S&P: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ “ΜΑΞΙΛΑΡΙ” – ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Mόνο κατά μία βαθμίδα τελικά η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την Standard and Poor’s. Η S&P “βλέπει” το πραγματικό ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 2% φέτος. Η εκτίμηση για την περίοδο 2018-2021, ανέρχεται σε 2,4%.O οίκος αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε Β από Β- ενώ διατηρεί θετικό outlook στην αξιολόγηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα
κίνηση εντός των επόμενων 12 μηνών είτε λόγω πολιτικών εξελίξεων είτε λόγω αλλαγών στο μέτωπο της χρηματοδότησης.Επισημαίνει ότι θα εξετάσει περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης εάν με την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, η Ελλάδα χτίσει “μαξιλάρι” ρευστότητας για να καλύψει μελλοντικές πληρωμές χρέους.

Οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας πρόκειται να αποφασίσουν για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους προς το τέλος του προγράμματος», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο οίκος αναμένει, την περίοδο 2018-2021, η Ελλάδα να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιτρέψουν τη μείωση του ακαθάριστου δημόσιου χρέους στο 154%, από 178% το 2017.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας τόσο σε όρους ανάπτυξης όσο και στο δημοσιονομικό μέτωπο έχει βελτιωθεί, ενώ και η αγορά εργασίας ανακάμπτει εν μέσω περιόδου σχετικής πολιτικής σταθερότητας.

Η πολιτική αβεβαιότητα έχει υποχωρήσει από το 2015 και αν απουσιάσουν μεγάλες ανατροπές στις ακολουθούμενες πολιτικές -κάτι που στο παρελθόν έχουν επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία – περιμένουμε ισχυρότερη ανάπτυξη, σημειώνει η S&P.

Ο οίκος τονίζει ότι η αξιολόγηση της χώρας στηρίζεται από το “ασυνήθιστα χαμηλό” κόστος εξυπηρέτησης του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Επίσης, από τη συνεχιζόμενη στήριξη του επίσημου τομέα υπό τη μορφή δανείων με μεγάλη ωρίμανση και της ελάφρυνσης χρέους.

Η S&P προχώρησε στην πρώτη κίνηση για το αξιόχρεο της χώρας την τελευταία διετία. Η Fitch αναβάθμισε τη χώρα σε Β- τον Αύγουστο ενώ η Moody’s διατηρεί αξιολόγηση Caa2.

Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει θετικό σήμα και από το Eurogroup της Δευτέρας στο μέτωπο της αξιολόγησης για να προχωρήσει και σε έκδοση ομολόγου τις επόμενες μέρες.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Για τις τράπεζες, ο οίκος επισημαίνει ότι παραμένουν προβλήματα αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.Τα NPEs εξακολουθούν να αποτελούν το ήμισυ περίπου των δανείων σε όλη τη χώρα, παρά τις πρόσφατες μειώσεις.Έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού των NPEs, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του εξωδικαστικού συμβιβασμού, την ανάπτυξη μιας δευτερογενούς αγοράς και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.Η S&P εκτιμά ότι οι διαγραφές δανείων είναι πιθανό να παραμείνουν ως το μεγαλύτερο “όπλο” για την μείωση των NPEs.
Τρεις σημαντικές συστημικές ελληνικές τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Eurobank και η Πειραιώς, προχώρησαν στην έκδοση καλυμμένων ομολόγων το 2017.Το καλυμμένο ομόλογο της Πειραιώς, ήταν μια ιδιωτική τοποθέτηση της European Bank for Reconstruction and Development (E.B.R.D.). Αυτή ήταν η πρώτη έξοδος στις αγορές για τις ελληνικές τράπεζες από το 2014.Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2017, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν κατά 50% την εξάρτησή τους από την επίσημη χρηματοδότηση της ΕΚΤ (E.L.A.).

Οι μελλοντικές προοπτικές για τις τράπεζες της Ελλάδας και την ικανότητά τους να βελτιωθεί η ποιότητα των δανείων τους, εξαρτώνται επίσης από πρόσθετες ενέργειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ελληνικού δικαστικού συστήματος της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα