Wall Street Journal: Με πληροφορίες από τη Ρωσία μέσω Ιράν οι Χούθι επιτέθηκαν σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Στην αποκάλυψη ότι η Ρωσία έδωσε δεδομένα και στοιχεία στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης για να τους βοηθήσει να επιτεθούν σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, προχώρησε με δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal». Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Χούθι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς ενδιάμεσους, προκειμένου

να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones.

Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, διεξάγουν από τον Νοέμβριο του 2023 επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εναντίον πλοίων που υποστηρίζουν ότι συνδέονται με αυτό ή συμμάχους τους, διαβεβαιώνοντας ότι δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Χαμάς.

Οι επιθέσεις τους έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην κίνηση των πλοίων σε αυτή τη ζώνη καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και οδήγησαν τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν διεθνή ναυτικό συνασπισμό και από τον Ιανουάριο να αρχίσουν να πλήττουν εγκαταστάσεις και όπλα των ανταρτών στην Υεμένη, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία. Έκτοτε, οι Χούθι λένε πως στοχοποιούν επίσης αμερικανικά και βρετανικά πλοία.

Η «WSJ» αναφέρει ότι οι πληροφορίες της για τη ρωσική βοήθεια προέρχονται από «πρόσωπο ενήμερο για το ζήτημα» και «δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους του αμυντικού τομέα».

Keywords
Αναζητήσεις
wall-street-journal-me-plirofories-apo-ti-rosia-meso-iran-oi-chouthi-epitethikan-se-dytika-ploia-stin-erythra-thalassa.htm
Τυχαία Θέματα