UBS: Προβλέπει ανάπτυξη 6,4% φέτος στη Ελλάδα – Στο 2,5% το 2023 και 3,2% το 2024 – Τι «βλέπει» για εκλογές και χρέος

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπλήσσει προς τα πάνω σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελβετικής τράπεζας UBS, καθώς αυξάνει την εκτίμηση της για την ανάπτυξη στο 6,4% φέτος από 5,7% πριν. Οι προβλέψεις του οίκου παραμένουν ανώτερες του consensus των οικονομολόγων για την περίοδο 2023-2024.

Προβλέπει ανάπτυξη 2,5% το 2023 και 3,2% το 2024 και παραμένει

πάνω από το consensus των οικονομολόγων κατά 1,8% και 1,1%, αντίστοιχα για έτη 2023-2024.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 10,2% έναντι 8,5% για την Ευρωζώνη, θα υποχωρήσει στο 3,8% το 2023 έναντι 5,3% στην Ευρωζώνη και τέλος στο 2024 θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με την Ευρωζώνη 2,2%

Η UBS εκτιμά ότι το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διαμορφωθεί σε 2,75% το 2023 και 2,5% το 2024 και προβλέπει ιστορικά αδύναμες προοπτικές, με παγκόσμια ανάπτυξη 2,1% ετησίως το 2023, την πιο αδύναμη ανάπτυξη από το 1993, εκτός της πανδημίας. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της αδυναμίας σε σύγκριση με την τάση προέρχεται από τις ΗΠΑ (για τις οποίες προβλέπεται ύφεση) και την Κίνα, αναμένει ότι 13 από τις 32 οικονομίες θα συρρικνωθούν για τουλάχιστον δύο τρίμηνα μέχρι το τέλος του 2023.

Παράλληλα, αυξάνεται η αβεβαιότητα στην Ευρώπη για τα ενεργειακά δελτία, υπάρχουν ελλείψεις στην προσφορά εργασίας, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και η αρνητική αύξηση των πραγματικών μισθών όλα συμπιέζουν την ανάπτυξη. Οι αυξήσεις των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων στις προβλέψεις της είναι οι μεγαλύτερες εδώ και δεκαετίες και είναι πιθανό να προκαλέσουν μια παγκόσμια διόρθωση της αγοράς κατοικιών.

Τι λέει η UBS για τις εκλογές

Στα σημαντικά γεγονότα των επόμενων ετών, η UBS περιλαμβάνει τις εκλογές στην Ελλάδα, που πρέπει να γίνουν έως τον Ιούλιο του 2023 το αργότερο.  Με βάση τις δημοσκοπήσεις, έξι κόμματα αναμένεται να μπουν στην Βουλή, αλλά κανένα δεν θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σημειώνουν οι αναλυτές. Σε αυτή την περίπτωση, θα διενεργηθούν επαναληπτικές εκλογές με την επιστροφή του μπόνους των 50 εδρών. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με ποσοστό περίπου 36-38%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (26-28%) και του ΠΑΣΟΚ (12-13%).

Σε ό,τι αφορά την σημασία των εκλογών για την οικονομία, η UBS επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει πιέσει για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι όποιες αλλαγές στην κυβέρνηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγές των προτεραιοτήτων για την κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την ταχύτητα της απορρόφησης, σημειώνουν οι αναλυτές.

Παράλληλα, προσθέτουν ότι παρά τα μέτρα στήριξης του 2% του ΑΕΠ το 2023, η κυβέρνηση στοχεύει στη σύσφιγξη της δημοσιονομικής πολιτικής και στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ το 2023, έναντι ελλείμματος 1,7% του ΑΕΠ το 2022.

Πώς επιδρά στο ελληνικό χρέος η νομισματική σύσφιγξη

Παρά την ακόμα εύθραυστη δημοσιονομική κατάσταση, η ισχυρή ανάπτυξη και τα πολύ αρνητικά πραγματικά επιτόκια έχουν περιορίσει μέχρι στιγμής την περαιτέρω αύξηση των χρεών για τις περισσότερες χώρες. Όμως, η UBS τονίζει ότι μόνο το ένα τρίτο των οικονομιών που καλύπτει παρουσιάζουν σταθερή δυναμική χρέους, εφόσον τα επιτόκια και ο πληθωρισμός φτάσουν στα προβλεπόμενα επίπεδά τους.

Η Ελλάδα, οι Φιλιππίνες, η Ιαπωνία και η Ιταλία είναι οι χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή μπροστά τους, επισημαίνεται.

Λόγω της υψηλής περιόδου ωρίμανσης των χρεών, τα υψηλότερα επιτόκια «περνούν» αργά στη δυναμική του χρέους και οι επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από το πόσο θα παραμείνουμε στα σημαντικά επίπεδα των αποδόσεων, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα