UBS: «Βλέπει» αναβάθμιση της Ελλάδας από Moody’s – Οι τέσσερις λόγοι αισιοδοξίας – Συστήνει αγορά ελληνικών ομολόγων
Υψηλές πιθανότητες ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα και από τον οίκο Moody‘s βλέπει για τη φετινή χρονιά η UBS, όπως αναφέρει σε σημείωμά της μετά την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου.
Άλλωστε ο αμερικανικός οίκος είναι ο μοναδικός που δεν έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, όταν η Scope την τοποθετεί μία βαθμίδα υψηλότερα του IG και η S&P έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα με προοπτικές αναβάθμισης σε «BBB».
Η Moody‘s έχει
Στην ανάλυσή της η UBS επισημαίνει τέσσερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας που υποστηρίζουν την εποικοδομητική της στάση για τις προοπτικές.
Πρώτον, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 2,8% για το 2025, η οποία δεν είναι μόνο η υψηλότερη σε σύγκριση με τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, αλλά είναι επίσης 70 μονάδες βάσης υψηλότερη από τη συναίνεση. Η αύξηση του ΑΕΠ θα πρέπει να επωφεληθεί από το αναμενόμενο άλμα στην εκταμίευση των επιχορηγήσεων και δανείων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) στους τελικούς δικαιούχους. Αυτές οι εκταμιεύσεις θα πρέπει να φτάσουν το 4% του ΑΕΠ το 2025 έναντι 2,3% του ΑΕΠ το 2024.
Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει ή έχει ζητήσει περίπου το 60% του συνολικού πακέτου RRF (16% του ΑΕΠ). Αυτό επιτρέπει επίσης στην ελληνική ανάκαμψη να είναι λιγότερο ευαίσθητη στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης από τον ιστορικό κανόνα.
Δεύτερον, πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτύχει εύκολα τον στόχο πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος 2,5% του ΑΕΠ για το 2025, δεδομένου ότι:
α) η Ελλάδα πιθανότατα έφτασε ήδη στο ίδιο επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος το 2024.
β) η αύξηση των καθαρών εθνικών πρωτογενών δαπανών περιορίζεται στο 3,7% – δηλαδή κάτω από τον ρυθμό του ονομαστικού ΑΕΠ, και
γ) η Ελλάδα είναι πιθανό καταφέρει περί τα 500 εκατ. ευρώ αύξηση εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (πάνω από τα 1,8 δισ. ευρώ το 2024) δεδομένων των μικρομεταρρυθμίσεων.
Τρίτον, η επίμονη προσπάθεια της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει το πιο ακριβό μέρος του αποθέματος χρέους, όπως η πρόωρη αποπληρωμή των 17,8 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά δάνεια GLF το 2024 – της επιτρέπει επίσης να διατηρεί το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους πιο ευνοϊκό και να επιτρέπει ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους.
Τέταρτον, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει σαφές περιθώριο επαναμόχλευσης δεδομένης της μείωσης των NPLs στο 4,6% (το χαμηλότερο από τότε που ξεκίνησαν τα στοιχεία το 2002.
Συστήνει αγορά ελληνικών ομολόγωνΤο μίγμα της δημοσιονομικής ισχύος, της έλλειψης τίτλων αλλά και των πιστωτικών αναβαθμίσεων, έχει δημιουργήσει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου για τα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τη UBS, η οποία εκτιμά ότι αποτελούν ευκαιρία αγοράς με μια απόδοση κοντά στο 3,5%.
Πέρα από τους ευρύτερους παράγοντες της Ευρωζώνης, τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται καλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, υποστηριζόμενα από τις ευνοϊκές δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας, τις χαμηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης για το 2025 και τις δυνατότητες περαιτέρω πιστωτικών αναβαθμίσεων, εξηγεί η UBS.
Υπενθυμίζει δε ότι τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, έχουν υποστεί ένα απότομο sell off από τις αρχές Δεκεμβρίου. Κι ενώ οι δημοσιονομικές αβεβαιότητες και οι αβεβαιότητες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενδέχεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων βραχυπρόθεσμα, τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων πολιτικής, προσαρμοσμένα στον ονομαστικό πληθωρισμό, παραμένουν υψηλά στη ζώνη του ευρώ.
Η UBS αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρεί και θα κυμανθεί γύρω στο 2% από τον Φεβρουάριο του 2025. Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης παραμένουν αδύναμες, όπως δείχνουν οι τελευταίοι PMI. Αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να υποστηρίξουν περαιτέρω χαλάρωση από την ΕΚΤ και να θέσουν ανώτατο όριο στη διακύμανση των ευρωπαϊκών αποδόσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος της για το 10ετές ελληνικό ομόλογο είναι 2,8% το 2025, σχεδόν 75 μ.β. χαμηλότερα σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα.
Πιστωτική αναβάθμιση της ΕλλάδαςΗ επιστροφή της Ελλάδας στην κατηγορία επενδυτικής βαθμίδας και η ένταξη των ομολόγων σε δείκτες επενδυτικής διαβάθμισης ομολόγων σηματοδότησε σημαντική θετική εξέλιξη για τα ελληνικά ομόλογα πέρυσι. Από τον Ιανουάριο του 2024, τα ελληνικά αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% του εμβληματικού δείκτη Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond.
Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2024, τόσο ο Moody’s όσο και ο S&P αναθεώρησαν την προοπτική αξιολόγησης της Ελλάδας σε θετική. Ο Moody’s παραμένει ο μόνος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που εξακολουθεί να κατατάσσει την Ελλάδα στο Ba1, δηλαδή μια βαθμίδα κάτω από την κατηγορία επενδυτικής βαθμίδας. Πέρυσι, η Scope Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα σε BBB, που είναι δύο βαθμίδες πάνω από το όριο επενδυτικής βαθμίδας.
Ο Moody’s έχει προγραμματίσει να δημοσιοποιήσει την αξιολόγησή της για την Ελλάδα στις 14 Μαρτίου και στις 19 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Επομένως, κατά την UBS ενώ μια πιθανή πιστωτική αναβάθμιση τον Μάρτιο φαίνεται λιγότερο πιθανή, η επιστροφή της Ελλάδας στην κατηγορία επενδυτικής βαθμίδας από τον Moody’s είναι πιθανή το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του, ο οίκος αναγνώρισε τους ανοδικούς κινδύνους για τη δημοσιονομική απόδοση λόγω της δημοσιονομικής σύνεσης και της εφαρμογής των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται περισσότερο σαν ομόλογα με βαθμολογία Β, ενώ πέρα από τη συμβολική της σημασία, μια αναβάθμιση από τον Moody’s θα μπορούσε να τονώσει περαιτέρω την αισιοδοξία και τη ζήτηση για τους ελληνικούς τίτλους.
Η σπανιότητα αποτελεί παράγοντα υποστήριξης για τα ελληνικά ομόλογαΗ Ελλάδα έχει περιορισμένες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2025. Σύμφωνα με το σχέδιο χρηματοδότησης του 2025, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της αναμένεται να φτάσουν τα 8 δισ. ευρώ το 2025, δηλαδή περίπου 1,5 δισ. ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι. Αυτή η μείωση αντανακλά χαμηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα (-0,1% του ΑΕΠ το 2025 έναντι -0,6% του ΑΕΠ το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν) και 1 δισ. ευρώ λιγότερες εξαγορές το 2025.
Παρά την πρόσφατη ανατιμολόγηση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων, το νέο ελληνικό 10ετές που εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες σημείωσε ζήτηση ρεκόρ, δηλαδή πάνω από 40,5 δισ. ευρώ.
Με αυτή την τοποθέτηση, ο Ελληνικός Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους ολοκλήρωσε σχεδόν το 50% των σχεδιαζόμενων προς άντληση κεφαλαίων, ύψους 8 δισ..
Επιπλέον, η ΕΚΤ κατέχει σχεδόν 38 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους στο χαρτοφυλάκιό της μέσω του προγράμματος PEPP, το οποίο αποτελεί περίπου το 43% των ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία. Η ΕΚΤ σχεδιάζει να καταργήσει πλήρως τις εξαγορές PEPP φέτος.
Την ίδια ώρα, η UBS υπολογίζει περίπου 2,2 δισ. ευρώ σε εξαγορές ελληνικών ομολόγων το 2025. Αυτό υποδηλώνει ότι η μείωση των ελληνικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο PEPP της ΕΚΤ θα είναι ελάχιστη και, επομένως, τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται καλά λόγω της σπανιότητάς τους.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ελ. Βενιζέλος: Συνελήφθησαν 2 γυναίκες που έκλεβαν αποσκευές επιβατών
- Η πικρία της Τζιλ Μπάιντεν για την Πελόζι: «Ήταν φίλη μας 50 χρόνια»
- Bitcoin στα 100.000 δολάρια: Η νέα εποχή των cryptos υπό τη σκιά της Fed και του Τραμπ
- Πόσοι οδηγοί εξετάζουν αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου μέσα στο 2025
- Αυτός είναι ο άνθρωπος που έπεισε τον Νετανιάχου να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα
- Κινεζικό ενδιαφέρον για τα εργοστάσια της Volkswagen στη Γερμανία
- Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για το Μητρώο Εκπαιδευτικών ΔΥΠΑ
- UBS: Bullish για την Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα
- Ξενοδόχοι: Αισιοδοξία για την τουριστική κίνηση παρά τις προκλήσεις
- Αριθμοί-ρεκόρ για το «Σπίτι μου 2»: Πάνω από 22.000 οι αιτήσεις στο gov.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- ΠΑΣΟΚ: Προτείνει τον Τάσο Γιαννίτση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- Ανοδική κίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- UBS: «Βλέπει» αναβάθμιση της Ελλάδας από Moody’s – Οι τέσσερις λόγοι αισιοδοξίας – Συστήνει αγορά ελληνικών ομολόγων
- Ανασφάλιστα οχήματα: Σαφάρι ελέγχων και βαριά πρόστιμα για ΚΤΕΟ και τέλη κυκλοφορίας
- Ελένη Τοπαλούδη: Αποζημίωση 905.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει στους συγγενείς της ο Αλβανός δολοφόνος της
- Στη Βουλή η τροπολoγία για τα ασφαλίστρα υγείας – Tι προβλέπει για το νέο δείκτη και τις ανακοινώσεις τιμών και ασφαλίστρων
- Ασιατικά χρηματιστήρια: Ανοδικό κλείσιμο με σκυτάλη από Wall Street
- Γερμανία: Μειώθηκε 0,2% το ΑΕΠ το 2024 – Ασθενής ανάπτυξη προβλέπεται για το 2025
- Τελευταία Νέα BankWars
- UBS: «Βλέπει» αναβάθμιση της Ελλάδας από Moody’s – Οι τέσσερις λόγοι αισιοδοξίας – Συστήνει αγορά ελληνικών ομολόγων
- ΠΑΣΟΚ: Προτείνει τον Τάσο Γιαννίτση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- Ανοδική κίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Ασιατικά χρηματιστήρια: Ανοδικό κλείσιμο με σκυτάλη από Wall Street
- Γερμανία: Μειώθηκε 0,2% το ΑΕΠ το 2024 – Ασθενής ανάπτυξη προβλέπεται για το 2025
- Ελένη Τοπαλούδη: Αποζημίωση 905.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει στους συγγενείς της ο Αλβανός δολοφόνος της
- Στη Βουλή η τροπολoγία για τα ασφαλίστρα υγείας – Tι προβλέπει για το νέο δείκτη και τις ανακοινώσεις τιμών και ασφαλίστρων
- Ανασφάλιστα οχήματα: Σαφάρι ελέγχων και βαριά πρόστιμα για ΚΤΕΟ και τέλη κυκλοφορίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκινά η αποστολή στοιχείων από εργοδοτικούς φορείς
- Φυσικό αέριο: Κίνδυνος για τις τιμές από τον ενεργειακό πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας
- Ο Γ. Τσαρούχης αναλαμβάνει Sales Director Enterprise στη SingularLogic
- Μαντώ Πατσαούρα (Διευθύνουσα Σύμβουλος, KARIERA GROUP): Προσέλκυση ταλέντων, κλειδί για ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
- Αυτός είναι ο άνθρωπος που έπεισε τον Νετανιάχου να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα
- H «προίκα» του νέου Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης
- ΠΑΣΟΚ: Ο Ν. Ανδρουλάκης προτείνει τον Τ. Γιαννίτση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- Αληθινός Τραπεζούντας: Γιορτή με ποντιακό χρώμα για ποδαρικό στο νέο έτος
- ΙΟΒΕ: Υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία
- Απομακρύνεται το νάιλον που ξεβράστηκε σε παραλία στη Χαλκιδική μετά το ρεπορτάζ της Greenagenda (φωτο)