Nomura: “Βλέπει” εκλογές στην Ελλάδα μέχρι το 2015 – Πιθανό νέο πακέτο στήριξης – Καθοριστική η έξοδος στις αγορές

Δεν αποκλείεται (αλλά δεν είναι και αναπόφευκτο) ένα τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια, το ύψος του οποίου ωστόσο εξαρτάται από την πετυχημένη ή όχι έξοδο της χώρας στις αγορές, εκτιμά η Νοmura σε έκθεσή της.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι πολιτικές εξελίξεις τους επόμενους μήνες, τονίζοντας ότι αναμένουν γενικές εκλογές το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Η

Nomura εκτιμά πως ακόμη και αν η Ευρώπη σταματήσει τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις και τις εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να έχει σημαντική δημοσιονομική εξάρτηση από τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Μεταξύ των μέτρων χρηματοδοτικής διευκόλυνσης από τους εταίρους της ευρωζώνης που αναμένονται τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν:

1) η δημοσιονομική μεταφορά κερδών από τα ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες (ANFA), τα οποία ανμένονται σε 10,2 δισ. ευρώ το 2014-20,
2) η εκμηδένιση των επιτοκίων των δανείων του EFSF (εκτιμάται το όφελος στα 11 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 και ίσως τα 45 δισ. ευρώ την επόμενη 10ετία
3) το σχεδόν μηδενικό περιθώριο στο κόστος χρηματοδότησης που η Ελλάδα πληρώνει για τα δάνεια του EFSF
4) η δυνατότητα περαιτέρω μείωσης του επιτοκίου για τα διμερή δάνεια (π.χ. μείωση 50 μ.β. για το δάνειο των 52,9 δισ. ευρώ ή 3 δισ. ευρώ ετησίως
5) το προτιμησιακό ποσοστό συγχρηματοδότησης (που έχει φτάσει το 95% από σχεδόν το 65% αρχικά) για τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ που θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι το 2020.

Οι σχετικά μικρές απαιτήσεις χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα για τα επόμενα δύο χρόνια σημαίνει ότι ένα τρίτο πρόγραμμα ενίσχυσης δεν είναι αναπόφευκτο, συνεχίζει η έκθεση.

Original article: Nomura: “Βλέπει” εκλογές στην Ελλάδα μέχρι το 2015 – Πιθανό νέο πακέτο στήριξης – Καθοριστική η έξοδος στις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα