Handelsblatt: Αργεί ακόμη η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Αργεί ακόμη η έξοδος της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνοντας πως παρότι «ο Αλέξης Τσίπρας γιορτάζει το τέλος των προγραμμάτων βοήθειας ως ‘λύτρωση’. Η χώρα θα πρέπει να περιμένει ακόμη μέχρι να λάβει άφεση αμαρτιών από τις κεφαλαιαγορές».

Ο ανταποκριτής της HB στην Αθήνα

σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πορευθεί προς το παρόν με τα χρήματα του δημοσιονομικού αποθέματος. «Διότι η χώρα είναι ακόμη αρκετά μακριά από την προσδοκώμενη επιστροφή στις κεφαλαιαγορές. Τη Δευτέρα η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου βρέθηκε στο 4,19%. Συγκριτικά: Το δεκαετές ομόλογο της Πορτογαλίας αποδίδει 1,83% στους επενδυτές, το ισπανικό 1,42%. Μεταξύ των πέντε κρατών της ευρωζώνης που υπήχθησαν από το 2010 σε προγράμματα στήριξης, η Ελλάδα παραμένει ακόμη ειδική περίπτωση. Η χώρα έμεινε στον μηχανισμό διάσωσης πάνω από οκτώ χρόνια ενώ οι υπόλοιπες χώρες το πολύ τρία. Η ελληνική διάσωση απορρόφησε περισσότερα κεφάλαια από ό,τι το σύνολο των προγραμμάτων των υπόλοιπων χωρών μαζί. Και κανένα κράτος της ευρωζώνης δεν έχει υψηλότερο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ», επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα.

Η Πορτογαλία χρειάστηκε χρόνια

Η HB παραθέτει παραδείγματα άλλων χωρών του ευρώ που είχαν χάσει την πρόσβασή τους στις αγορές για να καταδείξει ότι ο δρόμος για της επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ακόμη μακρύς: «Η Κύπρος ολοκλήρωσε πρόωρα το πρόγραμμά της το 2016, ακόμη όμως βρίσκεται στην κατηγορία των χωρών που τα ομόλογά τους αξιολογούνται ως σκουπίδια. Η Πορτογαλία μπόρεσε να βγει με το 2014 από τον μηχανισμό διάσωσης, χρειάστηκε να περιμένει όμως μέχρι το 2017 για να επιστρέψει στην ‘επενδυτική βαθμίδα’ Οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν στην τελευταία στρατηγική τους ανάλυση για την παγκόσμια οικονομική εξέλιξη ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακτήσει το συντομότερο σε τέσσερα χρόνια το στάτους της ‘επενδυτικής βαθμίδας».
Ο γερμανός ανταποκριτής επισημαίνει ότι η Ελλάδα «θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών με δοκιμαστική έκδοση ομολόγων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για διαρκή επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές. Το αν θα επιτευχθεί αυτό εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες, που η Αθήνα αδυνατεί να επηρεάσει, αλλά και από τη μελλοντική πολιτική της κυβέρνησης».

Η ελληνική κρίση χτύπησε και τον πολιτισμό

Ρεπορτάζ για το πως η κρίση στην Ελλάδα έπληξε σοβαρά και τον χώρο του πολιτισμού δημοσιεύει η εβδομαδιαία εφημερίδα Der Freitag. «Όπως ολόκληρη η χώρα, έτσι και τα πολιτιστικά ιδρύματα στην Αθήνα δίνουν μάχη επιβίωσης», επισημαίνει το άρθρο της Έλενα Σμιθ, ανταποκρίτριας της βρετανικής εφημερίδας Guardian στην ελληνική πρωτεύουσα. Η δημοσιογράφος παραθέτει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, τον αρχαιότερο του είδους στην Ελλάδα. «Ο σύλλογος που έλαβε το όνομά του από την κατοικία των Μουσών ιδρύθηκε το 1865 ‘με σκοπό την πνευματική κοινωνική και ηθική βελτίωση’ του έθνους. Η προσφάτως απελευθερωθείσα από τα δεσμά της οθωμανικής κυριαρχίας Ελλάδα προσπαθούσε να μοιάσει σε άλλα κράτη της Ευρώπης. Ο Παρνασσός ήταν το σημείο συνάντησης συγγραφέων, το μέρος όπου τραγούδησε η Μαρία Κάλλας, όπου καλλιτέχνες εγκαινίαζαν εκθέσεις και μέλη βασιλικών οικογενειών απηύθυναν χαιρετισμούς. Η μοίρα του Παρνασσού τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζει την αντίστοιχη των Ελλήνων», σημειώνει το δημοσίευμα. «Περάσαμε δύσκολους καιρούς. […] Μπορεί να πει κανείς ότι ήταν μια εποχή κατάρρευσης. Αλλά τέτοιες περίοδοι συνοδεύονται πάντα από μια αναγέννηση, την οποία προσδοκούμε τώρα’», σχολιάζει ο γενικός γραμματέας του συλλόγου Λεωνίδας Γεωργόπουλος.

Η αρθρογράφος αναφέρει τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός ως περίπτωση «αφαίμαξης» στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα. «Εξαιτίας των συρρικνούμενων προϋπολογισμών έπρεπε να απολυθούν δύο άτομα του προσωπικού ασφαλείας, δύο εργαζόμενοι στην υποδοχή, δύο άτομα από την υπηρεσία καθαρισμού και δύο λογιστές. Ο Παρνασσός παλεύει μέχρι σήμερα κάθε μήνα για να μπορέσει να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης πλήττεται η συλλογή βιβλίων του συλλόγου, μια από τις καλύτερες και παλαιότερες στην Ελλάδα. Στο υπόγειο του κτηρίου όπου στεγάζεται ο Παρνασσός χοντρά παλιά βιβλία ξεχειλίζουν από παραφορτωμένα ξύλινα ράφια. Οι λεπτές ράχες βιβλίων του 18ου και 19ου αιώνα έχουν μερικώς καταστραφεί από τη σκόνη, την υγρασία και τους σοβάδες που πέφτουν», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα