Mega deal Ιράν-Γαλλίας – Αγοράζουν οι ιρανοί 114 Airbus

Συμβάσεις για την αγορά 114 αεροσκαφών Airbus από τη Γαλλία θα υπογράψει ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι μεταξύ 25 και 27 Ιανουαρίου, όπως μεταδίδουν ιρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον υπουργό μεταφορών της Τεχεράνης, Αμπάς Ακχούντι.

Οι κυρώσεις αίρονται σταδιακά από την προηγούμενη εβδομάδα, αφότου η Διεθνή Υπηρεσία Πυρηνικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι η περσική χώρα έχει αρχίσει να συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας

που επετεύχθη το καλοκαίρι για τη ρύθμιση των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων.

«Χρειαζόμαστε 400 αεροπλάνα [για πτήσεις] μεγάλων και μεσαίων αποστάσεων και 100 αεροπλάνα [για πτήσεις] μικρών αποστάσεων», προσέθεσε ο υπουργός, κάτι που σημαίνει ότι η Τεχεράνη αναμένεται να ξαναβγεί σύντομα στην αγορά.

Μιλώντας επίσης την Κυριακή, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανάπτυξης της Βουλής δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία μπορεί να χρειαστεί έως και 500 νέα αεροσκάφη σε βάθος τριετίας.

Η φερόμενη συμφωνία με την Airbus αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του ιρανικού επιβατικού στόλου, ο οποίος διαθέτει μόλις 150 λειτουργικά αεροσκάφη, όπως δήλωσε ο κ. Ακχούντι. Αν και ο στόλος διαθέτει συνολικά 250 σκάφη, πολλά είναι ασυντήρητα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, έλλειψη που είχε επιδεινωθεί λόγω των εμπορικών κυρώσεων.

ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΟ ΙΡΑΝ

Σύμφωνα με την Kαθημερινή της Κυριακής, το Ιράν θα αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων που ίσως φθάσουν το 1 τρισ. δολάρια τα επόμενα 5 χρόνια, εκ των οποίων τα 185 δισ. στην ενέργεια.

Hδη σχεδιάζεται η πρώτη συμφωνία του κλάδου στην Ευρώπη, με τη Μαδρίτη και την Τεχεράνη να συζητούν για κατασκευή διυλιστηρίου στο Γιβραλτάρ.

Οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ξεκίνησαν το 2007 και κορυφώθηκαν την τριετία 2011-2014. Ωστόσο, η μακρά περίοδος απομόνωσής του Ιράν χρονολογείται από το 1979 με το ξέσπασμα της Ισλαμικής Επανάστασης. Το 2011-2014 οι απώλειες στα εισοδήματα των Ιρανών ξεπέρασαν το 20%, η αξία του ριάλ είχε κατρακυλήσει έως και 80%, οι τιμές των βασικών αγαθών εκτινάχθηκαν και υπήρξε υπερπληθωρισμός, ενώ οι ζημίες εξαιτίας των κυρώσεων στον κλάδο πετρελαιοειδών και παραγώγων ανέρχονταν σε 50 δισ. δολαρίων ετησίως. Το 2014 οι εξαγωγές τους είχαν μειωθεί στο 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως έναντι των 2,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως πριν από το 2011. Το 2012 αποκλείστηκαν οι ιρανικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, καθιστώντας δυσχερείς ακόμα και τις απολύτως αναγκαίες εισαγωγές φαρμάκων.

Παρά την απομόνωσή του, το Ιράν επιβίωσε. Εχει 80 εκατομμύρια πληθυσμό με τα 2/3 αυτού να είναι κάτω των 35 ετών. Η οικονομία του ισοδυναμεί με το 1,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, τα αποθέματα σε πετρέλαιο είναι τα τέταρτα μεγαλύτερα στον κόσμο (9% των παγκοσμίων) και σε φυσικό αέριο τα δεύτερα (18% των παγκόσμιων). Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας χάλυβα και προβλέπει να τριπλασιάσει την παραγωγή αυτοκινήτων στα 3 εκατομμύρια τα επόμενα δέκα χρόνια. Διατηρεί το 7% από τα παγκόσμια αποθέματα σε μεταλλεύματα αξίας τουλάχιστον 750 δισ. δολαρίων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο κασσίτερος, ο χαλκός, ο σίδηρος, το σιδηρομετάλλευμα, το ουράνιο και ο μόλυβδος.

Διαθέτει εργατικό δυναμικό υψηλού μορφωτικού επιπέδου, το 60% του φοιτητικού πληθυσμού της χώρας είναι γυναίκες, όπως γυναίκες είναι επίσης το 50% των αποφοίτων από τις σχολές μηχανικών. Ιδιαίτερα δυναμικός είναι και ο μεταποιητικός του κλάδος. Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο και η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπουν ότι τα χρόνια μετά την άρση των κυρώσεων η ιρανική οικονομία θα αναπτύσσεται 6% έναντι 3% το 2014-2015 και 0,6% το 2015-2016.

Η καίρια επίδραση του Ιράν στην παγκόσμια οικονομία θα αποτυπωθεί διαμέσου των τιμών του πετρελαίου, όπως παρατηρεί το ΔΝΤ, χωρίς να λησμονούνται και οι ευμενείς επιπτώσεις στην αύξηση του διμερούς εμπορίου. Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά πως θα αυξηθούν οι εισαγωγές του Ιράν 50% από τα 75 δισ. δολάρια το 2015 στα 115 δισ. δολάρια το 2020. Επίσης, προβλέπει η άρση των κυρώσεων να ενισχύει μεσοπρόθεσμα την παγκόσμια παραγωγή κατά 0,25%.

Το Ιράν προσφέρει πολυάριθμες ευκαιρίες επενδύσεων και επιχειρηματικών κινήσεων στον ενεργειακό κλάδο, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στα φάρμακα και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στο Διαδίκτυο και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα