H.E.C.: Νέα υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας πετρελαιοειδών ναυτιλιακών καταλοίπων

Την πλέον σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας πετρελαιοειδών ναυτιλιακών καταλοίπων στον κόσμο, που λειτουργεί η ελληνική εταιρεία Hellenic Environmental Center ΑΕ (H.E.C.) του ομίλου Αegean, στη Δραπετσώνα παρουσίασε την Πέμπτη ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης.

Οπως είπε, «πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης, σε έκταση 35 στρεμμάτων, στη θέση που λειτουργούσε επί δεκαετίες η εγκατάσταση της BP και από

την οποία τροφοδοτούσε με καύσιμα και λιπαντικά όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η H.E.C., χρησιμοποιώντας την επιστημονική γνώση και τεχνογνωσίαπου απέκτησε από την ενασχόλησή της επί 23 και πλέον χρόνια με την αναφερόμενη δραστηριότητα, εκσυγχρόνισε και μετέτρεψε τη μονάδα αυτή στην πλέον σύγχρονη περιβαλλοντική εγκατάσταση του είδους στον κόσμο».

Η H.E.C., είπε ο κ. Μελισσανίδης, δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο, με πολύ καλές προοπτικές. Πρόσφατα εξαγόρασε τον περιβαλλοντικό βραχίονα του γερμανικού ομίλου Eckelmann, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το έργο της διαχείρισης των καταλοίπων των πλοίων που καταπλέουν στο λιμάνι του Αμβούργου. Επίσης, η H.E.C. από τις αρχές του έτους παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης των πετρελαιοειδών καταλοίπων των πλοίων στο Γιβραλτάρ.

Αυτή την περίοδο η ελληνική εταιρία, “βρίσκεται ένα βήμα πριν την είσοδό της στα λιμάνια της Ισπανίας, ενώ είναι σε προχωρημένο στάδιο για ανάλογες επενδύσεις σε κομβικά σημεία και λιμάνια της παγκόσμιας ναυτιλίας, όπως στην Νότιο Αφρική, στην Αίγυπτο (Κανάλι Σουέζ), στον Παναμά, στην Τζαμάικα και αλλού”. Εκτός από τα βασικά λιμάνια της χώρας και τη συνεχή διεθνή επέκταση, η H.E.C. έχει υπογράψει συμβάσεις και με ισχυρούς εγχώριους και πολυεθνικούς ομίλους από το χώρο της βιομηχανίας.

Η διαχείριση των καταλοίπων πλοίων ρυθμίζεται με διεθνείς κανονισμούς, όπως η Διεθνής Σύμβαση MARPOL 73/78 που θεσπίστηκε από τον IMO (International Maritime Organization), τον ειδικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στους οποίους κανονισμούς, είναι υποχρεωμένα να προσαρμόζονται τα κράτη, με εθνική νομοθεσία.

Από τότε που επιβλήθηκαν οι ρυθμίσεις αυτές, όλα τα πλοία που προσεγγίζουν στα ευρωπαϊκά λιμάνια, είναι υποχρεωμένα να παραδίδουν τα υγρά κατάλοιπά τους, τα δε λιμάνια είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν κατάλληλες υποδομές για τα κατάλοιπα που παράγονται από τα πλοία. Ακριβώς σ’ αυτόν τον τομέα “η H.E.C. είναι πρωτοπόρος, σε επίπεδο κατάρτισης, τεχνογνωσίας και κατάλληλου εξοπλισμού”.

Keywords
Τυχαία Θέματα