Αυτή είναι η νέα πρόταση της κυβέρνησης για το Αγροτικό

Με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση και να πειστούν οι αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο, η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια νέα βελτιωμένη πρόταση για την ασφάλιση και τη φορολογία των αγροτών.Οι εξαγγελίες για το ασφαλιστικό σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης ενδέχεται να γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Οι προτάσεις που επεξεργαζόταν έως χθες η ηγεσία του υπουργείου εργασίας προβλέπουν:

– Μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή του νέου συστήματος καταβολής εισφορών η οποία μπορεί να εκτείνεται και σε

5- 7 χρόνια αντί για 3 που προβλέπει η αρχική πρόταση Κατρούγκαλου.

– Να αυξηθούν οι εισφορές στη βάση του σημερινού συστήματος μέσω ασφαλιστικών κλάσεων και να μην συνδεθούν με το εισόδημα. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί μικτό σύστημα (μερική σύνδεση με το εισόδημα) με στόχο την ελάφρυνση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ

– Να διαχωριστούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τους ετεροεπαγγελματίες, με ουσιαστική αυστηροποίηση του όρου αγρότης και τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος.

– Να διατηρηθεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για 280.000 φορολογούμενους που δηλώνουν αγρότες ως κύριο επάγγελμα. Για τους ετεροεπαγγελματίες να θεσπιστεί ένα χαμηλό αφορολόγητο για το εισόδημα που αφορά στην αγροτική τους δραστηριότητα.

– Να ισχύσει μεταβατική περίοδος κατά την οποία ο ΟΓΑ θα διατηρήσει την αυτονομία του. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο ο ΟΓΑ να αλλάξει όνομα και να παραμείνει ανεξάρτητος εκτός ΕΦΚΑ. Υπάρχουν αντίθετες φωνές καθώς άλλοι υποστηρίζουν ότι η συγχώνευση όλων των ταμείων σε ένα είναι μνημονιακή υποχρέωση και άλλοι που θεωρούν ότι ΟΓΑ και το ΝΑΤ θα έπρεπε να παραμείνουν εκτός κοινού φορέα (σ.σ. με την πρόταση Κατρούγκαλου διατηρούν την αυτονομία τους για τις άλλες δραστηριότητες τους πλην του συνταξιοδοτικού τομέα – π.χ. Αγροτική Εστία).

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση του υπουργείου εργασίας όριζε ως κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή στα 468 ευρώ. Η προσαρμογή της εισφοράς για τη σύνταξη στο 20% του εισοδήματος θα επιτυγχανόταν σταδιακά έως το 2019. Έτσι το 2019 το κατώτατο ασφάλιστρο για τους αγρότες στο νέο ενιαίο ταμείο για όλους (ΕΦΚΑ) θα είναι 93,6 ευρώ το μήνα, ενώ αν προσθέσουμε και το 6,95% της εισφοράς υπέρ υγείας το ποσό φθάνει τα 126 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα