ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ΝΕΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
UPD: Προχωρώντας με προσοχή οι αρχαιολόγοι προς τα ενδότερα του τύμβου, βρέθηκαν μπροστά σε μια διπλή είσοδο.
Το εύρημα, αν και αναμενόμενο, εντυπωσιάζει τους αρχαιολόγους εξαιτίας του διάκοσμου, αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής.
Πίσω από το μεγάλο όγκο χωμάτων στο εσωτερικό του προθαλάμου αποκαλύφθηκε μία νέα είσοδος χωρίς θύρα που οδηγεί σε μία αίθουσα. Η είσοδος κοσμείται με μαρμάρινα επιστήλια, τα οποία στηρίζονται σε δύο κίονες.
Οι κίονες, αναφέρει η εφημερίδα, χωρίζουν το άνοιγμα
Η άποψη αυτή ενισχύεται και από τα υπόλοιπα ευρήματα: τον ταφικό περίβολο, τις Σφίγγες στην είσοδο του μνημείου, τον προθάλαμο με το ψηφιδωτό δάπεδο.
Σημάδια σύλησης στον τάφο της Αμφίπολης από τυμβωρύχους
Σημάδια σύλησης στον τάφο της Αμφίπολης από τυμβωρύχους αλλά και ταυτόχρονη καταστροφή σημαντικών αρχαιολογικών στοιχείων, «βλέπουν» διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.
Το Associated Press κάνει λόγο για πιθανή σύληση του τάφου λόγω μιας τρύπας που υπάρχει στον εσωτερικό τοίχο ενώ μιλά για σημάδια βίαιης εισόδου.
Παράλληλα το NBC, το οποίο επίσης θεωρεί ότι ο τάφος έχει υποστεί φθορές από τυμβωρύχους, στηρίζει την άποψη αυτή γράφοντας ότι «μέρος της ογκώδους πέτρας που έκρυβε την υπόγεια είσοδο λείπει, ενώ και από τις σφίγγες, που αρχικά είχαν ύψος 2 μέτρων, λείπουν τα κεφάλια και τα φτερά». Μάλιστα το αμερικανικό δίκτυο είναι τόσο βέβαιο για τη σύληση του τάφου που κάνει λόγο για «απογοήτευση των επιστημόνων».
Τα ίδια στοιχεία επικαλείται και η Daily Mail, επισημαίνοντας ότι «κοντά στις σφίγγες οι ανασκαφείς βρήκαν τμήματα του μεγάλου μαρμάρινου λέοντος που αρχικά βρισκόταν στην κορυφή του αναχώματος, γεγονός που κατά τους ίδιους τους επιστήμονες δείχνει πως ο χώρος είχε υποστεί σημαντικές καταστροφές και είχε σκαφτεί στα ύστερα χρόνια της αρχαιότητας».
Σημάδια σύλησης εντοπίζει και το Discovery News το οποίο παραθέτει προς επιβεβαίωση και φωτογραφία αναφέροντας πως «η παρουσία χώματος στον προθάλαμο προκαλεί την υποψία ότι επιδρομείς λεηλάτησαν τον τάφο πριν πολλά χρόνια».
Μέχρι Οκτώβριο θα “τραβήξουν” οι ανασκαφές
Οι αισιόδοξες προβλέψεις ότι η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες φαίνεται να υποχωρούν μπροστά στις δυσκολίες του ανασκαφικού έργου που απαιτεί ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις και σε καμία περίπτωση βιασύνη.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», με βάση τα νέα δεδομένα, το υπουργείο Πολιτισμού εκτιμά τώρα, ότι η ανασκαφή είναι πιθανόν να συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβριο.
Αποκαλύφθηκε το ψηφιδωτό δάπεδο του τάφουΣυνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Αφαιρέθηκε και ο τελευταίος δόμος από τον τοίχο σφράγισης, που έκλεινε την πρόσοψη του ταφικού μνημείου, αποκαλύπτοντας τη συνέχεια του ψηφιδωτού δαπέδου.
Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο, αποκαλύπτεται βοτσαλωτό δάπεδο, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους. Στο κάτω μέρος της πρόσοψης εμφανίζεται στη νωπογραφία ταινία, μπλε χρώματος, η οποία παρακολουθείται και στους πλευρικούς τοίχους ενώ συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τον προθάλαμο, σε πλάτος δυο μέτρων περίπου, από τον τοίχο της εισόδου.
Ο εσωτερικός χώρος, καλύπτεται ακόμη από όγκο χωμάτων, ο οποίος θα αφαιρείται, με ιδιαίτερη προσοχή, στις επόμενες μέρες. Επίσης, πραγματοποιούνται, συστηματικά, εργασίες συντήρησης και στερέωσης τόσο της πρόσοψης του μνημείου, όσο και του εσωτερικού του αποκαλυπτόμενου χώρου.
ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ
Νέα ευρήματα – Στο φως ο προθάλαμος του τύμβου – ΔΕΙΤΕ ΝΕΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Η αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο των αρχαιολόγων στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη έχει αρχίσει.
Όπως αναφέρεται σε νέα ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, συνεχίστηκε η αφαίρεση των λιθόπλινθων από τον τοίχο σφράγισης και αποκαλύφθηκε σχεδόν ολόκληρη η πρόσοψη του ταφικού μνημείου, που αποτελεί μία εξαιρετικά πρωτότυπη σύνθεση για την αντίστοιχη αρχιτεκτονική του τύπου του μακεδονικού τάφου, του τελευταίου τετάρτου του 4 π.Χ αιώνα.
Η πρόσοψη έχει διάκοσμο που δεν διαφέρει από τους πλευρικούς τοίχους, με νωπογραφία που μιμείται τον ευρύτερο μαρμάρινο περίβολο.
Το μέγιστο άνοιγμα ανάμεσα στις παραστάδες ανέρχεται στο 1,67μ. Η τυπολογία υποδεικνύει ότι δεν υπήρξαν θυρόφυλλα αλλά πρόκειται για απλό άνοιγμα εισόδου.
Επίσης, με την συνέχιση της αφαίρεσης των χωμάτων, στο εσωτερικό του προθαλάμου, εμφανίστηκε κάτω από το μαρμάρινο ιωνικό επιστύλιο, ένθετη μαρμάρινη επένδυση, από ορθοστάτες, καθ’ όλο το μήκος των πλευρικών τοίχων.
Σε απόσταση 6μ. από το άνοιγμα της εισόδου αποκαλύφθηκε το άνω μέρος μαρμάρινου διαφραγματικού τοίχου, ελλειπούς κατά τμήμα του αριστερού μέρους του.
Πίσω από αυτόν διακρίνονται δύο ακόμη χώροι.
Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου.
Φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων.
Επί του διαφραγματικού τοίχου αναμένεται να υπάρχει δεύτερη είσοδος που οδηγεί στο εσωτερικό του μνημείου.
Τα χώματα του χώρου που δημιουργείται όπισθεν της θύρας, θα αφαιρεθούν στις επόμενες μέρες.
Προϋπόθεση είναι να το επιτρέψουν οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης στα σημεία, που έχουν αποκαλυφθεί.
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ
Πιο κοντά στο εσωτερικό του τάφου οι αρχαιολόγοι – Τι αποκαλύφθηκε [ΦΩΤΟ]
Σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, αποκαλύφθηκε η συνέχεια της πρόσοψης της εισόδου του μνημείου, με διάκοσμο, όμοιο με αυτόν των πλαϊνών τοίχων. Δηλαδή, νωπογραφία λευκού χρώματος, εξαιρετικά επιμελημένη, που μιμείται τον μαρμάρινο περίβολο.
Αφαιρέθηκαν ακόμη δέκα λιθόπλινθοι, που αποτελούσαν την εβδόμη και ογδόη σειρά, στον τοίχο σφράγισης. Απομένουν τρεις σειρές προς αποδόμηση του συνόλου των έντεκα δόμων.
Παράλληλα, αποκαλύπτονται, κάτω από τα επίκρανα, οι μαρμάρινες παραστάδες του θυρώματος, οι οποίες επικαλύπτονται, επίσης, από λευκή νωπογραφία.
Με τη μερική αφαίρεση χωμάτων, που βρίσκονται πίσω από την είσοδο, αποκαλύπτεται η πίσω πλευρά της εισόδου, ιδιαιτέρως επιμελημένη, αντίστοιχη της προσόψεως. Επί της νωπογραφίας των επιστυλίων της σώζονται ίχνη κόκκινου και μαύρου χρώματος. Η πλαϊνή και πίσω όψη των ιωνικών επικράνων των παραστάδων, που επικαλύπτονται από νωπογραφία, είναι επιζωγραφισμένες με τα ίδια χρώματα.
Ακόμη, έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται και οι πλαϊνοί τοίχοι του προθαλάμου. Είναι επενδεδυμένοι με μάρμαρο Θάσου και κοσμούνται στο ανώτερο μέρος τους με ιωνικό επιστύλιο, επί του κυματίου του οποίου σώζονται ίχνη μαύρου και κόκκινου χρώματος.
Την αποκάλυψη πως πιστεύει πως ο Τάφος της Αμφίπολης δεν έχει συληθεί, έκανε το πρωί της Παρασκευής η υπεύθυνη αρχαιολόγος κ. Κατερίνα Περιστέρη. Σύμφωνα με την ίδια, οι ογκώδεις πέτρες της εισόδου προστάτευσαν το μνημείο και σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη που προχωρά εκατοστό – εκατοστό προσπαθεί να ανακαλύψει τα σπουδαία μυστικά που κρύβει.
Συγκεκριμένα, η κ. Περιστέρη ανέφερε πως το λιοντάρι, ο περίβολος και οι Σφίγγες δείχνουν πως πρόκειται για ένα οικουμενικό μνημείο. «Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος τάφος ούτε στην Ελλάδα, ούτε στα Βαλκάνια», είπε και σημείωσε πως θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή: «Παλεύουμε για να γίνει σωστή δουλειά, θα χρειαστεί λίγος χρόνος, ίσως και ένας μήνας. Σήμερα αφαιρούμε πέτρες, συντηρούμε και σκάβουμε. Δεν είμαστε πολλοί αλλά είμαστε καλοί. Είναι δικαίωση για μένα και την ομάδα μου».
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κατερίνα Περιστέρη: Ποιά είναι η αρχαιολόγος που ηγείται των ανασκαφών στην Αμφίπολη
Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι κάτω από τη βάση των Σφιγγών
Νέα, σημαντικά ευρήματα έφεραν στο «φως» και σήμερα (Πέμπτη 21.08) οι ανασκαφικές εργασίες στο ταφικό μνημείο, στον Τύμβο Καστά από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην Αμφίπολη.
Έπειτα από την απομάκρυνση των μαρμάρινων πλακών από το μνημείο, η οποία αποκάλυψε ολόκληρες τις μαρμάρινες Σφίγγες, που βρέθηκαν στην είσοδο του Τάφου, την Πέμπτη απομακρύνθηκαν, με άκρα προσοχή, χώματα τα οποία βρίσκονταν πίσω από τα αγάλματα, σε βάθος περίπου, δυο μέτρων, και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου.
Oι αρχαιολόγοι συνέχισαν τις εργασίες τους με την αφαίρεση πέντε λιθόπλινθων, από την έκτη σειρά του τοίχου σφράγισης, με τη βοήθεια μηχανικού μέσου και μετά την απομάκρυνσή τους, αποκαλύφθηκε κάτω από τη βάση των Σφιγγών, το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου και φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα.
Επίσης, κάτω από το ιωνικό επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δυο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα με τα ίδια χρώματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σκοπιανές γελοιότητες για την Αμφίπολη…
Σημαντικά ευρήματα έρχονται καθημερινά στο φως – Παγκόσμιο ενδιαφέρον [ΦΩΤΟ]
Παγκόσμιο ενδιαφέρον εκδηλώνεται, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, για την πορεία των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, με τους αρχαιολόγους να κάνουν καθημερινά σημαντικά βήματα προς το εσωτερικό του αρχαίου τάφου.
Μιλώντας στο Mega, ο κ. Τασούλας δήλωσε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν ζητήσει να κάνουν λήψεις στο χώρο της ανασκαφής.
«Νομίζω ότι με αφορμή αυτή την εξέλιξη και την έκρηξη ενδιαφέροντος -και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό- για το μνημείο αυτό το μοναδικό, αξίζει να σκεφτούμε πάλι το θέμα της ανάδειξης του πολιτισμού μας, το θέμα της υπερηφάνειας που μας προκαλεί ο πολιτισμός μας και το θέμα της προστασίας του σε συνδυασμό με την αξιοποίησή του, περισσότερο από ο,τι μέχρι σήμερα, ώστε η Ελλάδα να ξανακερδίσει μέσω και του πολιτισμού της τη θέση που της αξίζει» σημείωσε ο υπουργός.
Σε ό,τι αφορά στις αρχαιολογικές εργασίες, ο υπουργός είπε θα υπάρξουν νεώτερες ανακοινώσεις την Πέμπτη και ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε πλήρη εικόνα για το εσωτερικό του τάφου».
Ο κ. Τασούλας, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι βρέθηκαν τμήματα των κομματιών των φτερών που λείπουν από το σώμα των σφιγγών και προκύπτει, όπως σημείωσε, ότι επιτρέπεται η πλήρης αποκατάστασή τους.
Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες. «Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να μπούμε στον τάφο» ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μη θιχτεί η στατικότητα του μνημείου.
Αποκαλύφθηκαν πλήρως οι Σφίγγες
Συνεχίζονται οι ανασκαφές στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης.
Με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής, των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1.45 μέτρα. Το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου. Στους κορμούς τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4ου π.Χ αιώνα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών- που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.
Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο. Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα. Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με την στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων.
“Ταφή άνδρα υποδηλώνει η τοποθέτηση λέοντα στο μνημείο”
Βέβαιος ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Αρχαία Αμφίπολη, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος. «Εάν βρεθεί τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτός θα είναι στη Μακεδονία και η Αρχαία Αμφίπολη συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες»
Μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 ο διαπρεπής ιστορικός ευχήθηκε οι τάφοι να είναι ασύλητοι, πράγμα όπως εκτίμησε δύσκολο, δεδομένου ότι τα κεφάλια των Σφιγγών που βρίσκονται στην είσοδο, αλλά και η προχειροκατασκευασμένη είσοδος του τάφου μαρτυρούν ότι οι αρχαιολόγοι «ήρθαν δεύτεροι».
Ερωτηθείς για το ποιος ή ποιοι πιστεύει ότι είναι θαμμένοι στο μνημείο, όπου βρίσκονται τρεις ταφικοί θάλαμοι, ο κ. Καργάκος εκτιμά ότι δύσκολα ένα τέτοιο μνημείο να φτιάχτηκε για τον Μέγα Αλέξανδρο, τη Ρωξάνη και την Ολυμπιάδα, δεδομένου του άσχημου τέλους που είχαν και οι τρεις.
Ο κ. Καργάκος θεωρεί βέβαιο ότι το μνημείο ανεγέρθη για άνδρα, εξαιτίας κυρίως του Λέοντα, αφού όπως εξήγησε οι λέοντες είναι δηλωτικό ανδρικών μνημείων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δωρεά 30.000 ευρώ από ΔΕΣΦΑ για τις ανασκαφές
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ (19.08) - Τι έδειξε το γεωραντάρ στον τάφο
Δεν απομακρύνονται τελικά από τον τύμβο της Αμφίπολης οι ακέφαλες Σφίγγες, αλλά μόνο ορισμένοι λίθοι. Αυτό τονίζει το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει:
Η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη εξελίσσεται σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία.
Ήδη σήμερα ξεκίνησαν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου. Δημοσιεύματα περί μετακινήσεως των δύο μαρμάρινων σφιγγών δεν ευσταθούν. Το Υπουργείο Πολιτισμού από σήμερα θα ενημερώνει τακτικά την κοινή γνώμη για την πορεία της ανασκαφής».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Εθνους, οι αρχαιολόγοι επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τον τοίχο στην είσοδο του τάφου υπάρχει ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, το οποίο φαίνεται να συνεχίζεται και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της.
«Πρέπει να είναι κάποιος στρατηγός, σίγουρα είναι τάφος για άτομο ή άτομα τα οποία είναι στρατηγοί, αλλά δεν μπορώ ακόμη να πω ποιος, αλλά είμαστε σε πολύ καλή αρχή» ανέφερε η προϊσταμένη τη ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, υπογραμμίζοντας ότι «η αρχή των έντιμων αρχαιολόγων είναι να μην πουν ποιος είναι αν δεν ανασκαφεί ο τάφος».
Όπως αναφέρει το Εθνος, οι αρχαιολόγοι διέψευσαν την πληροφορία ότι μπήκε μικροκάμερα στον τάφο. «Βρισκόμαστε στη μέση της ανασκαφής. Η δουλειά αυτή θέλει υπομονή», είπε στο «Εθνος» μέλος της ομάδας των αρχαιολόγων, συνιστώντας ψυχραιμία στη μεταφορά «ειδήσεων» για το… περιεχόμενο του τάφου.
Οπως άλλωστε δήλωσε και ενώπιον του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και υπεύθυνη της ανασκαφής, Αικατερίνη Περιστέρη, «η αρχή των έντιμων αρχαιολόγων είναι να μην πουν ποιος είναι αν δεν ανασκαφεί ο τάφος».
Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι η γεωφυσική διασκόπηση που έγινε πριν από έναν χρόνο από τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας του ΤΕΙ Σερρών Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου έδειξε ότι στο εσωτερικό υπάρχουν τρεις χώροι και οι αρχαιολόγοι ελπίζουν τώρα να μην έχει καταρρεύσει η οροφή και να μη γέμισε ο χώρος με τόνους χώματα, γιατί αυτό θα καθυστερήσει αρκετά την είσοδό τους στον τάφο.
«Κληθήκαμε να κάνουμε στον αρχαιολογικό χώρο του τύμβου Καστά μια εφαρμοσμένη γεωφυσική διασκόπηση με τη χρήση γεωραντάρ, το οποίο έστειλε ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο έδαφος. Τα αποτελέσματα δόθηκαν στον εντολέα μας, την ΚΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων», περιορίστηκε να πει στο «Εθνος» ο κ. Παπαθεοδώρου, παραπέμποντας για τα αποτελέσματα της γεωσκόπησης στην κ. Περιστέρη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για μικρά βάθη και δεν έδωσε σοβαρά στοιχεία, ενώ στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού σημείωναν ότι «τώρα κάνουμε ανασκαφή, δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε για τη γεωφυσική διασκόπηση που έγινε στο παρελθόν».
Σημειώνεται ότι οι μέθοδοι και οι τεχνικές γεωφυσικής διασκόπησης έχουν αποδειχτεί πολύτιμες σε αρχαιολογικές έρευνες, και πρωτοπόρος στον τομέα αυτόν θεωρείται ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου του ΑΠΘ, Γρηγόρης Τσόκας, ο οποίος μπορεί να φτάσει σε βάθος μέχρι και 10 μέτρων.
«Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε στηρίζονται στο γεγονός ότι οι αρχαιότητες αποτελούν διαταράξεις στην ομοιογένεια των ανώτερων στρωμάτων της γης και επομένως προκαλούν ανωμαλίες σε φυσικά ή τεχνικά πεδία. Ο ανασκαφέας αρχαιολόγος μπορεί να κατευθύνει επιλεκτικά την έρευνά του, να εξαγάγει συμπεράσματα και στη συνέχεια να τα προεκτείνει για όλη την περιοχή που μελετά, στηριζόμενος στον γεωφυσικό χάρτη.
Είχε γίνει παλιότερα μια συζήτηση για την Αμφίπολη, όπως γίνεται με πολλούς άλλους, αλλά δεν προχωρήσαμε σε συνεργασία», μας είπε ο κ. Τσόκας, που επικεφαλής ομάδας επιστημόνων εξερεύνησε με γεωφυσικές μεθόδους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης των Αθηνών, του Μαραθώνα, του Πρωτάτου στο Αγιον Ορος, της Βεργίνας, του Δίου, της Αιανής, της Πύδνας και άλλες περίπου 300 θέσεις, με τελευταία την τούμπα της Απολλωνίας, 50 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, όπου αποκαλύφθηκε ένας εντυπωσιακών διαστάσεων μακεδονικός τάφος του 2ου π.Χ. αιώνα.
Η γεωφυσική διασκόπηση αποδείχτηκε πολύτιμη σε έρευνες του κ. Τσόκα στην Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρωσία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία (εντοπισμός θαμμένων ερειπίων που ανήκουν στα αρχαία πολεοδομικά συγκροτήματα του Κοινού της Δεκαπόλεως) και στο Κουβέιτ (αρχαία Ικαρος στο νησί Φαϊλάκα).
Κοσμοσυρροή στη περιοχή
Παρότι οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αμφίπολη σταμάτησαν την Παρασκευή, λόγω του τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου, την ίδια ώρα οι τουρίστες που βρέθηκαν στην περιοχή του Στρυμονικού Κόλπου, έφταναν ο ένας μετά τον άλλον, με τα αυτοκίνητα να δημιουργούν ένα τεράστιο κομβόι.
Το Μουσείο της Αμφίπολης δέχθηκε εκατοντάδες επισκέπτες που θαύμασαν από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς, έβλεπαν από μακριά το σημείο των ανασκαφών που παραμένει καλυμμένο και προστατευμένο από τον ήλιο και συνάμα από τα βλέμματα των επισκεπτών.
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε εσωτερικά του περιβόλου, μπροστά σε έναν τάφο καταπληκτικό» δήλωσε η υπεύθυνη της ανασκαφής στην αρχαία Αμφίπολη, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη.
«Όπως ενημερωθήκατε υπάρχουν στην είσοδο του τάφου δύο Σφίγγες ολόγλυφες, ύψους δύο μέτρων. Ο ταφικός περίβολος των 497 μέτρων, με τον λέοντα στην κορυφή, ύψους 30 μέτρων, μας αθροίζει την ύπαρξη ενός θεαματικού ταφικού μνημείου που έχει στην πρόσοψη δύο Σφίγγες, που χρονολογούνται από το 325 έως το 300 π.Χ. τόνισε η κ. Περιστέρη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε:
«Μας ενδιαφέρει άμεσα να προχωρήσουμε στο εσωτερικό του τάφου. Επειδή η αρχαιολογική σκαπάνη έχει το δικό της χρονοδιάγραμμα δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πότε θα εισέλθουμε στον τάφο.
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας, μιλώντας στο Mega για την ανασκαφή στην αρχαία Αμφίπολη, προσθέτοντας πως «μας μένουν δύο – τρεις εβδομάδες ώστε να μπουν οι αρχαιολόγοι στο εσωτερικό του τάφου και να βγουν ασφαλή συμπεράσματα».
Ο κ. Τασούλας τόνισε ότι η σπουδαιότητα της ανασκαφής πιστοποιείται από μία σειρά στοιχείων όπως το μέγεθος του τύμβου και η καλλιτεχνική επιμέλεια του μνημείου και σημείωσε ότι οι αρχαιολογικές εργασίες επικεντρώνονται στο να ανοίξει προσεκτικά ο τάφος. «Τα πάντα εξελίσσονται ομαλά και περιμένουμε τα αποτελέσματα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους της χθεσινής επίσκεψης του Αντ. Σαμαρά στο σημείο της ανασκαφής, ο υπουργός Πολιτισμού αρκέστηκε να πει πως «ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για το έργο του υπουργείου Πολιτισμού και ειδικά για αυτή την ανασκαφή και όταν η ανασκαφική έρευνα έφτασε σε ένα ορατό σημείο θέλησε να επισκεφθεί την αρχαία Αμφίπολη».
Με αφορμή τέλος δημοσίευμα της Αυγής που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «εναποθέτει τις ελπίδες της στον Μέγα Αλέξανδρο», ο κ. Τασούλας έκανε λόγο για «χαιρεκακία» και «μικροψυχία» εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται μην τυχόν και γίνει κανένα σημαντικό γεγονός γιατί είναι ταυτισμένος με την αποτυχία», σχολίασε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα σπουδαία ευρήματα – Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αποχώρησε από την Αρχαία Αμφίπολη ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο.
Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, ξεναγήθηκε στον χώρο όπου είναι σε εξέλιξη ανασκαφές στον μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, από την υπεύθυνη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και ενημερώθηκε για τα ευρήματα.
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη, ενδεχομένως βασιλικού τάφου, ο οποίος παραπέμπει στην οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Α. Σαμαράς: «Λίγες μέρες υπομονή»
«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του και πρόσθεσε πως «η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι».
Όπως είπε, «πρόκειται για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά: Ένας περίβολος γύρω – γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου. Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δυο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν- και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου. Ένας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου».
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κ. Περιστέρη να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ..
Αναφερόμενος στο «καίριο», όπως είπε, ερώτημα -δηλαδή αν ο τάφος ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο, παρατήρησε ότι «η ανασκαφή είναι αυτή η οποία θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία», πρόσθεσε.
«Κάντε υπομονή λίγες μέρες» είχε δηλώσει νωρίτερα στους κατοίκους της Αρχαίας Αμφίπολης, με τους οποίους είχε σύντομη συνάντηση στο δημοτικό αναψυκτήριο λίγο πριν μεταβεί στον Τύμβο Καστά, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα.
Κ. Μελίτος: Κάτι πολύ σημαντικό έχει δώσει η ανασκαφή
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αμφίπολης Κωνσταντίνος Μελίτος σημείωσε ότι “η επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας σημαίνει πως κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό έχει δώσει η ανασκαφή” και πρόσθεσε ότι “η περιοχή και όλη η Ελλάδα πρόκειται να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο”.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, που παρουσίασε η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, τον περασμένο Μάρτιο, στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση, τα δύο τελευταία έτη, κατά τη διεξαγωγή των ανασκαφών στον λόφο Καστά, αποκαλύπτεται ένας μοναδικός ταφικός περίβολος στον κόσμο, λόγω του μεγέθους του που αγγίζει τα πεντακόσια περίπου μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων, που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.
Το εύρημα
Τα δύο τελευταία έτη κατά τη διεξαγωγή των ανασκαφών στον λόφο Καστά, αποκαλύπτεται ένας μοναδικός ταφικός περίβολος, λόγω του μεγέθους του που αγγίζει τα 500 περίπου μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων.
Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται γύρω στο 325 – 300 π.Χ. και φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου, της εποχής εκείνης, αρχιτέκτονα Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οικοδομήθηκε από θασίτικο μάρμαρο που μεταφέρθηκε στη περιοχή με ειδικά πλοιάρια, ενώ οι μαρμάρινοι δόμοι από την Αλική της Θάσου, τοποθετήθηκαν με ειδικούς γερανούς, κατασκευασμένους από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, ίχνη των οποίων βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή. Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του να μη βρίσκονται στη θέση τους.
Μια ευρύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη, οδήγησε την κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της στην περιοχή του χώρου του μνημείου του Λέοντα της Αμφίπολης, όπου τα χαμένα μέλη του περιβόλου βρέθηκαν είτε διάσπαρτα είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος. Η χρονολόγηση τόσο του ταφικού περιβόλου όσο και του Λέοντα συμπίπτει και ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σαμαράς: «Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα»
- Γίνετε πιο ευτυχισμένοι με 11 μικρές αλλαγές στην καθημερινή ζωή σας
- Σικελία: Πωλούνται σπίτια με… ένα ευρώ
- ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ΝΕΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
- Σαμαράς: «Υπομονή λίγες ημέρες» για τα ευρήματα στην Αρχαία Αμφίπολη
- Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αρχαία Αμφίπολη
- Η Μέρκελ παίρνει… τ’ όπλο της κατά του Πούτιν
- Τελεσίγραφο σε 211.451 οφειλέτες: Ξεχρεώνετε ή έρχονται κατασχέσεις
- Το Χόλιγουντ θρηνεί την απώλεια του Ρόμπιν Ουίλιαμς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ΝΕΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
- Κ. Μίχαλος: Πάρτε προληπτικά μέτρα για πιθανό “μπλόκο” στο φυσικό αέριο απ’τη Ρωσία
- ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Φουλ για 19 εκατομμύρια αφίξεις – Ετήσια αύξηση 31% για το «Ελ. Βενιζέλος»
- Προσφορά 610 εκ. δολ. για την εξαγορά της Chiquita International από Cutrale και Safra
- Άντλησε 1,3 δισ. από 3μηνα έντοκα το Δημόσιο – Επιτόκιο 1,75%
- Έπιασε το ψιλό γαζί ο υπουργός…
- WALL STREET: “Ξεχάστε τις αρκούδες” λέει η Morgan Stanley
- Τελευταία Νέα BankWars
- ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ΝΕΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
- Έπιασε το ψιλό γαζί ο υπουργός…
- Κ. Μίχαλος: Πάρτε προληπτικά μέτρα για πιθανό “μπλόκο” στο φυσικό αέριο απ’τη Ρωσία
- WALL STREET: “Ξεχάστε τις αρκούδες” λέει η Morgan Stanley
- ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Φουλ για 19 εκατομμύρια αφίξεις – Ετήσια αύξηση 31% για το «Ελ. Βενιζέλος»
- Άντλησε 1,3 δισ. από 3μηνα έντοκα το Δημόσιο – Επιτόκιο 1,75%
- Προσφορά 610 εκ. δολ. για την εξαγορά της Chiquita International από Cutrale και Safra
- Οι 20 καλυτερες ταινίες του Ρόμπιν Γουίλιαμς [VIDEO]
- Βρέθηκε η γιάφκα του Ν. Μαζιώτη στα Πατήσια
- ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Άλμα +2,37% στις 1.090 μονάδες – Attica Bank +17,65%, MIG Real Estate +20,90%
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ιταλία: Αποπληθωρισμός καταγράφεται σε δέκα μεγάλες πόλεις
- Κατέληξε ο Ισπανός ιερέας που είχε μολυνθεί από Έμπολα
- Καλύφθηκαν 112 θέσεις επικουρικών ιατρών
- Σύλληψη Ρώσου στη Βοσνία-Ερζεργοβίνη:
- Ο Κέρι θέλει κυβέρνηση ενότητας στο Ιράκ
- Πληρώνουμε 6,1 δισ. για τους μισθούς των υπουργείων
- Ταξιδιωτική οδηγία για το Ιράκ από τη Βουλγαρία
- Γρηγοράκος για ΕΝΦΙΑ: Ή κάνεις γκάφες ή δεν κάνεις τίποτα