S&P: Ο «Ηρακλής» δεν αποτελεί πανάκεια για τις ελληνικές τράπεζες – Διστακτική σε νέες αναβαθμίσεις του κλάδου

Την άποψη ότι το σχέδιο Ηρακλής, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στον καθαρισμό του τραπεζικού συστήματος από το τεράστιο απόθεμα κόκκινων δανείων, είναι θετικό για τη χώρα και συστημικές τράπεζες αλλά δεν είναι το «ελιξίριο», εκφράζει η S&P Global.

Όμως, προειδοποιεί η S&P Global Ratings, τα προβλήματα

για την Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα και ξεπερνούν τα όρια των συστημικών τραπεζών. Παρά τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της παραμένει αναιμική, ενώ το ελληνικό ΑΕΠ δεν έχει επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα, μετά τη συρρίκνωση του κατά 25% από το 2008.

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ έχει πλήξει τη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

Στο μέτωπο των θετικών ενδείξεων για την ελληνική οικονομία, ο οίκος αναφέρεται στην ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς real estate.

H S&P Global εξηγεί ότι οι κρατικές εγγυήσεις στις senior tranches είναι μόνο ένας παράγοντας που θα καθορίσει αν οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και σε ποιο βαθμό.

Ωστόσο επισημαίνει ότι το σχέδιο Ηρακλής δεν αλλάζει τις προσδοκίες της S&P Capital για την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών για τα επόμενα τρίμηνα, διότι έχει ήδη συμπεριληφθεί η βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού στις πρόσφατες θετικές αξιολογήσεις για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Ακόμα, η S&P Capital εκτιμάει ότι το σχέδιο δεν είναι πανάκεια (ελιξίριο) για τα επισφαλή οικονομικά προφίλ των ελληνικών τραπεζών. Τα ανώτατα όρια εγγυήσεων είναι περίπου 12 δισ. ευρώ – λιγότερο από το ένα έκτο του αποθέματος NPEs. Επιπλέον, το σύστημα εγγύησης μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρό για τις τράπεζες αν καταλήξουν να κατέχουν το senior μέρος για χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο χωρίς να ανακτήσουν επαρκές επίπεδο από τα NPEs, για να δικαιολογηθεί το κόστος.

Ο βαθμός στον οποίο οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν το σχέδιο θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του υπερβάλλοντος ρυθμιστικού κεφαλαιακού αποθέματος που διαθέτουν αλλά και των προβλέψεων, δεδομένου του υψηλού κόστους του κεφαλαίου.

Παράλληλα, το σχέδιο δεν αποτελεί διορθωτικό μέτρο για την μάλλον αδύναμη κουλτούρα πληρωμών που επικρατεί στην χώρα ή το αναποτελεσματικό δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα. Οι τράπεζες εξακολουθούν να εξαρτώνται από το ρυθμό της συνεχιζόμενης ανάκαμψης στην οικονομία, στον ιδιωτικό τομέα και στην αγορά των ακινήτων για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των προβληματικών δανείων, με ή χωρίς το σχέδιο Ηρακλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα