JP Morgan: Οι Έλληνες τραπεζίτες πιστεύουν πως θα πετύχουν τους στόχους

Στην Αθήνα βρέθηκε η JP Morgan τις προηγούμενες ημέρες, όπου είχε συναντήσεις με τραπεζίτες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών επικεντρώνοντας στα σχέδια και τις εκτιμήσεις που έχουν για το επόμενο διάστημα.

Τα μηνύματα που έλαβαν οι αναλυτές της JP Morgan είναι θετικά

αν και επιβεβαίωσαν για ακόμη μία φορά ότι η διαχείριση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι σημαντική πρόκληση για τον κλάδο.

Όπως σημειώνει η JP Morgan , οι ελληνικές τράπεζες εκτιμούν ότι η δυναμική τους θα διατηρηθεί το 2018, λόγω της βελτίωσης της μακροοικονομικής εικόνας της Ελλάδας, ενώ η πολιτική αστάθεια παραμένει περιορισμένη και οι τράπεζες παραμένουν επικεντρωμένες στα σχέδια ομαλοποίησης.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί περίπου στο 2% το 2018, χάρη στα υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικής κατανάλωσης και επενδύσεων καθώς και στην βελτίωση του καταναλωτικού και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και στη μείωση της ανεργίας.

Βραχυπρόθεσμα η αγορά θα παραμείνει επικεντρωμένη στα αποτελέσματα των stress tests, αλλά οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αισθάνονται άνετα με την βελτίωση της κεφαλαιοποίησης και τις καλύτερες μετρήσεις σε μακροοικονομικό επίπεδο αλλά και σε ότι αφορά τον κλάδο, σε σχέση το 2015 όπου στα stress tests ο μέσος δείκτης CET1 έχει αυξηθεί από 12% το α’ εξάμηνο του 2015 στο 17,6% το γ’ τρίμηνο του 2017.

Σύμφωνα με την JP Morgan, η ολοκλήρωση των δοκιμών αντοχής χωρίς νέες κεφαλαιακές ανάγκες, ακολουθούμενες από μια επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, θα μπορούσε να ανοίξουν το δρόμο για αύξηση της εμπιστοσύνης, την οποία θεωρούν οι τράπεζες ως καίριας σημασίας για την καλύτερη εισροή καταθέσεων και την ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Οι ελληνικές τράπεζες επανέλαβαν ότι η πολιτική σταθερότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, θα είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου του ότι θα αρχίσουν οι συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους μετά τη διάσωση.
Αυτές προϋποθέτουν σκληρή δουλειά.

Έτσι, η καθαρή μείωση των προβληματικών δανείων θα προέρχεται κυρίως από υψηλότερες εκκαθαρίσεις τις πωλήσεις (ως αποτέλεσμα της καλύτερης ψυχολογίας της αγοράς και της ανάπτυξης της δευτερογενούς αγοράς NPL) και των διαγραφών. Κάποιες τράπεζες είχαν ήδη προχωρήσει σε μεγάλες πωλήσεις αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ το δ’ 3μηνο του 2017, ενώ νέες συναλλαγές αναμένονται στις αρχές του 2018. Για τα εξασφαλισμένα δάνεια, οι τιμές των ακινήτων θα παίξουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά την αξία των collaterals.

Στο λειτουργικό μέτωπο, οι τράπεζες αναμένουν ότι οι ισολογισμοί τους θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται, με σημαντικές διαγραφές και πωλήσεις, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη απομόχλευση στον δανεισμό λιανικής, αλλά η ανάκαμψη κατά 1% περίπου στα εταιρικά δάνεια, που είναι και πρώτη από την αρχή της κρίσης, είναι ενθαρρυντική. Έτσι, τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) αναμένεται να μειωθούν οριακά, αλλά τα αυξημένα έσοδα από προμήθειες που προέρχονται από κεφαλαιαγορές και δραστηριότητες θα στηρίξουν την κερδοφορία των τραπεζών.

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση, οι τράπεζες αναμένουν συνέχιση των εισροών καταθέσεων αλλά δεν αναμένουν σημαντική επιτάχυνση στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα