“Αγκάθι” το Κόσοβο στη συνάντηση του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια

Η συνάντηση για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βερολίνο, με πρωτοβουλία της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ήταν χρήσιμη, ωστόσο δεν υπήρξε πρόοδος στο ζήτημα του Κοσόβου, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε Σέρβους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι έγιναν προσπάθειες από τους διοργανωτές να βρεθεί τρόπος για την συνέχιση του διαλόγου στο ζήτημα του Κοσόβου,

παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε κάποια συμφωνία με δεδομένο ότι η Πρίστινα δεν έδειξε διάθεση για την κατάργηση των δασμών που επέβαλε για την εισαγωγή εμπορευμάτων από την Σερβία.

Χαρακτήρισε θετικό το ότι δόθηκε νέο ραντεβού για την 1η Ιουλίου στο Παρίσι, όπου – όπως είπε – η συνάντηση δεν θα έχει τόσο διευρυμένη μορφή και θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση τρόπων για την συνέχιση του διαλόγου, με στόχο την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

«Το διάστημα των δύο μηνών, που θα προηγηθεί της συνάντησης των Παρισίων θα χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία συνθηκών σταθερότητας που θα λειτουργήσουν ευνοϊκά στην αναζήτηση λύσης στον διάλογο», επισήμανε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας χαρακτήρισε ισορροπημένη τη στάση που τήρησαν Μέρκελ και Μακρόν, ενώ εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του από την συμπεριφορά των πρωθυπουργών της Κροατίας, της Σλοβενίας και του Μαυροβουνίου. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επέκρινε την στάση του πρωθυπουργού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτς, ο οποίος, υποστήριξε ο Βούτσιτς, επιτέθηκε κατά της Republika Srpska, μιας εκ των δύο διοικητικών οντοτήτων της χώρας του.

Δυσαρεστημένος δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας και για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, επειδή δικαιολόγησε την Πρίστινα για την επιβολή δασμών.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι μετά το τέλος της συνόδου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ήταν μία επίπονη συνάντηση, χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα». Ο Θάτσι ανέφερε ότι το συμπέρασμα της συνόδου είναι ότι «η ψυχρή σύγκρουση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας πρέπει να ξεπεραστεί» και επισήμανε ότι το Κόσοβο είναι ανοιχτό στον διάλογο και δεν θέτει όρους. (Πηγή: ΑΜΠΕ)

ΜΕΡΚΕΛ-ΜΑΚΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση ωθεί την πολιτική των ηγεμόνων της Ευρωπαϊκής ηγεσίας στην κατεύθυνση της διεύρυνσης για να αντισταθμίσει την απώλεια της βαρύτητας που χάνει στο διεθνές γίγνεσθαι.

Υπό το πρίσμα αυτό η άτυπη συνάντηση κορυφής με τους πρωθυπουργούς των κρατών της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, καθώς και των έξι ηγετών Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Κροατίας, Κοσόβου, Μαυροβουνίου, Σερβίας και Σλοβενίας που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, έπειτα από πρόσκληση της Καγκελαρίου της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ και του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, έχει τη δική της σημασία.

EPA/MIKA SCHMIDT / POOL

Θα καθορίσει την ατζέντα των θεμάτων που θα επιδιώξουν να διευθετήσουν οι ηγέτες τόσο μεταξύ της Ε.Ε. και των υποψηφίων κρατών, όσο και των σχέσεων ανάμεσα στις ίδιες τις χώρες. Πρωταρχικό στόχος η προώθηση της ασφάλειας και της ανάπτυξης ως προαπαιτούμενο για το επόμενο βήμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, ζήτησαν σήμερα με επιστολή τους προς τους δυο ευρωπαίους ηγέτες (Μέρκελ, Μακρόν) την επίσπευση των διαδικασιών για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Βαλκανικές χώρες το τελευταίο διάστημα έχουν συγκροτήσει ένα «άτυπο μπλοκ» με πρωτοβουλία της Ελλάδας για πιέσουν προς την ένταξη και άλλων βαλκανικών κρατών στην Ε.Ε. γεγονός που θα οδηγήσει σε αλλαγή των ισορροπιών εντός της Ε.Ε.

Ως προς τις συναντήσεις νωρίτερα, η Αγγελα Μέρκελ είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και εν συνεχεία ακολούθησαν διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και με τον κ. Μακρόν.

EPA/FILIP SINGER

Ζόραν Ζάεφ και Άγκελα Μέρκελ

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας γνωστοποιήθηκε ότι «η Βόρεια Μακεδονία και η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελούν θετικό παράδειγμα στα Βαλκάνια, η επιτυχία αυτή είναι ενθαρρυντική για όλες τις συμμετέχουσες χώρες στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο, εκτίμησαν από κοινού, η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Διάσκεψης»

Όπως φαίνεται η απόφαση της Γερμανίδας Καγκελάριου να συναντηθεί πρώτα με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας και μετά με τους υπόλοιπους ηγέτες καταδεικνύει και το περιεχόμενο του μηνύματος που θέλει να στείλει η Άγγελα Μέρκελ προς τους υπόλοιπους ηγέτες των βαλκανικών κρατών.

Η διευρυμένη συνάντηση και το δείπνο εργασίας, γίνεται με τη συμμετοχή και των ηγετών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Σλοβενίας. Στην συνάντηση λαμβάνει μέρος και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Ουλρίκε Ντέμερ, η συνάντηση έχει ως αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ κεντρικό θέμα θα αποτελέσουν οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

EPA/MIKA SCHMIDT / POOL

Η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε πάντως τις προηγούμενες ημέρες να δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για τη συνάντηση, επισημαίνοντας ότι «κατ’ αρχάς το θέμα είναι να συναντηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι», ενώ, σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το Παρίσι επιθυμεί να ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή. Επιπλέον, τονίζει το ARD, η Καγκελάριος θεωρεί σημαντική την ευρωπαϊκή ανάμιξη στα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία δέχονται επιρροές τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Κίνα.

Χαμηλές όμως είναι οι προσδοκίες και από την πλευρά των προσκεκλημένων: «Αυτή την στιγμή δεν ξέρω πώς πρέπει να μιλήσω με την Πρίστινα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεκσάνταρ Βούτσιτς, ενώ ο Πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι «η συνάντηση θα μπορούσε να ανοίξει δυνατότητες, αλλά θα μπορούσε να είναι και απογοητευτική».

REUTERS/ANNEGRET HILSE

Άγκελα Μέρκελ, Ραμούς Χαραντινάι και Εμανουέλ Μακρόν

Ο δε Πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανασταλούν οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στα σερβικά προϊόντα «είτε στο Βερολίνο είτε σε οποιαδήποτε άλλη σύνοδο».

Γερμανία – Γαλλία

Οι δύο ηγέτες, αναφερόμενοι στην διένεξη Σερβίας – Κοσόβου, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να προταθεί κάποια λύση, ενώ τόνισαν και ότι οι συνομιλίες δεν αποτελούν «ενταξιακές διαπραγματεύσεις» για τις χώρες της περιοχής, αλλά μόνο «ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων».

«Έχουμε όλοι την πολιτική ευθύνη να συνεργαστούμε προκειμένου οι δύο πλευρές να επανεκκινήσουν τον διάλογο», δήλωσε ο κ. Μακρόν και έκανε λόγο για «ευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο αφορά κυρίως την ασφάλεια», ενώ διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και η κυρία Μέρκελ δεν έχουν την πρόθεση, στην διαμάχη για την αναγνώριση του Κοσόβου από την Σερβία, να υποδείξουν μια λύση στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα, αλλά επιθυμούν να συμβάλουν «ώστε η συζήτηση να διεξάγεται με λιγότερο συναισθηματικούς όρους».

REUTERS/ANNEGRET HILSE

Άνα Μπρνάμπιτς, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Άγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν

Η κυρία Μέρκελ από την πλευρά της υπογράμμισε την προσήλωση της Γερμανίας και της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και τόνισε ότι η σταθερότητα της περιοχής είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης. Η συνάντηση «δεν αποτελεί τμήμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες της περιοχής, αλλά «αναζήτηση αφετηρίας λύσεων για συγκεκριμένα προβλήματα». Σε αυτό το πλαίσιο η συνάντηση, πρόσθεσε η Καγκελάριος, αποτελεί «ένα βήμα σε έναν μακρύ δρόμο».

Η ‘Αγγελα Μέρκελ άσκησε πάντως κριτική στην απόφαση του Κοσόβου να επιβάλει δασμούς στα σερβικά προϊόντα, επισημαίνοντας ότι η ενέργεια «δεν οδηγεί στην σωστή κατεύθυνση», ενώ υπογράμμισε ότι τα προβλήματα της περιοχής είναι αλληλένδετα και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες με μεμονωμένες χώρες σε βάρος άλλων χωρών της περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα