Washington Post: O Μητσοτάκης θέλει να κόψει τον βήχα στους καπνιστές

«Παρά την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε σχεδόν όλους τους δημόσιους χώρους οι Έλληνες επιμένουν να καπνίζουν σχεδόν παντού», γράφει η Washington Post.

Στο εκτενές άρθρο της επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως τον αντικαπνιστικό νόμο στη χώρα μας, «αυτή τη φορά στ’ αλήθεια», όπως αναφέρει.

Η ανταπόκριση της αμερικανικής εφημερίδας σημειώνει ότι η Ελλάδα κατατάσσεται από τον ΠΟΥ μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά καπνιζόντων παγκοσμίως

(δύο στους πέντε Έλληνες άνω των 15 ετών) παραθέτοντας μάλιστα και βίντεο με Έλληνες να καπνίζουν σε γραφεία και στους δρόμους, αλλά και στατιστικούς πίνακες της Κομισιόν, που δείχνουν ότι η χώρα μας είναι εκείνη με το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών (37%) στη Γηραιά Ήπειρο και το υψηλότερο ποσοστό παθητικών καπνιστών (78%) σε χώρους εστίασης, όταν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το αντίστοιχο ποσοστό είναι κάτω του 10%!

«Αλλά καθώς υποχωρούν επί τέλους τα σημάδια της οικονομικής κρίσης ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός, που είναι μανιώδης αντικαπνιστής, είπε ότι η χώρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει μια διαφορετική μορφή ανάρρωσης: να βελτιώσει την υγεία της εφαρμόζοντας την απαγόρευση του καπνίσματος, που έγινε νόμος πριν από μια δεκαετία, αλλά αγνοήθηκε στη συνέχεια με συνοπτικές διαδικασίες.

Όταν ανέλαβε η κυβέρνηση (Μητσοτάκη) τον Ιούλιο, για πρώτη φορά μέλη του προσωπικού της Βουλής και πολιτικοί σταμάτησαν να καπνίζουν εντός του κτιρίου της.

Η ιδέα της επιβολής ενός νόμου για την υγεία είναι από μόνη της ένα σημάδι του πώς μπορεί να αλλάζει η Ελλάδα μετά την κρίση», σημειώνει η Washington Post κι επιχειρεί μια αναδρομή από την ψήφιση του αντικαπνιστικού νόμου και την περίπτωση Πολάκη μέχρι σήμερα.

Πίνακας της Washington Poston βάσει στοιχείων της ΕΕ που δείχνει ότι η χώρα μας έχει το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών στην Ευρώπη, μαζί με τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη ΓαλλίαΠίνακας της Washington Post βάσει στοιχείων της Κομισιόν από το 2017, που δείχνει ότι η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό παθητικών καπνιστών στην Ευρώπη

«Ο αρχικός αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα προχώρησε με δύο απόπειρες – μια εκδοχή-μπάλωμα το 2009, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ και μετά μια πιο ισχυρή εκδοχή το 2010, που καλούσε σε πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, εξαιρουμένων των καζίνο και κάποιων μεγάλων συναυλιακών χώρων. Οι επιχειρήσεις που παραβίαζαν τον νόμο απειλούνται με πρόστιμα έως 10.000 ευρώ.

Ο γεννημένος στις ΗΠΑ τότε σοσιαλιστής πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου, είχε πει ότι η απαγόρευση θα βοηθούσε “να καταστεί η χώρα μας βιώσιμη -όχι μόνον η οικονομία της – στον καθημερινό βίο”. Αλλά μέχρι το 2015, σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, η κρατική τηλεφωνική γραμμή καταγγελίας παραβιάσεων είχε πεθάνει. Και τον επόμενο χρόνο ο [πρώην] υφυπουργός Υγείας [Παύλος Πολάκης] εισήλθε καπνίζοντας σε χώρο συνέντευξης Τύπου».

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους

«Τώρα, η νέα συντηρητική κυβέρνηση λέει ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής στη χώρα. Σκοπεύει να ξεκινήσει επιβάλλοντας πρόστιμα στους παραβάτες, ενώ ο πνευμονολόγος και σύμβουλος της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπεχράκης πιέζει για να ξεκινήσει μια εκστρατεία που θα περιγράφει ως “παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” το παθητικό κάπνισμα».

Η Washington Post σημειώνει τέλος ότι στην προσπάθειά της αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πλέον και την πλειοψηφία της κοινής γνώμης. «Ήδη οι Έλληνες συμμορφώνονται με τους κανόνες κατά του καπνίσματος σε ορισμένα μέρη, όπως π.χ. στο μετρό ή σε πολυκαταστήματα.

Νέα εστιατόρια που είναι in στέκια άνοιξαν με κανόνες κατά του καπνίσματος, το ποσοστό των καπνιστών έχει μειωθεί ελαφρώς τα τελευταία χρονια κι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Έλληνες είναι υπέρ της εφαρμογής του [αντικαπνιστικού] νόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα