O δικηγόρος του Μ. Ζολώτα: “O εφοπλιστής δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Για αυτό εμφανίστηκε αυθορμήτως στις αρχές”

Στις 20 Οκτωβρίου, ένας 42χρονος διοπτροφόρος άνδρας εμφανίστηκε “αυθορμήτως” – κατά τη σχετική ορολογία – στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, στη σκιά του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του από τις κυπριακές διωκτικές αρχές λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Η σύλληψή του από τους άνδρες του Τμήματος Αναζητήσεως Προσώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθιστά σήμερα τον εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα κρατούμενο στην έκτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, εν αναμονή εξελίξεων: σύμφωνα με πληροφορίες,

την προσεχή Τρίτη, το Συμβούλιο Εφετών εξετάζει το ζήτημα της έκδοσης του ή μη στην Κύπρο, στο πλαίσιο της υπόθεσης της εταιρείας Focus.

Η κράτησή του θεωρείται άλλωστε “επί σκοπώ εκτελέσεως του εντάλματος”, ενόψει της δίκης στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Λευκωσίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυτοπρόσωπη παρουσία του – προϋπόθεση διεξαγωγής της δίκης για το κυπριακό δικαιικό σύστημα.

Η περίπτωση Ζολώτα παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς το όνομα του συνδέεται άρρηκτα στην υπόθεση της Focus με αυτό του επιχειρηματία, και ισχυρού άνδρα της MIG , Ανδρέα Βγενόπουλου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η MIG φέρεται να κινεί τα νήματα πίσω από την κατάθεση της εταιρείας Focus του Μιχάλη Ζολώτα, ποσού ενός εκατομμυρίου ευρώ, στην εταιρεία της κόρης του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου, προκειμένου ο τελευταίος να συναινέσει εν πολλοίς στη μεταβίβαση μετοχών της Marfin -Λαϊκής στον Βγενόπουλο, δίχως τον απαραίτητο έλεγχο.

Ο Ζολώτας βρίσκεται στον ίδιο κατάλογο με άλλα εννέα φυσικά και νομικά πρόσωπα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες στη συγκεκριμένη υπόθεση – μεταξύ άλλων για διαφθορά, ξέπλυμα, ενεργητική δωροδοκία, συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία -, όχι όμως και στην ίδια θέση με πολλά από αυτά.

Δεν έχει περάσει άλλωστε παρά μόλις ενάμιση μήνας από την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, βάσει της οποίας πάγωσαν οι όποιες ποινικές διαδικασίες σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου και βασικών συνεργατών του, όπως για παράδειγμα του Κυριάκου Μάγειρα, ο οποίος επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση της Focus. Με την απόφαση απευθύνθηκε μάλιστα σύσταση του Δικαστηρίου προς τις κυπριακές αρχές, ώστε να αποφευχθεί και η ενδεχόμενη έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος τους.

Η διεθνής δικαστική αρχή παρενέβη καθώς παίζει τον δικό της – λίαν σημαντικό – ρόλο, αφότου προσέφυγε στους κόλπους της δικαιοδοσίας της η ΜΙG και 18 Έλληνες επενδυτές, εναντίον της Κύπρου, διεκδικώντας ποσά της τάξεως του 1,2 δις ευρώ. Βασικό επιχείρημα; Ότι η Λαϊκή Τράπεζα καταστράφηκε από παράνομες πράξεις και παραλείψεις οργάνων και εκπροσώπων της κυπριακής Δημοκρατίας.

Τι λέει ο συνήγορος Ζολώτα

Τα αδικήματα και η αμοιβαία αναγνώριση

“Η θέση του Μιχάλη Ζολώτα είναι ακλόνητη, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εμφανίστηκε ενώπιον των δικαστικών αρχών”, τονίζει ο συνήγορος του 42χρονου Ζολώτα, καθηγητής κ. Χριστος Μυλωνόπουλος, εκτιμώντας ότι “η φυγοδικία του Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου (συνεργατών του Ανδρέα Βγενόπουλου) εντελώς αδικαιολόγητα συσχετίσθηκε με τον εντολέα μου, οι περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες”.

Μπαίνοντας στο δια ταύτα της δικογραφίας, ο κ. Μυλωνόπουλος στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου έχει διωχθεί και δικαστεί, εκτίοντας μάλιστα ποινή πέντε μηνών, για φοροδιαφυγή, με άξονα το ένα εκατομμύριο ευρώ της Focus προς την εταιρεία “Α. C. Christodoulou Consultants”.

“Το ποσό του ενός εκατομμυρίου θεωρήθηκε κέρδος από την εταιρεία της κόρης του. Η φορολόγηση έχει να κάνει κάθε φορά με το προϊόν νόμιμης επαγγελματικής δραστηριότητας. Και ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου κρίθηκε υπόλογος για το γεγονός ότι δεν δήλωσε το ποσό αυτό στις φορολογικές αρχές της χώρας του”, σημειώνει ο καθηγητής.

“Πώς λοιπόν εδώ συμβαίνει από τη μια να έχουμε συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία, άρα μαύρο χρήμα, και από την άλλη φοροδιαφυγή; Με βάση τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, θα πρέπει να ισχύσει η αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης δικαστικών αποφάσεων”.

Ο κ. Μυλωνόπουλος εκτιμά ως δομικό και ακόμη ένα στοιχείο της υπόθεσης: “το ένα εκατομμύριο ευρώ μεταβιβάστηκε στις 27 Ιουλίου του 2007 από τη Marfin Αμαρουσίου σε λογαριασμό της κόρης Χριστοδούλου στην ίδια τράπεζα. Ο ελληνικός νόμος όμως απαγορεύει την έκδοση για αδίκημα που έχει τελεστεί στην Ελλάδα. Το γεγονός, μάλιστα, ότι η δωροδοκία εκείνη την εποχή ήταν πλημμέλημα, βάσει του νόμου για το ξέπλυμα, και έχει παραγραφεί, δεν επιτρέπει επίσης την εκτέλεση του εντάλματος. Είναι κάτι περισσότερο από σαφές ότι το ένταλμα πάσχει πολλαπλώς”.

Ο καθηγητής εντοπίζει επίσης ένδεια αποδεικτικών στοιχείων για την πράξη της δωροδοκίας από τον Ανδρέα Βγενόπουλο. “Δεν προκύπτει από πουθενά”, λέει χαρακτηριστικά. “Τα χρήματα αυτά που έχουν εντοπιστεί, αφορούν επενδυτικές συμβουλές από την εταιρεία της κόρης του Χριστοδούλου, Αθηνάς, οι οποίες μάλιστα αξιοποιήθηκαν. Δεν έχουν βρεθεί άλλα ποσά“.

Πηγή: mononews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα