Αυτό είναι success story! Οργιάζει η διαφθορά στο Δημόσιο – Τι δείχνει η έκθεση Ρακιντζή

Ατασθαλίες και κακοδιαχείριση σε μεγάλες εταιρίες του δημοσίου, παράνομες χρηματοδοτήσεις, γενικοί διευθυντές που διορίζονταν με πλαστά δικαιολογητικά, και “ποινές χάδι” για επίορκους περιλαμβάνει η έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «από τη µέχρι τώρα εµπειρία µας προκύπτει το συµπέρασµα ότι κυρίως µέχρι τώρα οι ΟΤΑ α΄βαθµού και οι β΄ βαθµού σε µικρότερο βαθµό, εµπλέκονται σε πολλές περιπτώσεις κακοδιοίκησης, η οποία όπως είναι γνωστό οδηγεί αρκετές φορές και στη διαφθορά ή ευνοεί την ανάπτυξή της.

Η άσκηση της εξουσίας εκ µέρους αρκετών αιρετών αρχόντων στα όρια της νοµιµότητας ή και πέραν αυτής, η απότοµη και χωρίς προηγούµενη οργάνωση της απαιτούµενης υποδοµής µεταβίβαση σ’ αυτούς αρµοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση, οι ανεπαρκείς έλεγχοι της κεντρικής διοίκησης, οι ανεπαρκείς µελέτες για την εκτέλεση έργων, που πολλές φορές γίνονται σκοπίµως για να δικαιολογηθούν πρόσθετες εργασίες, η κατάτµηση των έργων ώστε να γίνεται απευθείας ανάθεση για ποσά που άλλως θα απαιτείτο η διενέργεια διαγωνισµών, είναι µερικοί από τους παράγοντες που ευνοούν την κακοδιοίκηση και διαφθορά στο χώρο της Τοπικής Aυτοδιοίκησης, καθηµερινώς δε διαπιστώνονται υπεξαιρέσεις σε βάρος των ταµείων των ∆ήµων, αποτέλεσµα µη επαρκούς ελέγχου εκ µέρους των ∆ηµάρχων.

Οι τοµείς που επικεντρώνεται η κακοδιοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κυρίως οι πολεοδοµίες, το περιβάλλον, οι µεταφορές, τα δηµοτικά έργα, οι άδειες καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος, οι δηµοτικές επιχειρήσεις που είναι σχεδόν όλες ελλειµµατικές, ενώ παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες είναι ελλιπείς».

Ο κ. Ρακιντζής μάλιστα κατά την παρουσίαση της έκθεσης υποστήριξε ότι κατά το διάστημα που του είχε αφαιρεθεί η δικαιοδοσία ενστάσεων κατά αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων “έγινε πλυντήριο ξεπλύματος επίορκων”. Άφησε μάλιστα και αιχμές κατά της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφορικά με την ρύθμιση που προωθούσε για την συγχώνευση του Γενικού Επιθεωρητή με το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών.

Η έκθεση επίσης αναφέρεται σε:

Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ): Διαπιστώθηκε ότι είχαν δαπανηθεί μεγάλα ποσά για τη σύναψη συμβάσεων με εξωτερικούς νομικούς συνεργάτες, ενώ η νομική Υπηρεσία της εταιρείας είναι πλήρως στελεχωμένη. Βρέθηκαν δαπάνες μη αιτιολογημένης σκοπιμότητας για συμβούλους επικοινωνίας. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι γινόταν ανάθεση σοβαρού κατασκευαστικού έργου σε υπεργολάβους, χωρίς κριτήρια επιλογής αναδόχου, χωρίς χρονοδιαγράμματα υποχρεώσεων και δεσμεύσεων του αναδόχου. Επισημάνθηκαν επίσης υπέρογκες αμοιβές για υπερωριακή απασχόληση οδηγών. Ο οδηγός του Προέδρου λάμβανε μέχρι και 32.070 ευρώ ετησίως για υπερωρίες και ο οδηγός του Διευθύνοντος Συμβούλου μέχρι και 32.389 ευρώ!

ΦΠΑ: Ο επιθεωρητής διαπίστωσε ότι οι περισσότερες ΔΟΥ δεν διενεργούσαν τους απαραίτητους ελέγχους στο ΦΠΑ αγροτών, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο είσπραξης παράνομων επιστροφών ΦΠΑ αλλά και μεγάλης άνθησης και επέκτασης του φαινομένου έκδοσης και διακίνησης πλαστών εικονικών τιμολογίων με την ζημία του δημοσίου να φτάνει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Υγεία: Ο Επιθεωρητής κάνει λόγο για “υπόγειες διαδρομές με κατευθυνόμενη συνταγογραφία και διόγκωση της δαπάνης”. Σημαντική οικονομική αιμορραγία προκαλούν οι υπερτιμολογήσεις των χρησιμοποιούμενων ιατρικών μοσχευμάτων, μηχανημάτων κλπ.

Μη Κυβερνητικών Οργανώσεις: Από τους ελέγχους που μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί από τις ΔΟΥ προκύπτει ότι οι περισσότερες ΜΚΟ δεν έχουν υποβάλλει από την ημερομηνία έναρξης εργασιών τους τις προβλεπόμενες από το νόμο δηλώσεις (όπως φορολογίας εισοδήματος, συγκεντρωτικές τιμολογίων, ΦΠΑ) κλπ.

Συνολικά στο γραφείο του Επιθεωρητή κοινοποιήθηκαν 236 πειθαρχικές αποφάσεις και για 25 περιπτώσεις (ποσοστό 11%) ο επιθεωρητής υπέβαλε ένσταση. Διερευνήθηκαν 1.499 υποθέσεις εκ των οποίων οι 1.434 κρίθηκε ότι εντάσσονται στην ελεγκτική αρμοδιότητα του γενικού επιθεωρητή. Το 50,1 % των υποθέσεων τέθηκαν υπόψη μέσω επωνύμων καταγγελιών. Η οικονομική διαχείριση συνιστά και για το 2012 τη μεγαλύτερη θεματική κατηγορία (38% των υποθέσεων). Παράλληλα, οι δήμοι αποτελούν το κέντρο του ελέγχου στο 35,9% των υποθέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα