UBS: Πόσο απειλεί τις τράπεζες η μετάλλαξη Δέλτα – H εκτίμηση για τα “κόκκινα”

Την  εκτίμηση ότι η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, λόγω της εξάπλωσης της Μετάλλαξης Δέλτα, δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική αύξηση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, εφόσον δεν παρατηρείται μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, εκφράζουν οι αναλυτές της UBS σε νέα έκθεσή τους.

Όπως επισημαίνει η UBS,

η εξάπλωση της Μετάλλαξης Δέλτα σημαίνει ότι ο πλανήτης δεν πλησιάζει την ανοσία της αγέλης. Και αυτό γιατί με έναν ρυθμό αναπαραγωγής 7-8, η επίτευξης της συλλογικής ανοσίας θα απαιτούσε τον  εμβολιασμό του 80-90%  του πληθυσμού μίας χώρας με  εμβόλιο που να είναι 100% αποτελεσματικό στην προστασία από τη μετάδοση του ιού.

Έτσι, ενώ τα εμβόλια δεν έχουν μεγάλη επίδραση στον ρυθμό αναπαραγωγής του ιού, εντούτοις σπάνε τη διασύνδεση ανάμεσα στα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, διαπιστώνεται.  Η UBS τονίζει ότι τα ποσοστά πληρότητας των νοσοκομείων είναι η κρίσιμη παράμετρος που θα υπαγορεύσει εάν οι οικονομίες διεθνώς θα συνεχίσουν να ανοίγουν ή θα επιστρέψουν στα περιοριστικά μέτρα.

Τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, με την έννοια ότι μειώνουν σημαντικά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Χώρες όπου τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού έχει κάνει έστω μία δόση του εμβολίου, έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα νοσηλειών, μόλις στο 1-10% σε σχέση με τα χειρότερα επίπεδα που βίωσαν η Ιταλία το 2020 και η Βρετανία ή η Ισπανία το 2021.

Κατόπιν τούτων, η UBS εμμένει στη θέση της ότι με τα περισσότερα από τα μορατόρια στα δάνεια να έχουν λήξει στην Ευρώπη, ο κίνδυνος των κόκκινων δανείων υποχωρεί. Συγκεκριμένα, ευρωπαϊκά δάνεια συνολικού ύψους 877 δισ. ευρώ μπήκαν σε μορατόριουμ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά μόνο 203 δισ. ευρώ παραμένουν σε αυτό το καθεστώς σήμερα.

Το ποσοστό των συνολικών δανείων που είναι ακόμα σε μορατόριουμ είναι πολύ μικρό πανευρωπαϊκά, στο 1,1%, με την Ελλάδα (1,1%) και την Ισπανία (1,9%) να είναι οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην περιφέρεια. Στη Γερμανία και την Ολλανδία, το αντίστοιχο ποσοστό έχει περιοριστεί μόλις στο 0,1% και στη Γαλλία στο 0,3%.

Η UBS εξηγεί ότι τα συνολικά κόκκινα δάνεια των τραπεζών μειώνονται, ακόμα και με τις επιλεκτικές αυξήσεις που σημειώνονται στους κλάδους οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία. Ο οίκος διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει μετάδοση του κινδύνου στους οφειλέτες που δεν ανήκουν στους πληττόμενους από τον κορωνοϊό, ενώ την ίδια ώρα, η ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα διευκολύνει την πώληση υφιστάμενων NPLs στην περιφέρεια, και κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Συνεπώς, η UBS εκτιμά ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι αρκετή για να οδηγήσει σε άλμα των κόκκινων δανείων. «Εκτός και εάν εμφανιστεί μία μετάλλαξη του κορωνοϊού που να πιέζει τα νοσοκομεία, φαίνεται ότι τα αυξανόμενα κρούσματα από την Δέλτα δεν θα είναι αρκετά για να πλήξουν τις τράπεζες», τονίζει ο οίκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα