Société Générale: Σε επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 – “Ψηφίζει” ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών

Ισχυρή ανάκαμψη σημειώνουν η ελληνική οικονομία και ο εγχώριος τραπεζικός τομέας μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση χρέους, που τους έπληξαν βάναυσα, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η γαλλική τράπεζα Societe Generale.

Αυτή η θετική δυναμική φαίνεται ότι θα συνεχιστεί με τη βοήθεια κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και θα στηρίξει τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Οι οικονομολόγοι του οίκου εκτιμούν ότι η Ελλάδα

θα έχει το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα μεταξύ των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης έως το 2026 και ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα συγκλίνει με εκείνον της Ιταλίας έως το 2027.

Όσον αφορά το χρέος, οι πληρωμές τόκων εκ μέρους της Ελλάδας δεν θα τύχουν σημαντικής αύξησης παρά τα αυξανόμενα επιτόκια, καθώς το γραφείο διαχείρισης χρέους αντιστάθμισε μέρος του επιτοκιακού κινδύνου μέσω παραγώγων προτού αυξηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων στα τέλη του 2021.

Έτσι, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη βελτιώνονται, οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την Ελλάδα από το 2016. Η τρέχουσα αξιολόγηση «BB+» με σταθερό outlook της S&P, για παράδειγμα, απέχει μόνο ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα, και με βάση τα όσα συνέβησαν μετά την αναβάθμιση της Πορτογαλίας στην επενδυτική βαθμίδα το 2017, ο αντίκτυπος στην αγορά μιας τέτοιας αναβάθμισης είναι πιθανό να είναι ο μεγαλύτερος όταν δοθεί η πρώτη αξιολόγηση «investment grade» από τον πρώτο οίκο αξιολόγησης, κάτι που θα θα μπορούσε να συμβεί στην πρώτη αξιολόγηση της S&P κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, το νωρίτερο.

Ως προς τα spreads, o γαλλικός οίκος αναφέρει πως το spread του ελληνικού δεκαετούς έναντι του ιταλικού ήταν ασταθές. Αυξήθηκε σε περίπου 80 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2022 από περίπου 10 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η παραίτηση του Ντράγκι τον Ιούλιο του 2022 αύξησε την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς, ενώ η απόδοση του ελληνικού επηρεάστηκε ελάχιστα. Αυτό οδήγησε το spread στις -10 μονάδες βάσης προτού σταθεροποιηθεί σε ένα εύρος 40 – 60 μονάδων βάσης τους τελευταίους τρεις μήνες. Ενώ το spread είναι επί του παρόντος γύρω στις 45 μονάδες βάσης, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας και η βελτιωμένη ρευστότητα της αγοράς θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα.

Έτσι, οι προσδοκίες για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα και οι ανησυχίες για αυξημένους κινδύνους υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας κάτω από το «investment grade» θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια υποχώρηση του spread σε μηδενικά επίπεδα, όπως συνέβη τον Ιούλιο του 2022.

Keywords
Τυχαία Θέματα