες από το σπίτι, τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες, ενώ υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η πανδημία του Covid-19 απλά διογκώνει αυτή την ανισότητα. Παράλληλα, σε αυτή την ανισότητα προστίθενται και οι επιπλέον ευθύνες της φροντίδας των παιδιών, καθώς και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά.
Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας «Women in Business: A window of opportunity» για το 2021
Οι γυναίκες κατέχουν το 31% των ανώτερων διοικητικών θέσεων στις επιχειρήσεις παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα «άλμα» 2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία των δύο προηγούμενων ετών, όπου το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 29%.Το εν λόγω ποσοστό ξεπέρασε το 30% σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, με εξαίρεση την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (28%). Το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις αυξήθηκε ή παρέμεινε σταθερό σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές.Το 90% των επιχειρήσεων παγκοσμίως έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα σε ανώτερη διοικητική θέση.Το 26% των επιχειρήσεων παγκοσμίως έχουν πλέον γυναίκα σε θέση CEO, ποσοστό αυξημένο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από τα αντίστοιχα ευρήματα του 2020 έως σήμερα, ο αριθμός των γυναικών CFO αυξήθηκε επίσης κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 36%, και ο αριθμός των γυναικών COOs κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 22%.Το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις Ανθρωπίνου Δυναμικού παγκοσμίως υποχώρησε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020, στο 38%, καταγράφοντας πτωτική τάση από το 2019 μέχρι σήμερα.Το 82% των επιχειρήσεων παγκοσμίως έχουν εντατικοποιήσει τις δράσεις τους για να αυξήσουν τις ίσες ευκαιρίες εκπροσώπησης των δύο φύλων. Το εν λόγω ποσοστό αυξήθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα στοιχεία του 2020. Όλες οι δράσεις έχουν αυξηθεί (εκτός από τη δυνατότητα ευέλικτης εργασίας, η οποία παρέμεινε σταθερή). Συχνές πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων αποτελούν:o Εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης (39%, +5 πμ)
Δημιουργία μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς (36%, +2πμ).Παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και coaching (32%, +6πμ)o Δυνατότητα ευέλικτης εργασίας (31%, καμία μεταβολή)
Ποσοστώσεις βάσει φύλου (29%, +7πμ)Πρακτικές επιβράβευσης των ανώτερων στελεχών, άμεσα συνδεδεμένες με τους στόχους (28%, +5πμ)o Αναθεώρηση διαδικασίας πρόσληψης (28%, +3πμ)
Αμερόληπτα εκπαιδευτικά προγράμματα (25%, +4πμ)Το 69% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι στον οργανισμό τους, οι νέες εργασιακές πρακτικές που προέκυψαν ως αποτέλεσμα του Covid-19 θα ωφελήσουν την πορεία της σταδιοδρομίας των γυναικών μακροπρόθεσμα.Ωστόσο, στον αντίποδα, το 45% των ερωτηθέντων που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις πιστεύουν ότι ο Covid-19 θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της σταδιοδρομίας των γυναικών.Ενθαρρυντικά στοιχεία, αλλά και επιφυλάξεις για την Ελλάδα
Στην Ελλάδα, το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις κατέγραψε «άλμα» κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες το 2021, στο 33% έναντι 24% το 2020. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας βρίσκεται πλέον πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 31%. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν απασχολούν καμία γυναίκα σε ανώτερη διοικητική θέση υποχώρησε στο 13% έναντι 24% το προηγούμενο έτος.
Στον αντίποδα, προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα που δεν προβαίνει σε ενέργειες για τη βελτίωση των ίσων ευκαιριών των δύο φύλων στις ανώτερες διοικητικές θέσεις υποχώρησε στο 53% το 2020 έναντι 62% το 2019, παραμένει, γενικότερα, πολύ υψηλότερο σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο (18%).
Παράλληλα, οι ελληνικές επιχειρήσεις αναφέρουν πως οι δράσεις που υλοποιούν για να βελτιώσουν την ισότητα των φύλων είναι: η δημιουργία μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς (24%), η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας (19%), τα εκπαιδευτικά προγράμματα και coaching (19%) και η εξασφάλιση πρόσβασης σε επαγγελματικές ευκαιρίες (17%).
Την ίδια στιγμή, σχεδόν οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις (47%) συμφωνούν ότι στον οργανισμό τους, οι νέες εργασιακές πρακτικές που προέκυψαν ως αποτέλεσμα του Covid-19 θα ωφελήσουν την πορεία της σταδιοδρομίας των γυναικών μακροπρόθεσμα, ενώ το 30% διατηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στο ζήτημα. Τέλος, περίπου μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (24%) συμφωνεί με την άποψη ότι οι νέες εργασιακές πρακτικές που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, έχουν βοηθήσει τις γυναίκες να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο σε ηγετικές θέσεις.
Για να κατεβάσετε την έρευνα κάντε κλικ ΕΔΩ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ο πιο σίγουρος τρόπος για να γίνεις εκατομμυριούχος; Ξεκίνα να επενδύεις από τα είκοσι ή τα τριάντα σου
- Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα την Παρασκευή το απόγευμα
- Θεσσαλονίκη: Αλλάζει από σήμερα το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων- Τι ισχύει
- Αγορές ελαιολάδου απ’ ευθείας από τον παραγωγό για την Gaea
- iX3: Ιδού η νέα ηλεκτρική BMW!
- Σεισμός τώρα στην Εύβοια
- Λαλούν πολλοί κορωνο-κοκόροι...
- "Συν-Εργασία": Με βάση τον τζίρο της περιόδου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 η ένταξη τον Μάρτιο
- Ποιοι φορολογούμενοι γλιτώνουν από την εισφορά αλληλεγγύης και το 2022
- Θεσσαλονίκη: Ανιχνεύονται στα λύματα οι μεταλλάξεις του κορονοϊού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινά ο 6ος κύκλος του Project Future με νέα πεδία εκπαίδευσης
- Ανοδικά το χρηματιστήριο σε υψηλά 12 μηνών με «σύμμαχο» τις τράπεζες
- ΔΕΗ: ”Βγαίνει” στις αγορές για ομόλογο αειφορίας 500 εκατ. ευρώ
- Ο Κ.Καραμανλής στο Δαμάσι για τους οικίσκους των σεισμοπαθών
- Δυνατό πρόγραμμα σήμερα στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
- Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το ΟΚ της Γερουσίας στο πακέτο Μπάιντεν
- Σταϊκούρας: Εξετάζουμε το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου
- Grant Thornton: Πάνω από 33% το ποσοστό γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις
- Τελευταία Νέα BankWars
- Grant Thornton: Πάνω από 33% το ποσοστό γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις
- ΔΕΗ: ”Βγαίνει” στις αγορές για ομόλογο αειφορίας 500 εκατ. ευρώ
- Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινά ο 6ος κύκλος του Project Future με νέα πεδία εκπαίδευσης
- Ανοδικά το χρηματιστήριο σε υψηλά 12 μηνών με «σύμμαχο» τις τράπεζες
- Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το ΟΚ της Γερουσίας στο πακέτο Μπάιντεν
- Ο Κ.Καραμανλής στο Δαμάσι για τους οικίσκους των σεισμοπαθών
- Σταϊκούρας: Εξετάζουμε το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου
- Δυνατό πρόγραμμα σήμερα στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
- Πετρέλαιο: Ξεπέρασε σήμερα το Brent τα 70 δολάρια
- Ανιχνεύθηκαν στα λύματα Θεσσαλονίκης η βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ικανοποίηση της Lime για την κατάθεση του σχ.ν για τη μικροκινητικότητα. Περαιτέρω επέκταση στην Ελλάδα
- ΔΕΗ: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο βιωσιμότητας των €500 εκατ. (upd)
- Πόσο καλό μας κάνει πραγματικά η συμβουλή «μην τα παρατάς ποτέ»;
- Πρωταθλητής στο Κατάρ ο Τσάβι
- ΕΛΑΣ-Covid: Σχεδόν 70.000 έλεγχοι, 2.000 πρόστιμα, έξι συλλήψεις την Κυριακή
- Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Αναστασιάδη
- Λαλούν πολλοί κορωνο-κοκόροι...
- Καταστήματα: Από 22 Μαρτίου με 3ωρο SMS στο 13032
- Έρευνα: Πάνω από 33% το ποσοστό γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα