ΑΓΟΡΕΣ – ΕΥΡΩΠΗ:Ανοδικά μετά τα στοιχεία για πληθωρισμό, ανεργία

(upd) Άνοδο καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και την ανεργία στην Ευρωζώνη.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,7% στις 77.415 μονάδες. O DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει άνοδο 0,62% στις 12.077 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,7% στις 5.092 μονάδες.

Στις 374 μονάδες διαπραγματεύεται ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, με άνοδο 0,8%.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, στο υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων

μηνών, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Σύμφωνα με την Eurostat, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,5% τον Αύγουστο από 1,3% τον Ιούλιο και έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 1,4%.

Είναι ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης από τον Απρίλιο, όταν ο πληθωρισμός είχε ανέλθει στο 1,9%, φθάνοντας για λίγο τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%.

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός – που δεν λαμβάνει υπόψη τις μεταβολές στις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας και παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ – παρέμεινε σταθερός στο 1,3% τον Αύγουστο, ενώ η αγορά προέβλεπε την υποχώρησή του στο 1,2%.

Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων αυξήθηκαν 4% τον Αύγουστο από 2,2% τον Ιούλιο, ενώ οι υπόλοιπες βασικές συνιστώσες του δείκτη τιμών καταναλωτή παρέμειναν σταθερές.

Με άλλη ανακοίνωσή της , η Eurostat ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 9,1% τον Ιούλιο – όσο και τον Ιούνιο – που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009. Στη Γερμανία, η ανεργία μειώθηκε στο 3,7% από 3,8% τον Ιούνιο, αυξάνοντας τις προσδοκίες υψηλότερων μισθολογικών αυξήσεων που μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, στη Γαλλία και την Ιταλία, η ανεργία αυξήθηκε τον Ιούλιο.

ΑΣΙΑ

Θετικό είναι το κλίμα στα χρηματιστήρια της Ασίας, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη βελτίωση των στοιχείων για τη μεταποίηση στην Κίνα και την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο παραμένουν οι εξελίξεις με τη Βόρεια Κορέα, με την ανησυχία ωστόσο να έχει περιοριστεί.

Ειδικότερα, με άνοδο ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Ο δείκτης Nikkei αυξήθηκε 0,72%, και διαμορφώθηκε στις 19.646,24 μονάδες. Ο διευρυμένος δείκτης Topix έκλεισε με άνοδο 0,61% και διαμορφώθηκε στις 1.617,41 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα