Marketwatch: Γιατί τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι έξυπνη επιλογή

Στην προτροπή, προς τους επενδυτές, να σκεφτούν καλά πριν αγοράσουν ισπανικά, ιταλικά και ελληνικά ομόλογα, προχωράει σε δημοσίευμά του το Marketwatch.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, την Δευτέρα η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου υποχώρησε χαμηλότερα του 2% στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Και αυτό διότι οι επενδυτές σπεύδουν να αγοράσουν ομόλογα σε ορισμένες από τις πιο «risky» χώρες της ευρωζώνης, αφότου η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει τις αγορές ABS, στο

δεύτερο σκέλος του προγράμματός της ποσοτικής χαλάρωσης.

Έχει ανακύψει, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, μια bull αγορά των περιφερειακών κρατικών ομολόγων, που αποτελείται από τα ελληνικά, πορτογαλικά, ιρλανδικά, ισπανικά και ιταλικά. Ωστόσο, θεωρεί ότι οι αγορές τέτοιων τίτλων, δεν αποτελούν έξυπνη επιλογή για τους Αμερικανούς επενδυτές.

Όπως εξηγεί, στις περισσότερες περιπτώσεις οι Αμερικανοί κάνουν trade τα δολάριά τους σε ευρώ για να κατορθώσουν να επενδύσουν σε αυτά τα κρατικά ομόλογα, προσθέτοντας έναν επιπλέον ρίσκο στην επένδυση. Εάν το ευρώ συνεχίσει να υποχωρεί, όπως πιστεύουν πολλοί αναλυτές, τα ομόλογα θα πρέπει να καταγράψουν μεγαλύτερα κέρδη για να καταστεί η επένδυση κερδοφόρα, δηλώνει η Kathy Jones, αντιπρόεδρος το Schwab Center for Financial Research.

Και από τη στιγμή που κάποιες αποδόσεις για βραχυπρόθεσμο χρέος είναι αρνητικές σχεδόν, είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί το επιπλέον ρίσκο.

Επίσης, η εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει να αγοράζει εταιρικά ομόλογα έχει αυξηθεί αφότου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει ξεκινήσει τις αγορές ABS. Από την πλευρά του ο Tom di Galoma της ED & F Man Capital Markets, δήλωσε ότι διάφορες εταιρείες τώρα πιστεύουν πως η ΕΚΤ θα ξεκινήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα στο α΄ τρίμηνο του 2015.

Αλλά ακόμη κι αν η τράπεζα συνεχίσει να παρέχει φθηνά κεφάλαια, υπάρχουν πολλοί οικονομικοί παράγοντες που απαιτούν ακόμη μακροπρόθεσμες λύσεις. Ο πληθυσμός της ευρωζώνης είναι γηρασμένος, σε πολλές χώρες της περιφερειακής Ευρώπης, η ανεργία των νέων παραμένει επίμονα υψηλή. Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία οι τιμές ακινήτων δεν έχουν ανακάμψει ακόμη.

Επίσης, η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει ένας παράγοντας. Ο Michala Marcussen της Societe Generale αναφέρει ότι η Ελλάδα αποτελεί το μεγαλύτερο βραχυπρόθεσμο ρίσκο καθώς οι διαπραγματεύσεις της με την τρόικα για τους όρους της τελευταίας δόσης διάσωσης, παραπαίουν εν όψει του deadline της 8ης Δεκεμβρίου.

Αναφέρει ακόμη ότι τα κόμματα κατά της λιτότητας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και το Podemos της Ισπανίας, τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους, που θα στείλει στα ύψη τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. «Αυτή η συζήτηση είναι ανάθεμα για τα κρατικά ομόλογα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα