Reuters: Οι “Ηράκλειοι άθλοι” της Ελλάδας, το μεγάλο στοίχημα Μητσοτάκη και η «αχίλλειος πτέρνα» της οικονομίας
Η Ελλάδα του σήμερα θυμίζει τον Ηρακλή όταν είχε φέρει σε πέρας μόνο τους μισούς από τους άθλους του, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters. Οπως σημειώνεται, η χώρα έχει κάνει πολλή δουλειά για να ανακάμψει μετά από την κρίση χρέους, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει αυτή της την προσπάθεια.
Στο ίδιο άρθρο τονίζεται ότι «το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το «προβληματικό παιδί» της Ευρωζώνης, τονίζει ο ίδιος. Οι επενδυτές φαίνεται να θεωρούν θετική την προοπτική να κερδίσει το κεντροδεξιό κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου. Το ερώτημα είναι εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις στον βαθμό που χρειάζεται. «Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μεταρρυθμίσεις που δεν θα είναι εύκολες» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ο αρθρογράφος, Χιούγκο Ντίξον, αναφέρει ότι, παρ’ όλο που δικαίως πιστώνεται στον Μητσοτάκη η προσέλκυση επενδύσεων και η προώθηση της ψηφιοποίησης της κυβέρνησης, η κυβέρνησή του δεν έκανε πολλά για να αντιμετωπίσει τα άλλα προβλήματα της χώρας.
«Η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη και το δικαστικό σύστημα είναι αδύναμο. Επιπλέον, ο Μητσοτάκης έχει δείξει ελάχιστη προθυμία να διερευνήσει γιατί τα τηλέφωνα Ελλήνων πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων επιφανών προσωπικοτήτων “παγιδεύτηκαν” με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Ο Μητσοτάκης λέει ότι η κυβέρνησή του δεν εμπλέκεται», αναφέρεται στο άρθρο.
Επιπλέον, όπως τονίζεται, είναι γεγονός ότι η ελληνική οικονομία γνώρισε ταχύτερη ανάκαμψη μετά την πανδημία της Covid συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., σημειώνοντας σωρευτική αύξηση 15% τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η χώρα επωφελήθηκε από τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν το ΔΝΤ και η Ε.Ε. ως τίμημα των προγραμμάτων διάσωσης.
Η ανάπτυξη ήταν επίσης ισχυρή επειδή ο Μητσοτάκης διέθεσε μεγάλα ποσά σε επιδόματα τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, οι επιδοτήσεις για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση ήταν από τις υψηλότερες στην Ε.Ε., εξηγεί ο Ντίξον.
Η «Αχίλλειος πτέρνα» της οικονομίαςΤο άρθρο εστιάζει στη συνέχεια «στην αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας πέρυσι αντιπροσώπευε το 9,7% του ΑΕΠ, ενώ η άνοδος των τιμών της ενέργειας αντιπροσωπεύει περίπου το 40%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η Ελλάδα ζει ξανά πέρα από τις δυνατότητές της. Αυτή τη φορά, ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που δημιουργεί χρέος με ταχείς ρυθμούς. Η κατανάλωση είναι στο 67% του εγχώριου εισοδήματος, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 50%. Επιπλέον, οι επενδύσεις εξακολουθούν να φτάνουν μόνο στο 14% του ΑΕΠ και υπάρχει προσδοκία να φτάσουν πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 23% στη δεύτερη θητεία του Κ. Μητσοτάκη, δίνοντας ώθηση στις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Η ΤτΕ αναμένει ότι τα ευρωπαϊκά κεφάλαια θα συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό, εισφέροντας συνολικά περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026.
Ωστόσο μακροπρόθεσμα η χώρα δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει πολύ υψηλότερο επενδυτικό ποσοστό αν δεν εξοικονομήσει περισσότερα. Διαφορετικά, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, κάτι που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο σε έναν κόσμο υψηλότερων επιτοκίων, επισημαίνει ο αρθρογράφος.
Τι μπορεί να κάνει ο Μητσοτάκης«Ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να διορθώσει το πρόβλημα», αναφέρει ο Ντίξον. «Αρχικά, θα μπορούσε να απογαλακτίσει τους πολίτες από τα επιδόματα, εστιάζοντας την κρατική βοήθεια στους πιο ευάλωτους. Θα μπορούσε επίσης να καταπολεμήσει πιο αποφασιστικά τη φοροδιαφυγή, όχι μόνο από τους αυτοαπασχολούμενους αλλά και από τους ολιγάρχες. Αλλά δεν είναι σαφές εάν θα αντιμετωπίσει αυτό το συγκεκριμένο έργο. Άλλωστε, έδωσε ό,τι ισοδυναμούσε με αμνηστία σε μεγάλους φοροφυγάδες κατά την πρώτη του θητεία.»
Οι μεταρρυθμίσεις, αναφέρει ο Ντίξον, μπορούν να εξαλείψουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να συνεχίσει να μειώνει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι καλά σχεδιασμένες φορολογικές μεταρρυθμίσεις και οι μεταρρυθμίσεις των παροχών θα μπορούσαν ακόμη και να μειώσουν το ποσοστό ανεργίας της χώρας, το οποίο είναι σήμερα στο 12%, αυξάνοντας έτσι τις παραγωγικές της δυνατότητες. Όλα αυτά θα παρείχαν ένα μαξιλάρι αν η Ελλάδα ή η παγκόσμια οικονομία πληγούν από περαιτέρω κραδασμούς τα επόμενα χρόνια.
Η Ελλάδα κατέλαβε το 2022 την 51η θέση στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας. Πρόκειται για βελτίωση συγκριτικά με την 60ή θέση όταν ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία, αλλά εξακολουθεί να είναι μία από τις χαμηλότερες σε επίπεδο Ε.Ε.. Αυτό λειτουργεί ως τροχοπέδη για τις επενδύσεις.
Τέλος, ο Ντίξον υποστηρίζει ότι ένας από τους άθλους του Ηρακλή ήταν να καθαρίσει τους στάβλους του Αυγεία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια μεγάλη ευκαιρία να κάνει το ίδιο για την Ελλάδα. «Μένει να δούμε αν θα την αδράξει», καταλήγει.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Reuters: Οι “Ηράκλειοι άθλοι” της Ελλάδας, το μεγάλο στοίχημα Μητσοτάκη και η «αχίλλειος πτέρνα» της οικονομίας
- Μ.Σχοινάς: Στα εξωτερικά της ΕΕ υπάρχει ανθρωπισμός και αλληλεγγύη
- Η Αθήνα της Μπελ Εποκ από το Αρχείο Λιδωρίκη – Δράσεις και εκδηλώσεις τον Ιούνιο
- Apple Vision Pro: Η Apple παρουσίασε τη νέα συσκευή διπλής πραγματικότητας
- Οι μεγάλοι κερδισμένοι στο ράλι του Χρηματιστηρίου και η όρεξη για νέα IPOs
- Ευρωκοινοβούλιο: Ας είμαστε ρεαλιστές με την Τουρκία
- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι ξεκάθαρο ποιος θα κυβερνήσει. Ψηφίζουμε για αντιπολίτευση
- Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ μηνύει την Binance
- Reuters: Οι μεταρρυθμιστικοί άθλοι και το στοίχημα της νέας κυβέρνησης
- Rafarm: Επενδύσεις 120 εκατ. ευρώ το διάστημα 2021-2027
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Reuters: Οι “Ηράκλειοι άθλοι” της Ελλάδας, το μεγάλο στοίχημα Μητσοτάκη και η «αχίλλειος πτέρνα» της οικονομίας
- Η Αθήνα της Μπελ Εποκ από το Αρχείο Λιδωρίκη – Δράσεις και εκδηλώσεις τον Ιούνιο
- Τουρκία: Ο Ερντογάν εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίσει επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν
- Μικρές μεταβολές στη Wall Street στη σκιά του πετρελαίου
- Μητσοτάκης: «Βασικός πυλώνας του προγράμματος μας η “Πράσινη Ελλάδα”»
- Business Innovation Greece: Χρηματοδότηση 13 νέων έργων πράσινης καινοτομίας και γαλάζιας ανάπτυξης
- Υπ. Ναυτιλίας: Νέα ψηφιακά εργαλεία για την εξυπηρέτηση πολιτών και ναυτικών χωρίς φυσική παρουσία
- Τσαπανίδου: «Στη ΝΔ έχουν αποφασίσει να τερματίσουν την προπαγάνδα σε αυτές τις εκλογές»
- Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει ενεργειακή δημοκρατία
- H Morgan Stanley προειδοποιεί για βουτιά στα εταιρικά κέρδη – Πού βλέπει επενδυτικές ευκαιρίες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Reuters: Η ελληνική οικονομία εν μέσω των «ηράκλειων άθλων» της
- Εκλογές 2023: Την Τρίτη η συνεδρίαση της διακομματικής για το ντιμπέιτ
- ΣΥΡΙΖΑ: Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Θράκη απέναντι στην τουρκική επιρροή
- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι ξεκάθαρο ποιος θα κυβερνήσει. Ψηφίζουμε για αντιπολίτευση
- Αναλαμβάνει την Τότεναμ ο Ποστέκογλου
- Κέρδη για το πετρέλαιο μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παραγωγής
- Μ.Σχοινάς: Στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ υπάρχει ανθρωπισμός και αλληλεγγύη
- Αυστρία: Ο Μπάμπλερ νέος αρχηγός του SPÖ - Λάθος στην καταμέτρηση είχε δείξει τον Ντόσκοτσιλ
- Σε νέα ιστορικά υψηλά η μετοχή της Apple