Reuters: Τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι πρόωρα – Oι αγορές έχουν χαλαρώσει υπερβολικά

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη για να μπορέσει να επανεκτιμήσει τις προοπτικές της πολιτικής της και οι προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο είναι πρόωρες, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπεύθυνος πολιτικής της ΕΚΤ Bostjan Vasle.

Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και έδωσε οδηγίες

για σταθερή πολιτική τους επόμενους μήνες, ακόμη και όταν οι επενδυτές πίεζαν την τράπεζα να ακολουθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και να υποδείξει μείωση των επιτοκίων, δεδομένου ότι μια σειρά από απροσδόκητα ευνοϊκά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Όμως ο Vasle, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, αντέκρουσε τα στοιχήματα της αγοράς και μάλιστα υποστήριξε ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης μπορεί να μην είναι πλέον αρκετά περιοριστικές, δεδομένης της πτώσης των αποδόσεων των ομολόγων και των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης το 2024.

“Οι προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις των επιτοκίων είναι πρόωρες κατά την άποψή μου, τόσο όσον αφορά την έναρξη των μειώσεων όσο και το σύνολο των κινήσεων”, δήλωσε ο Vasle στο Reuters.

“Η τιμολόγηση της αγοράς έχει μειώσει το επίπεδο του περιορισμού και αυτή η πρόσφατη διευκόλυνση που έχει τιμολογηθεί στα επιτόκια δεν συνάδει με τη στάση που ενδείκνυται για την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο”, δήλωσε ο Vasle, ο οποίος θεωρείται από τα πιο συντηρητικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που καθορίζει τα επιτόκια.

Πηγές προσκείμενες στη συζήτηση την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν στο Reuters ότι μια αναθεώρηση του μηνύματος της ΕΚΤ πριν από τον Μάρτιο ήταν απίθανη, καθιστώντας δύσκολη οποιαδήποτε μείωση των επιτοκίων πριν από τον Ιούνιο.

Οι αγορές βλέπουν τώρα 50-50 πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Μάρτιο, ενώ μια μείωση έχει τιμολογηθεί πλήρως μέχρι τον Απρίλιο και περισσότερες από δύο κινήσεις μέχρι τον Ιούνιο.

Όμως ο Vasle υποστήριξε ότι η ΕΚΤ ίσως χρειαστεί να δει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για να σκεφτεί ακόμη και να αναθεωρήσει τη στάση της.

“Θα λάβουμε περιορισμένα νέα στοιχεία πριν από τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, οπότε δεν θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη, τη δημοσιονομική πολιτική και την αγορά εργασίας πριν από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο”, δήλωσε ο Vasle. “Θα πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τις υποκείμενες τάσεις και χρειαζόμαστε και τις νέες προβλέψεις”.

Παρόλο που ο πληθωρισμός, που ήταν τελευταία στο 2,4%, έχει πιθανότατα πιάσει πάτο προς το παρόν, θεωρείται ότι θα αυξηθεί και πάλι πριν μπορέσει να πέσει στο 2% μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

“Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί ξανά ήδη από την αλλαγή του έτους και στη συνέχεια να κυμανθεί σε έναν διάδρομο 2,5% έως 3% μέχρι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους”, δήλωσε ο Vasle. “Επομένως, είναι σκόπιμο να περιμένουμε και να παρατηρήσουμε την αύξηση των τιμών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να επανεκτιμήσουμε τις προοπτικές μας”.

Οι μισθοί είναι επίσης ένας άγνωστος καθώς οι εργαζόμενοι που έχασαν ένα κομμάτι των πραγματικών τους εισοδημάτων λόγω του υψηλού πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια απαιτούν αποζημίωση.

Ωστόσο, οι αγορές εργασίας συμπεριφέρονται διαφορετικά από τον ιστορικό κανόνα.

Συνήθως η ανεργία αυξάνεται όταν η κεντρική τράπεζα αυστηροποιεί την πολιτική και ως αποτέλεσμα η ανάπτυξη σταματά. Αυτή τη φορά, η αγορά εργασίας παραμένει εξαιρετικά σφιχτή, ακόμη και με το μπλοκ να βρίσκεται κοντά στην ύφεση, καθώς οι επιχειρήσεις συσσωρεύουν εργατικό δυναμικό για να προετοιμαστούν για την ανάκαμψη.

“Το μεγαλύτερο μέρος της διαμόρφωσης των μισθών θα συμβεί το πρώτο τρίμηνο και πρέπει να δούμε αν οι εργαζόμενοι ζητούν επιπλέον αποζημίωση ή αν οι επιχειρήσεις απορροφούν μέρος της αύξησης των μισθών μέσω των περιθωρίων κέρδους”, δήλωσε ο Vasle.

Keywords
Τυχαία Θέματα