WIND: Ο τουρισµός περνάει σε 5G διάσταση

Συνηθίζουµε να αποκαλούµε τον τουρισµό «βαριά βιοµηχανία» της Ελλάδας και όχι άδικα, αφού «παράγει» πάνω από το 25% του ΑΕΠ της χώρας. Συνηθίζουµε, επίσης, να διερωτόµαστε για την επόµενη µέρα του κλάδου, την ποιότητα και το εύρος των τουριστών που προσελκύουν οι τουριστικοί προορισµοί µας, και πάλι όχι άδικα, ιδιαίτερα αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν της διασφαλίζοντας ανάπτυξη

και ευηµερία για το µέλλον.

Η απάντηση περνάει µέσα από την τεχνολογία, η οποία έρχεται να αλλάξει τα δεδοµένα και στον τουρισµό, µε την ανάπτυξη των υποδοµών της κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). Η «4η βιοµηχανική επανάσταση», αυτή που είναι σε εξέλιξη χάρη στον ψηφιακό µετασχηµατισµό και τα νέα προηγµένα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, µε πρωταγωνιστή το 5G, δεν θα αφήσει κανέναν τοµέα της οικονοµίας ανεπηρέαστο. Ο τουρισµός είναι από τους κλάδους που θα επωφεληθούν τα µέγιστα και στην Ελλάδα από την καινοτοµία και τις δυνατότητες του 5G.

Και αν στο οκτάµηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2019 η χώρα µας υποδέχθηκε 21,8 εκατοµµύρια τουρίστες, καταγράφοντας αύξηση κατά 3,5% σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύµφωνα µε την Τράπεζα της Ελλάδος, στην εποχή του 5G, της διάδρασης ανθρώπων και «έξυπνων» συσκευών, της επαυξηµένης και εικονικής πραγµατικότητας εκατοντάδες εκατοµµύρια επισκέπτες τον χρόνο, από κάθε σηµείο του ορίζοντα, θα µπορούν να απολαµβάνουν ψηφιακά, για παράδειγµα, το Μουσείο της Ακρόπολης.

Οι ταχύτητες απόκρισης στη µεταφορά δεδοµένων, η ποιότητα και η πιστότητα των δικτύων, αλλά και η ταυτόχρονη λειτουργία εκατοντάδων χιλιάδων συσκευών είναι αυτά που σήµερα θεωρούµε δεδοµένο ότι θα έρθουν µε το 5G. Γιατί αφορούν τον τουρισµό; Γιατί ο κλάδος δεν θα έχει να επωφεληθεί µόνο από αυτά, καθιστώντας πιο ευχάριστη, εύκολη και προσωποποιηµένη την παροχή υπηρεσιών στους τουρίστες και ταξιδιώτες, αλλά θα µπει σε µια πρωτόγνωρη εποχή, µε νέες υπηρεσίες και δυνατότητες, που για την ώρα παραπέµπουν σε επιστηµονική φαντασία, αλλά δεν είναι.

Ηδη οι ελληνικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι σχεδιάζουν την επόµενη µέρα στις κινητές επικοινωνίες, θέτοντας σε εφαρµογή πιλοτικά δίκτυα 5ης γενιάς σε διάφορες πόλεις, όπως έχει κάνει η WIND Ελλάς στην Καλαµάτα και στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών, υλοποιώντας ετησίως επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ σε δίκτυα νέας γενιάς, φαίνεται πως θα είναι σε θέση από το 2021 να υποστηρίξει καινοτόµες λύσεις και εφαρµογές 5G και στον τουρισµό.

Μέρος των δυνατοτήτων του 5G µπόρεσαν να δουν από κοντά και οι επισκέπτες της έκθεσης Philoxenia, από τις 8 έως τις 10 Νοεµβρίου, µε τη WIND να λειτουργεί πιλοτικό δίκτυο 5G. Οι άνθρωποι του τουρισµού βιώσαν την υπερταχύτατη µεταφορά δεδοµένων που προσφέρει η νέα τεχνολογία, µε ρυθµό ακόµη και πάνω από 1 Gbps, αλλά και να χρησιµοποιήσουν συσκευές που µπορούν να αξιοποιήσουν τα επερχόµενα δίκτυα, καθώς η διάθεσή τους ανά τον κόσµο και στην Ελλάδα βρίσκεται ακόµη σε πρωταρχικό στάδιο.

Καινοτόµες υπηρεσίες

Με τον ερχοµό των νέων τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G, εφαρµογές όπως αυτές που στηρίζονται στο ∆ιαδίκτυο των Πραγµάτων (Internet of Things – IoT) θα επιτρέψουν στις ξενοδοχειακές αλυσίδες να προσφέρουν ακόµη πιο καινοτόµες και πιο εξατοµικευµένες υπηρεσίες στους πελάτες τους, όπως η ρύθµιση του φωτισµού ή της θερµοκρασίας του δωµατίου µε τη χρήση ενός smartphone. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και την τεχνητή νοηµοσύνη, γίνεται αντιληπτό ότι δεν θα µιλάµε απλώς για διασυνδεδεµένα δωµάτια ή για εικονικούς βοηθούς µε φωνητικές εντολές και chatbots, αλλά για κάτι πρωτόγνωρο. Μια νέα εµπειρία.

Ενδεικτικά, οι τουρίστες θα µπορούν µε ειδικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς και εφαρµογές να αλληλοεπιδρούν µε τα εκθέµατα των µουσείων, στο πλαίσιο µιας εικονικής περιήγησης, να ενσωµατώνονται µε την περιοχή ή το αξιοθέατο που επισκέπτονται, να ακολουθούν προσωποποιηµένες εκδηλώσεις, να παρακολουθούν δρώµενα «κοµµένα και ραµµένα» στις προτιµήσεις τους, είτε εικονικά, είτε φυσικά.

Κι αν αυτά φαντάζουν πιο µακρινά, η αλλαγή που θα βιώσουν πιο άµεσα οι τουρίστες είναι η αναβάθµιση της ποιότητας των µετακινήσεών τους. Η νέα γενιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας θα αυξήσει την ακρίβεια και την ασφάλεια σε αεροδρόµια, σιδηροδροµικούς σταθµούς και λιµάνια. Πιο έγκυρες και σε πραγµατικό χρόνο πληροφορίες που αφορούν στους επιβάτες θα φτάνουν σε αυτούς έγκαιρα, απλουστεύοντας τη διαδροµή του προς τον τελικό προορισµό.

Keywords
Τυχαία Θέματα