Ά. Σκέρτσος: Πώς θα πέσουν οι τιμές ενέργειας
Σχέδιο συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση των τιμών ενέργειας, ξεδιπλώνει σε άρθρο του στα ”Νέα Σαββατοκύριακο”, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σχέδιο που εισηγήθηκε, άλλωστε, ο πρωθυπουργός στο Συμβούλιο Κορυφής, όπως επισημαίνει. Στο ίδιο άρθρο, ο υπουργός Επικρατείας απαντά και στο γιατί, κατά την κυβερνητική προσέγγιση, «οι μειώσεις έμμεσων φόρων και τα εθνικά πλαφόν στις τιμές ενέργειας δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του».
Αφετηριακή του θέση είναι ότι «η μείωση των υψηλών τιμών
Επιπλέον, «διαβρώνουν την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία -που ως χώρα παραγωγός φυσικού αερίου και πετρελαίου ό,τι χάνει από τη μια τσέπη το κερδίζει από την άλλη. Τέλος, και ακόμη χειρότερα, ξυπνούν ξανά τα φαντάσματα του λαϊκισμού και της αντισυστημικής αγανάκτησης σε όλη την Ευρώπη».
Τούτων δοθέντων, συνεχίζει στην ανάλυσή του, «οι κίνδυνοι για άλλη μια φορά είναι μεγάλοι και υπαρξιακής φύσης για κάθε ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά και συνολικά για την ένωσή μας. Το μέγεθος δε του προβλήματος είναι τόσο μεγάλο -το πρόσθετο κόστος μόνο για την ελληνική οικονομία υπολογίζεται ήδη στα 14 δισ. ευρώ- που καμία χώρα δεν μπορεί να το λύσει μόνη της. Οι λύσεις πρέπει να είναι ευρωπαϊκές, αντισυμβατικές και άμεσες. Τώρα, όχι σε έξι μήνες», σημειώνει εμφατικά και προσθέτει:
«Ποιες είναι οι διαθέσιμες λύσεις και τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Να πούμε κατ’ αρχήν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να απεξαρτηθεί άμεσα από το ρωσικό φυσικό αέριο διότι δεν υπάρχουν διεθνώς ικανές εναλλακτικές ποσότητες πλήρους αναπλήρωσης των αναγκών μας. Αλλά ούτε και οι εγχώριες πηγές ενέργειας μπορούν άμεσα να προσφέρουν ενεργειακή αυτονομία και φθηνότερα καύσιμα. Μπορούμε να το πετύχουμε σε 5 έως 8 χρόνια μέχρι να αναπτυχθούν περισσότερες ΑΠΕ και να αντληθεί περισσότερο φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης, όχι όμως τώρα».
Παραλλήλως, ο υπουργός Επικρατείας απαντά -μέσω του άρθρου του- και στην κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνηση για ελλιπή μέτρα αντίδρασης: «Οι μειώσεις έμμεσων φόρων και τα εθνικά πλαφόν στις τιμές ενέργειας επίσης δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Είναι σαν ένα πολύ ακριβό φάρμακο που δεν θεραπεύει. Κοστίζουν πολύ στους εθνικούς προϋπολογισμούς, στερούν σημαντικά έσοδα που χρηματοδοτούν με τη σειρά τους δημόσια αγαθά, όπως τα σχολεία, τα νοσοκομεία και η ασφάλεια, και έχουν σαφέστατο ταξικό πρόσημο υπέρ των πλουσίων όταν είναι οριζόντιες. Τα δε εθνικά πλαφόν στις εταιρίες ενέργειας θα πρέπει πάλι να πληρωθούν από την τσέπη των Ελλήνων φορολογουμένων».
Για τούτο και «χρειαζόμαστε ένα σχέδιο βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αυτό εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός στο χθεσινό Συμβούλιο Κορυφής», τονίζει εξειδικεύοντας στη συνέχεια:
«Άμεσα τώρα οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας να παρέμβουν με την εργαλειοθήκη έξι σημείων που προτείναμε στη χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου για να σταματήσουν οι ακραίες κερδοσκοπικές τάσεις και να ισορροπήσουν οι τιμές σε χαμηλότερα και πιο λογικά επίπεδα. Οι αγορές δεν είναι τέλειες και όταν χειραγωγούνται σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών πρέπει να ρυθμίζονται.
Μεσοπρόθεσμα, αλλά ξεκινώντας από τώρα, να χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική εμπορική δύναμη της Ευρώπης για κοινές προμήθειες αερίου. Το κάναμε στα εμβόλια, μπορούμε να το κάνουμε και τώρα. Να σταματήσουν οι μυωπικές εθνικές συμφωνίες και να πάμε σε ένα ευρωπαϊκό συμβόλαιο προμηθειών αερίου για τους επόμενους δύο χειμώνες.
Και μακροπρόθεσμα να επιταχύνουμε την αδειοδότηση και εγκατάσταση ΑΠΕ, όπως είναι τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, τις ενεργειακές διασυνδέσεις με άλλες χώρες αλλά και την εκμετάλλευση πιθανών εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου».
Εν κατακλείδι, «η στοχευμένη στήριξη των πιο ευάλωτων εισοδημάτων και των μικρότερων επιχειρήσεων θα συνεχιστεί αμείωτη από την κυβέρνηση. Όμως το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με επιδόματα. Απαιτείται ένα ευρύτερο και φιλόδοξο σχέδιο που θα κάνει την Ευρώπη μια πραγματική ενεργειακή ένωση και την Ελλάδα πιο αυτοδύναμη». «Αν όχι τώρα, πότε;», διερωτάται κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Συνταξιούχοι: Με μειώσεις η πληρωμή της σύνταξης Απριλίου - Ποιοι χάνουν από το «ψαλίδι»
- Ρωσική πρεσβεία: Αντιρωσική πράξη στην Κέρκυρα κατά της κοινής μας ιστορικής κληρονομιάς
- Mεντβέντεφ: Υπάρχουν λόγοι βάσει των οποίων η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
- Κορονοϊός: Μόλις το 14% των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών πλήρωσε το πρόστιμο των 100 ευρώ
- Αντιδρούν ΚΚΕ και Βελόπουλος στην ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική βουλή
- Ρωσία: Επανεμφανίστηκε ο... εξαφανισμένος υπ. Άμυνας
- MVP της 32ης αγωνιστικής ο Βεζένκοφ
- Β. Κορκίδης: Το εμπόριο κινδυνεύει από την ενεργειακή κρίση και χρειάζεται υποστήριξη
- Μπορέλ: Πιθανή μια συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα
- Ενδεχόμενο συνέχισης αγοράς ομολόγων εξετάζει η ΕΚΤ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Ά. Σκέρτσος: Πώς θα πέσουν οι τιμές ενέργειας
- Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας καταφεύγει σε σοφιστείες και λεκτικά πυροτεχνήματα
- Α. Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει ρεύμα, στα καρτέλ
- Χρ. Σταϊκούρας: Διαμορφώνουμε καθαρό και ρεαλιστικό διάδρομο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023
- Αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία εξετάζει η κυβέρνηση
- Ψήφος εμπιστοσύνης από τους διεθνείς οίκους στις ελληνικές τράπεζες – Βλέπουν υψηλά περιθώρια ανόδου
- Οι εφημερίδες του Σαββάτου 26 Μαρτίου 2022
- Φον ντερ Λάιεν: Προτάσεις τον Μάιο για αποσύνδεση τιμής φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας
- Μακρόν για Μαριούπολη: Ανθρωπιστική επιχείρηση εκκένωσης σε συνεργασία με Ελλάδα και Τουρκία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τζο Μπάιντεν: Συναντήθηκε με ουκρανούς υπουργούς στη Βαρσοβία
- Τζο Μπάιντεν: Συναντήθηκε με Κουλέμπα και Ρεζνίκοφ στη Βαρσοβία
- Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός βλέπει όλο και μεγαλύτερη πιθανότητα να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα
- Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας καταφεύγει σε σοφιστείες και λεκτικά πυροτεχνήματα
- Γερμανία: Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί διαφορετικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
- Θράκη: Δύο συλλήψεις διακινητών μεταναστών
- ΝΔ προς ΣΥΡΙΖΑ: Πόσο κοστίζει η «Συναυλία Ειρήνης» και ποιος πληρώνει;
- Η Ιαπωνία προειδοποιεί: Όλο και μεγαλύτερη η πιθανότητα να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν πυρηνικά όπλα
- Mεντβέντεφ: Υπάρχουν λόγοι βάσει των οποίων η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
- Πολωνία: Μπαράζ επαφών ΗΠΑ-Ουκρανίας πριν την ομιλία Μπάιντεν