Kορωνοϊός: Τι έχουμε απο φάρμακα; Ποιές οι ελπιδοφόρες εξελίξεις

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Τα νέα πρωτόκολλα θεραπείας έχουν μειώσει κατά 20-30% την θνητότητα από τον Sars Cov 2 στις ΜΕΘ, ανέφερε ο καθηγητής δημόσιας Υγείας Ηλίας Μόσιαλος.

Ποιές είναι οι εξελίξεις που μας κάνουν αισιόδοξους;

Η Regeneron ανακοίνωσε τα πρώτα κλινικά αποτελέσματα για το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων της κατά της πρωτεΐνης-ακίδας του κορωνοιού, τα REGN-COV2, τα οποία μείωσαν γρήγορα το ιικό φορτίο και τα συναφή

συμπτώματα σε μολυσμένους με τον κορωνοιό ασθενείς.  Η τρέχουσα, τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή μελέτη αξιολογεί το αποτέλεσμα της προσθήκης REGN-COV2 στο συνηθισμένο πρωτόκολλο αντιμετώπισης της λοίμωξης, σε σύγκριση με την προσθήκη εικονικού φαρμάκου.

Σημειώνεται ότι τα αντισώματα αυτά, τα οποία αποτελούν έναν ανθρώπινο βιολογικό παράγοντα, μετά από συγκεκριμένη εργαστηριακή τροποποίηση (έχουν αναπτυχθεί βιοτεχνολογικά, με την γνώση και χρήση των cDNA τους) μπορούν να «λάβουν την εντολή» ώστε να επιτεθούν στον ιό και να τον εξολοθρεύσουν.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ισχυρή αντιική δράση, και προφίλ ασφάλειας. Η Regeneron ξεκινά συζητήσεις για τα ευρήματά της με τις ρυθμιστικές αρχές (FDA) ενώ συνεχίζει τις κλινικές δοκιμές της και προβλέπεται έγκριση πριν το τέλος του χρόνου. Η θεραπεία θα ειναι μάλλον ακριβή, ωστόσο φαινεται ότι θα είναι μια καλή αρχή.

Ποια είναι τα φάρμακα που γνωρίζουμε ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση του κορωνοιού σήμερα;

Η δεξαμεθαζόνη, ένα είδος κορτιζόνης, φθηνό και γνωστό φάρμακο, φαίνεται να μειώνει τους θανάτους σύμφωνα με μεγάλη κλινική μελέτη που αφορούσε σοβαρά περιστατικά. Όπως ανέφερε και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Ηλίας Μόσιαλος το φάρμακο μειώνει την θνητότητα κατά το 1/3 στις βαριές περιπτώσεις.

Η Ρεμδεσιβίρη μειώνει τον χρόνο αποθεραπείας κατά το 1/3 στις μέτριες και βαριές περιπτώσεις. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς που έλαβαν ρεμδεσιβίρη είχαν 31% βραχύτερο χρόνο μέχρι την ανάκαμψη σε σύγκριση με του ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης κάποιο όφελος στην επιβίωση, με ποσοστό θνησιμότητας 8% για την ομάδα που έλαβε το αντι-ιϊκό έναντι 11,6% για την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Tέλος η υδροξυχλωροκίνη, η οποίο αρχικά κατηγορήθηκε για καρδιακές επιπλοκές φαίνεται από καινούργια έρευνα με μεγάλο αριθμό δοκιμαζομένων ότι δεν παρουσιάζει παρενεργειες. Ωστόσο η έρευνα δεν έδειξε την αποτελεσματικότα ενάντια στον κορωνοιό.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα μπορείτε να παρακολουθήσετε το 11 Πανελλήνιο Συνέδριο Φαρμακολογίας 2-4 Οκτωβρίου On line με δωρεάν εγγραφή στο: www.pharmacology2020.gr

Πηγη: healthyvoice.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα