ΑΓΡΙΑ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕΑ

Ως άκρως υφεσιακά χαρακτήρισε τα μέτρα που αποτελούν την βάση για μια συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑΚωνσταντίνος Μίχαλος, σημειώνοντας πως συνιστούν μια άγρια…
φοροεπιδρομή, κυρίως στις επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία.

Με αφορμή τις ελληνικές προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, και αποτελούν την βάση για μια

συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές ο κ. Μίχαλος δήλωσε πως οι ελληνικές προτάσεις, έστω κι αν αποτελούν «προϊόν έντονων πιέσεων» από μέρους των πιστωτών της χώρας, θα αποφέρουν ακριβώς το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία και την αγορά.

«Τα μέτρα είναι άκρως υφεσιακά, καθώς συνιστούν μια άγρια φοροεπιδρομή, κυρίως στις επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία. Η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 26% σε 29% σε συνδυασμό με την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% είναι βέβαια ότι θα οδηγήσουν σε σωρεία νέων λουκέτων στην αγορά, με θύματα και αυτή τη φορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε.

Ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ σημείωσε πως και οι ισχυρότερες επιχειρήσεις τιμωρούνται με επιπρόσθετο φόρο 12% στα κέρδη τους, πράγμα που σημαίνει ότι χάνουν στο «πηγάδι» του χρέους πολύτιμα κεφάλαια που θα μπορούσαν να διαθέσουν για νέες επενδύσεις. Κατά τον ίδιο, βαρύ θα είναι και το πλήγμα στην απασχόληση, από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που θα αποτελέσουν ισχυρό αντικίνητρο για νέα προσλήψεις.

«Η κυβέρνηση, έστω και την τελευταία ώρα, θα πρέπει να αναθεωρήσει τις θέσεις της αυτές που βάλλουν κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας και να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα, στην κατεύθυνση κυρίως της πάταξης της φοροδιαφυγής και του περιορισμού της κρατικής σπατάλης, όπου υπάρχει», ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Ο κ. Μίχαλος σημείωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους πιστωτές ότι πράγματι θέλει και μπορεί να πατάξει την παραοικονομία, ενισχύοντας τον ελεγκτικό μηχανισμό και εφαρμόζοντας σύγχρονα συστήματα συλλογής των φόρων. Παράλληλα, είπε πως πρέπει να γίνει ένας εκ βάθους εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα και της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να περιοριστεί η σπατάλη.

Καταλήγοντας ο κ. Μίχαλος αναγνώρισε πάντως πως αποτελεί ουσιαστική βοήθεια για τη φυγή από την ύφεση, η αναπτυξιακή βοήθεια, ύψους 35 δισ. ευρώ, που υποσχέθηκε στην χώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα