Iστορική συμφωνία ΕΕ-Κίνας για τα προϊόντα ΠΟΠ – Προστασία και της φέτας στην κινεζική αγορά

Την προστασία εκατό ευρωπαϊκών προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), μεταξύ αυτών και έξι ελληνικά, περιλαμβάνει η εμπορική συμφωνία που αναμένεται να υπογράψουν σήμερα Ε.Ε. και Κίνα, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε  ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για διμερή συμφωνία για την προστασία 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα και 100 κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων στην ΕΕ κατά των απομιμήσεων και της σφετερισμού.

Τα εκατό ευρωπαϊκά προϊόντα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, θα μπορούν να

πωλούνται στην Κίνα, μόνον εφόσον έχουν παραχθεί στις οριζόμενες ευρωπαϊκές περιοχές. Οι υπόλοιποι παραγωγοί απομιμήσεων οφείλουν να αναζητήσουν διαφορετικό όνομα για το προϊόν τους.

Ο ευρωπαϊκός κατάλογος των γεωγραφικών ενδείξεων που προστατεύονται στην Κίνα περιλαμβάνει προϊόντα όπως η Cava, η σαμπάνια, η φέτα, το ιρλανδικό ουίσκι, η Münchener Bier, το ούζο, η Polska Wódka, το Πόρτο, το Prosciutto di Parma και το Queso Manchego. Μεταξύ των κινεζικών προϊόντων, ο κατάλογος περιλαμβάνει για παράδειγμα το Pixian Dou Ban (Pixian Bean Paste), το Anji Bai Cha, το Panjin Da Mi και το Anqiu Da Jiang (Anqiu Ginger).

Σύμφωνα με την Κομισιόν πρόκειται για συμφωνία ορόσημο, η οποία “αναμένεται να οδηγήσει σε αμοιβαία εμπορικά οφέλη και ζήτηση για προϊόντα υψηλής ποιότητας και στις δύο πλευρές” και αντανακλά την προσήλωση των δύο μερών στους διεθνείς κανόνες ως βάση για εμπορικές σχέσεις.

Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι ο δεύτερος προορισμός των εξαγωγών γεωργικών διατροφικών προϊόντων της ΕΕ, φθάνοντας τα 12,8 δισ. Ευρώ (κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Αυγούστου 2019). Είναι επίσης ο δεύτερος προορισμός των εξαγωγών της ΕΕ προϊόντων που προστατεύονται ως γεωγραφικές ενδείξεις, αντιπροσωπεύοντας το 9% της αξίας τους, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των γεωργικών προϊόντων διατροφής και των αλκοολούχων ποτών.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι “η κινεζική αγορά είναι μια δυναμική αγορά υψηλής ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά, με μια αυξανόμενη μεσαία τάξη με γούστο για εικονικά, υψηλής ποιότητας και αυθεντικά ευρωπαϊκά προϊόντα”.

Ο αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη Επίτροπος Phil Hogan δήλωσε σχετικά ότι “τα προϊόντα της ευρωπαϊκής γεωγραφικής ένδειξης είναι γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο για την ποιότητά τους” και “οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερη τιμή, εμπιστευόμενοι την προέλευση και την αυθεντικότητα αυτών των προϊόντων, ενώ παράλληλα επιβραβεύουν τους αγρότες”. “Αυτή η συμφωνία αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε στενά με τους παγκόσμιους εμπορικούς μας εταίρους όπως η Κίνα”, είπε ο Επίτροπος και σχολίασε πως “είναι μια νίκη και για τα δύο μέρη, ενισχύοντας τις εμπορικές μας σχέσεις, επωφελούμενη από τους τομείς γεωργίας και τροφίμων και τους καταναλωτές και από τις δύο πλευρές “.

Keywords
Τυχαία Θέματα