Αλ. Σαββίδης: Μήνες ή και χρόνια για την αποκατάσταση του Σαρωνικού
Βακτήρια που τρέφονται από το πετρέλαιο δύνανται να εξυγιάνουν το οικοσύστημα του Σαρωνικού ή να διευκολύνουν τη συλλογή του πετρελαίου, μετά τη ρύπανση που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ”. Οι μικροβιακοί πληθυσμοί με τις απορρυπαντικές ιδιότητες έχουν απομονωθεί από το ηφαίστειο της Σαντορίνης, την παραλία στον Ασπρόπυργο και τη λίμνη Κουμουνδούρου, και σύμφωνα με επιστήμονες του
“Μέσα από τη δική μας έρευνα (δύο διδακτορικά, ένα Μάστερ και αρκετές εργασίες των φοιτητών μας), έχει συγκεντρωθεί ένας αρκετά σημαντικός αριθμός βακτηρίων στη μικροβιακή συλλογή του εργαστηρίου μας (ATHUBA), εκ των οποίων άλλα αποικοδομούν το πετρέλαιο και άλλα το συσσωρεύουν σε μπάλες. Στην πρώτη περίπτωση γίνεται ταχύτερα η εξυγίανση του οικοσυστήματος χωρίς επιπλέον επιπτώσεις, ενώ στη δεύτερη περίπτωση γίνεται ευκολότερη η συλλογή του πετρελαίου με τα μηχανικά μέσα”, αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δρ Αλέξανδρος Σαββίδης, Υπεύθυνος Ποιότητας και αναλυτής στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τομέα Βοτανικής του ΕΚΠΑ.
Εδώ και 16 χρόνια η εξειδικευμένη στη Μικροβιακή Βιοτεχνολογία ερευνητική ομάδα του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ, υπό την καθοδήγηση της διευθύντριας του Εργαστηρίου, καθηγήτριας Αμαλίας Καραγκούνη, ασχολείται με τους μικροοργανισμούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν το πετρέλαιο σαν πηγή άνθρακα και ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα ερευνά τη βιοαποικοδόμηση του πετρελαίου με χρήση ενδογενών βακτηρίων απομονωμένων από ελληνικά ακραία περιβάλλοντα, όπως το ηφαίστειο της Σαντορίνης, περιοχές απόθεσης πετρελαϊκών αποβλήτων, θαλάσσιες ακτές που συνορεύουν με διυλιστήρια κ.α.
Δεν είναι αργά για λύσεις που υπάρχουν
“Ακόμα και σήμερα δεν είναι αργά να εφαρμοστούν τέτοιες μέθοδοι στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού η διαδικασία της αποκατάστασης θα πάρει σίγουρα μήνες ή και χρόνια”, επισημαίνει ο κ. Σαββίδης, διαβεβαιώνοντας πως “έχουμε τη δυνατότητα στο εργαστήριο να κάνουμε συνεχή παραγωγή τέτοιων μικροβιακών πληθυσμών”.
“Σαν επιστήμονες πάντα παρακολουθούμε, ακολουθούμε και ψάχνουμε τις εξελίξεις στην έρευνα που μας αφορά. Στο αντικείμενο που συζητάμε υπάρχουν ερευνητικές ομάδες εκτός από το δικό μας Πανεπιστήμιο, στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών, στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ίσως και σε άλλα ΑΕΙ της χώρας μας”, σημειώνει, διευκρινίζοντας, πως “αν οι ενδιαφερόμενοι διαχειριστές της κατάστασης στον Σαρωνικό επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτές τις πρωτοπόρες λύσεις της Μικροβιακής Βιοτεχνολογίας είτε μπορούν να εμπιστευτούν τους επιστήμονες των ελληνικών ΑΕΙ, είτε τα έτοιμα σκευάσματα που κυκλοφορούν σε άλλες χώρες με μίγμα βακτηρίων ικανών να κάνουν αυτή τη δουλειά”.
Ακίνδυνη μέθοδος
Ερωτηθείς εάν τα συγκεκριμένα “πετρελαιοφάγα” βακτήρια θα μπορούσαν να επιβαρύνουν με οποιονδήποτε τρόπο το θαλάσσιο οικοσύστημα, ο κ. Σαββίδης διαβεβαιώνει πως “δεν υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση τους, καθώς είναι βακτήρια μη παθογόνα του φυσικού περιβάλλοντος”.
“Η αγαπημένη τους τροφή είναι το πετρέλαιο και όταν αυτό εξαντληθεί θα αδρανοποιηθούν, γιατί δεν θα έχουν πλέον πηγή άνθρακα και ενέργειας και θα μείνουν άπραγα στο περιβάλλον, χωρίς να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα”, εξηγεί.
Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να έχουμε πλήρη εικόνα
Σε ό, τι αφορά στην έκταση και το βάθος της ρύπανσης στον Σαρωνικό, ο ερευνητής λέει πως “οι συνιστώσες που καθορίζουν την εξάπλωση είναι η ποσότητα του πετρελαίου που διέρρευσε, οι καιρικές συνθήκες, το είδος του οικοσυστήματος που έχει υποστεί τη μόλυνση κ.λπ.”, συνεπώς, “πλήρη εικόνα της εξάπλωσης θα έχουμε όταν συνεκτιμηθούν όλες αυτές οι παράμετροι με ακρίβεια”. “Θα χρειαστεί ενδελεχής έλεγχος και πολύς χρόνος”, εκτιμά.
Όμως, μετά από πόσο καιρό θα επανέλθει το οικοσύστημα στην πρότερη κατάσταση; Και η καταλληλότητα των αλιευμάτων – εφόσον διαπιστώνεται από τους σχετικούς ελέγχους – δε συνιστά και απόδειξη ότι στην περιοχή που αλιεύθηκαν δεν υπάρχουν συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων;
“Η καταλληλότητα των αλιευμάτων δεν είναι απόδειξη ότι η περιοχή αλίευσης έχει απαλλαγεί από υδρογονάνθρακες. Το θέμα είναι πιο σύνθετο και γι’ αυτό επιμένω ότι οι σχετικές έρευνες επιτάσσεται να είναι πολύπλευρες, μακροχρόνιες και λεπτομερείς” υπογραμμίζει ο κ. Σαββίδης και εξηγεί ότι “όταν ένα περιβάλλον επιβαρύνεται από έναν τόσο επικίνδυνο ρύπο όπως το πετρέλαιο, είναι δυνατόν να επανακάμψει, να βελτιωθεί με πολλή προσπάθεια και φροντίδα, αλλά πολύ δύσκολα θα φθάσει στην αρχική του κατάσταση”.
“Όλες οι ενέργειες αποκατάστασης αφορούν τον περιορισμό της εξάπλωσης και στην πραγματικότητα είναι μια μάχη με τον χρόνο, με σκοπό η πετρελαιοκηλίδα να μην υποστεί γαλακτωματοποίηση. Όταν το πετρέλαιο γαλακτοποιηθεί, αραιώνει, ξεθωριάζει και είναι δύσκολη η φαινοτυπική του ανίχνευση, χωρίς τις απαραίτητες και συνεχείς εργαστηριακές αναλύσεις, είναι σχεδόν αδύνατη η άμεση και γρήγορη απομάκρυνσή του από το θαλασσινό νερό. Κατά συνέπεια, ποσότητες πετρελαίου είναι σίγουρο ότι θα παραμείνουν στη θάλασσα και τότε έρχεται η φυσική διαδικασία διάσπασής τους, η οποία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.
Σε ιδανικές συνθήκες η αποικοδόμηση μιας ποσότητας πετρελαίου μπορεί να γίνει σε έναν μήνα, οι συνθήκες όμως στο φυσικό περιβάλλον δεν είναι σχεδόν ποτέ σταθερές και ιδανικές και γι’ αυτό η αποικοδόμηση μπορεί να διαρκέσει μήνες και χρόνια”, αναφέρει ο κ. Σαββίδης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Συνεχίζεται η προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής
- Τι κρύβει ο πόλεμος των αυτοκινητιστών ταξί στις διαδικτυακές πλατφόρμες
- Ο ιδιοκτήτης του θρυλικού «Studio 54» θύμα απάτης του Donald Trump;
- Δημοσκόπηση: Αγγίζει την αυτοδυναμία η ΝΔ
- Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής
- Μάχη με τις φλόγες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Δράμα και Σέρρες
- Άλις Ουώλτον: Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου μετά το θάνατο της Μπετανκούρ
- Συναγερμός στο Πουέρτο Ρίκο – 70.000 κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
- Δημοσκόπηση: ΝΔ 36,7% – ΣΥΡΙΖΑ 22,7% – ΔΗΣΥ 8,8% -ΧΑ 7,3% – ΚΚΕ 7,1% – ΕΚ 3,4%
- Από τις φυτείες ζαχαροκάλαμου στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Δημοσκόπηση: ΝΔ 36,7% – ΣΥΡΙΖΑ 22,7% – ΔΗΣΥ 8,8% -ΧΑ 7,3% – ΚΚΕ 7,1% – ΕΚ 3,4%
- JPMorgan Chase: Δημιουργεί στη Βαρσοβία νέο παγκόσμιο κέντρο επιχειρήσεων
- Merkel και Schulz δεν ενδιαφέρονται για τα τυχερά παιχνίδια
- Από το δεξαμενόπλοιο “Siros” ξεκίνησε η απάντληση από το “Αγ. Ζώνη ΙΙ”
- Αλ. Σαββίδης: Μήνες ή και χρόνια για την αποκατάσταση του Σαρωνικού
- Βροχή μολότοφ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
- Έγγραφο Αναστασιάδη στον Guterres για προσπάθεια λύσης του Κυπριακού
- Ο καιρός σήμερα
- Κυβερνητική αποστολή υπό τον Γιώργο Τσίπρα στα ΗΑΕ
- Τελευταία Νέα BankWars
- Αλ. Σαββίδης: Μήνες ή και χρόνια για την αποκατάσταση του Σαρωνικού
- Βροχή μολότοφ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
- Από το δεξαμενόπλοιο “Siros” ξεκίνησε η απάντληση από το “Αγ. Ζώνη ΙΙ”
- Ο καιρός σήμερα
- Έγγραφο Αναστασιάδη στον Guterres για προσπάθεια λύσης του Κυπριακού
- Κυβερνητική αποστολή υπό τον Γιώργο Τσίπρα στα ΗΑΕ
- Merkel και Schulz δεν ενδιαφέρονται για τα τυχερά παιχνίδια
- Δημοσκόπηση: ΝΔ 36,7% – ΣΥΡΙΖΑ 22,7% – ΔΗΣΥ 8,8% -ΧΑ 7,3% – ΚΚΕ 7,1% – ΕΚ 3,4%
- JPMorgan Chase: Δημιουργεί στη Βαρσοβία νέο παγκόσμιο κέντρο επιχειρήσεων
- Γιώργος Κατρούγκαλος: Δεν φεύγει το Κατάρ από τις επενδύσεις στην Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μπαλάφας για την ρύπανση: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες
- Ξεκίνησε πάλι η απάντληση από το «Αγία Ζώνη ΙΙ»
- Παναθηναϊκός SOS: Μονόδρομος η χρεοκοπία, εάν δεν πει κανείς την αλήθεια...
- Κεντροαριστερά: Οι τάσεις, οι διαφωνίες, οι συμμαχίες και το παρασκήνιο
- Ο Τσακαλώτος ετοιμάζεται για αγωγές και οι αγορές μας χορεύουν
- Αυτό το θέατρο δεν μοιάζει με τίποτα που έχετε δει έως τώρα
- Χρυσά deals δισεκατομμυρίων για city resorts στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
- Με το οικονομικό κραχ "φλερτάρει" η ΠΑΕ Παναθηναϊκός
- Ανατροπή από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης για την τραγωδία με την Πόρσε του Βακάκη
- Στέλνουν το Γιώργο Τσίπρα να βρει επενδυτές στα ΗΑΕ μετά το φιάσκο με το Κατάρ