Roubini: Στο χείλος του γκρεμού το τραπεζικό σύστημα – Χαμένη η Fed

Σε επικίνδυνο σημείο βρίσκεται το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν μπορεί να «νικήσει» ό,τι και να κάνει με τα επιτόκια δανεισμού, προειδοποίησε ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini, ενόψει της απόφασης της Fed για τα επιτόκια αυτή την Τετάρτη.

Ο Roubini, γνωστός και

ως Dr Doom, καθώς είναι ένας από τους πρώτους οικονομολόγους που προέβλεψαν το κραχ του 2008, αναφερόταν στην πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η οποία πυροδότησε φόβους για νέα τραπεζική κρίση αντίστοιχου βεληνεκούς με το 2008.

«Είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη στιγμή, διότι υπάρχει πλέον σημαντική πίεση σε ορισμένα κομμάτια του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, ενόσω ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο», δήλωσε ο οικονομολόγος στο πλαίσιο συνέντευξής του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Αυτό σημαίνει πως οι κεντρικοί τραπεζίτες θα «χάσουν» ό,τι και αν κάνουν, δήλωσε. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε πως αυτή τη στιγμή η Fed αντιμετωπίζει το εξής δίλημμα: είτε να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις ανεβάζοντας τα επιτόκια είτε να μειώσει την αβεβαιότητα στο τραπεζικό σύστημα μειώνοντάς τα.

Μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed ενδέχεται να προκαλέσει μεγαλύτερη αστάθεια, εντείνοντας τις πιέσεις για τις τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, προειδοποίησε ο Roubini, η μείωση των επιτοκίων ενδέχεται να οδηγήσει εκ νέου σε ανεξέλεγκτα υψηλό πληθωρισμό και να προκαλέσει κρίση στασιμοπληθωρισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την κατάρρευση της SVB οι οικονομολόγοι προεξοφλούσαν αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ για την επερχόμενη συνεδρίαση.

«Υπό μία έννοια, οι κεντρικές τράπεζες είναι τώρα καταδικασμένες εάν το κάνουν, καταδικασμένες εάν δεν το κάνουν», δήλωσε ο ίδιος αναφερόμενος στην αύξηση των επιτοκίων.

Το δίλημμα αυτό, σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους, σημαίνει πως η αμερικανική οικονομία είναι δεδομένο ότι θα περιπέσει σε ύφεση, δήλωσε. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως ο Roubini προειδοποιεί εδώ και μήνες για μια στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους, η οποία θα συνδυάζει τα χειρότερα στοιχεία από την κρίση στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του ’70 και την κρίση χρέους του 2008.

«Πιστεύω πως ό,τι και να κάνουν, τελικά θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Διότι σε αυτό το σημείο, είναι πολύ αργά να βρεθεί μια λύση, η οποία θα προλαμβάνει μια ανώμαλη προσγείωση και σοβαρές χρηματοοικονομικές πιέσεις», τόνισε.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα