JP Morgan: Tιμή-στόχος στα 3,5 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα – Θετική σύσταση

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan επαναλαμβάνει τη θετική της άποψη για την Εθνική Τράπεζα με τιμή-στόχο τα 3,5 ευρώ και περιθώριο ανόδου 32% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η JP Morgan βλέπει ότι οι τίτλοι της τράπεζας προσφέρουν έναν ελκυστικό τρόπο για τους επενδυτές να ποντάρουν την αναμενόμενη μακροοικονομική ανάκαμψη στη χώρα μας.

Τα βασικά στοιχεία που ξεχωρίζει στην ανάλυσή της είναι: 1) ο χαμηλός δείκτης

μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) το 2022 στο 6% από το 47% που ήταν το μέγιστο επίπεδο τους το 2015, 2) τον καλύτερο δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων (CET1) στο 15,4% με πλεονάζοντα κεφάλαια το 2023 που ανέρχονται στο 34% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της τράπεζας, 3) η αυξανόμενη βελτίωση των εσόδων και η αύξηση της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων στο 10% την περίοδο 2021-2023 και 11% σωρευτική μείωση της κοστολογικής βάσης.

Συνολικά, η JP Morgan εκτιμά ότι η τράπεζα μπορεί να επιτύχει δείκτη αποδοτικότητας στο 7,5% το 2023 ή 9% όταν προσαρμόζεται για τα πλεονάζουσα κεφάλαια, με περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης στα επόμενα έτη. Με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία στις 0,47 φορές το 2022 (Ρ/TBV), οι μετοχές δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη την πλήρη έκταση του λειτουργικού μετασχηματισμού, κατά την άποψή τους και για αυτό και το +32% περαιτέρω περιθώριο ανόδου.

Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι η ΕΤΕ έχει υποαποδώσει φέτος σε σχέση με τις αντίστοιχες μετοχές του κλάδου με άνοδο +18% σε σχέση με απόδοση της τάξεως του 50% και 33% για τη Eurobank και τον ευρωπαϊκό δείκτη των τραπεζών SX7E.

Η πιο ανθεκτική απόδοση της έναντι των ομοειδών πέρυσι, εξηγεί εν’ μέρει την υποαπόδοση φέτος. Οι μετοχές της ΕΤΕ εξακολουθούν να διαπραγματεύονται 10% χαμηλότερα από τα προ – πανδημίας επίπεδα τιμών της, παρά τη διαδικασία μετασχηματισμού και τα πάνω από 1,5 δισ. ευρώ σε κέρδη συναλλαγών που κατέγραψε η τράπεζα από τις αρχές του 2020 και τα οποία αντιστοιχούν σε 29% της καθαρής αξίας ενεργητικού και 64% της κεφαλαιοποίησης της στην αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα