NBG Securities: Θετικός καταλύτης για τις τράπεζες η αποεπένδυση του ΤΧΣ – Γιατί έχουν περιθώριο ανόδου έως 48% – Οι νέες τιμές-στόχοι

Τις θετικές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, χάρη στα επιτυχημένα στρατηγικά σχέδια, τη βελτίωση του ενεργητικού, την ενίσχυση της ρευστότητας, τα υγιή κεφάλαια, τις θετικές προοπτικές κερδοφορίας και την επικείμενη επιστροφή στα μερίσματα, χαιρετίζει η NBG Securities, η οποία δηλώνει outperform για τις μετοχές του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα.  

Μάλιστα, η χρηματιστηριακή εταιρεία

χαρακτηρίζει την Πειραιώς ως top-pick, καθώς διαθέτει τον καλύτερη επίδοση σε όρους αποτίμησης και σχέσεις κινδύνου – απόδοσης. Γι’ αυτόν τον λόγο, δίνει νέα τιμή – στόχο στα 2,35 ευρώ (από 1,85 ευρώ προηγουμένως), με το περιθώριο ανόδου να καθορίζεται στο 48%. 

Όσον αφορά την Eurobank, η νέα τιμής – στόχος ανέρχεται στο 1,40 ευρώ από 1,35 ευρώ προηγουμένως (22% το περιθώριο κέρδους), ενώ η Alpha Bank λαμβάνει νέα τιμή – στόχο 1,55 ευρώ (από 1,45 ευρώ προηγουμένως), με το περιθώριο κέρδους να τοποθετείται στο 36%.  

«Οι ελληνικές τράπεζες ήταν στο “περιθώριο” και μόλις πρόσφατα φάνηκε να έχουν επιστρέψει και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Έχοντας κερδίσει 30% τους τελευταίους τρεις μήνες και 10% μέσα στο 2023, διαπραγματεύονται 0,3 – 0,6x επί της λογιστικής αξίας (TBV) του 2024» εξηγεί η NBG Securities

Την ίδια στιγμή, επαναλαμβάνει ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν οι πλέον ευάλωτες -στην Ευρώπη- στα επιτόκια. Και επομένως τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα επιτόκια αναμένεται να επιταχύνουν την ανάκαμψη των καθαρών εσόδων από τόκους (NII). «Αναμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν σταδιακά να καταβάλλουν μερίσματα στους μετόχους τους» προστίθεται στο σχετικό report.  

Σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, η NBG Securities υπογραμμίζει ότι έχει καταγραφεί μεγάλη πρόοδος, καθώς από το 50% ο δείκτης NPEs έχει υποχωρήσει κάτω του 10%. Επιπλέον, η κεφαλαιοποίηση ανακτά το χαμένο έδαφος, με τον μέσο δείκτη CET1 να διαμορφώνεται στο 14,2% στο γ’ τρίμηνο του 2022 από 12% το 2021 και 13,6% το 2019.  

Με τις περισσότερες από τις προγραμματισμένες διαδικασίες εξυγίανσης δανείων να έχουν ήδη απορροφηθεί, η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρόκειται να επωφεληθεί από τη βελτιωμένη εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων, με βάση την υψηλότερη παραγωγή εσόδων στο πλαίσιο των προοδευτικά υψηλότερων επιτοκίων και της υγιούς δημιουργίας νέων δανείων, αναφέρεται στην έκθεση.  

Την ίδια στιγμή, ειδική αναφορά κάνει και στο σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να αποεπενδύσει από τις ελληνικές τράπεζες, με τις πρώτες πωλήσεις να αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2023. 

Παρά τη «βραχυπρόθεσμη επάρκεια» των μετοχών, τις ανησυχίες και τη μεταβλητότητα, η NBG εκτιμά ότι η εκποίηση θα αποδειχθεί ένας σημαντικά θετικός καταλύτης, αναδεικνύοντας την πλήρη ανάκαμψη των τραπεζών από τα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και συνδράμοντας στην αύξηση του ποσοστού των μετοχών σε ελεύθερη διασπορά. 

Τέλος, δεν παραλείπει να επισημάνει ότι η πολιτική σταθερότητα συνιστά προϋπόθεση για την καλή απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς, ενώ δυνητικά η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας θα πρέπει επίσης, να βοηθήσει την απόδοση των τιμών των μετοχών. 

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα