H «διπλή ηγεσία» της Deutsche Bank

Ένας χρόνος συμπληρώνεται με τους Γιούργκεν Φίτσεν και Άνσου Γιάιν στο τιμόνι της μεγαλύτερη γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank.

Ήταν 31 Μαΐου του 2012, όταν ο Ελβετός Γιόζεφ Άκερμαν αποχώρησε από την ηγεσία της τράπεζας, αφήνοντας στο πόδι του όχι έναν, αλλά δύο διαδόχους, που θα αναλάμβαναν

από κοινού να οδηγήσουν στο μέλλον την Deutsche Bank. Ο Γιούργκεν Φίτσεν και ο Άνσου Γιάιν είχαν υποσχεθεί μία «νέα κουλτούρα» στο μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα της Γερμανίας, για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη αναλυτών και πελατών, αλλά μετά από έναν χρόνο ο απολογισμός τους φαίνεται μάλλον φτωχός.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Deutsche Bank βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο μη κυβερνητικών οργανώσεων για τη συμμετοχή της σε εξαγωγές πολεμικού υλικού και εξοπλισμών. Κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης των μετόχων, εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Φραγκφούρτη για να διαδηλώσουν την αγανάκτησή τους. Όπως λέει ο Τόμας Μάίνχαρντ, εκπρόσωπος της ειρηνιστικής οργάνωσης Pax Christi «η Deutsche Bank είναι βασικός χρηματοδότης των εξαγωγών πολεμικού εξοπλισμού από τη Γερμανία, για παράδειγμα για τις πρόσφατες πωλήσεις τεθωρακισμένων προς τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Ινδονησία. Όλα αυτά τα θεωρούμε ανεύθυνα…».

Στο επίκεντρο σκανδάλων

Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, οι διαδηλώσεις αυτές γίνονται επί δεκαετίες. Αυτό που είναι καινούριο είναι η οργή των μετόχων και ορισμένων αναλυτών για τις αμέτρητες νομικές διαμάχες και τα σκάνδαλα, στα οποία έχει εμπλακεί η τράπεζα. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για αδιαφανείς συναλλαγές με ακίνητα, χειραγώγηση επιτοκίων, στοιχήματα στα όρια της νομιμότητας με επιχειρηματίες, φοροαποφυγή σε υποθέσεις εμπορίας δικαιωμάτων ρύπανσης και πολλά άλλα. «Θα κάνουμε τα πάντα για να ξεκαθαρίσουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος» τόνιζε η νέα ηγεσία σε επιστολή της προς τους εργαζόμενους της Deutsche Bank πριν από λίγους μήνες.
Σήμερα όμως ο Γιούργκεν Φϊτσεν ακούγεται λιγότερο αυστηρός, μιλώντας στους μετόχους: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία εργασία περίπλοκη και γεμάτη προκλήσεις. Μία πλήρης αλλαγή νοοτροπίας δεν μπορεί να διαταχθεί εκ των άνω. Δεν γίνεται ενεργοποιώντας έναν μοχλό. Πρέπει να γίνει βήμα-βήμα, για να αλλάξει εκ βάθρων τον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας».
Η αρχή πάντως έχει γίνει. Η Deutsche Bank έχει ήδη θεσπίσει ένα νέο μοντέλο αμοιβών με ανώτατα όρια για τα μπόνους των κορυφαίων στελεχών. Όλα τα υπόλοιπα θα πάρουν χρόνο, υποστηρίζει ο Άνσγκαρ Μπούργκχοφ, που διδάσκει τραπεζική θεωρία στο πανεπιστήμιο Χόχενχαιμ της Στουτγάρδης.
«Πρέπει να δώσουμε στην Deutsche Bank ένα περιθώριο να υλοποιήσει την περίφημη αλλαγή νοοτροπίας που ευαγγελίζεται, γιατί χρειαζόμαστε την Deutsche Bank. Είναι η μοναδική απόλυτα διεθνής τράπεζα της Γερμανίας και είναι πολύτιμη για τη γερμανική βιομηχανία. Αλλά βέβαια η κοινή γνώμη έχει κάθε δικαίωμα να παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην Deutsche Bank και να κρίνει με αυστηρότητα».

«Χρειαζόμαστε την Deutsche Bank»

Η γερμανική ένωση μικρομετόχων επικρίνει ιδιαίτερα την πιθανολογούμενη χειραγώγηση επιτοκίων, για την οποία κατηγορείται η Deutsche Bank και ισχυρίζεται ότι «είναι σαν να τυπώνεις πλαστά χαρτονομίσματα». Άλλοι πιστεύουν ότι το πιθανό αυτό σκάνδαλο αφορά δραστηριότητες της τράπεζες στο παρελθόν στον χώρο της επενδυτικής τραπεζικής, δηλαδή στο χαρτοφυλάκιο του Άνσου Γιάιν. Τότε ο Γιάίν ήταν υπεύθυνος για την επενδυτική τραπεζική στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Ωστόσο στις μέχρι στιγμής ομιλίες του δεν έχει κάνει λόγο για σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Deutsche Bank.

Την προηγούμενη εβδομάδα πάντως, αποφάσισε μία σημαντική αλλαγή στον δικό του τρόπο εργασίας: για πρώτη φορά μίλησε στους μετόχους στα γερμανικά.
«Είμαστε και παραμένουμε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Deutsche Bank στο μέλλον. Και να δημιουργήσουμε προστιθέμενη και βιώσιμη αξία για εσάς, για τους μετόχους μας».

Πηγή: DW

Keywords
Τυχαία Θέματα