Αισιοδοξία Λεμέρ – Σολτς για συμβιβασμό μέχρι τις 21 Ιουνίου – Ανοιχτή η συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση

Τις θετικές προοπτικές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επισήμαναν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ.

«Οι εξελίξεις για την Ελλάδα σήμερα είναι καλές. Νομίζω

ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος, χάρη στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος σημείωσε ότι «υπάρχουν ακόμα κάποια επιπλέον βήματα που πρέπει να γίνουν» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ως την 21η Ιουνίου θα έχουν γίνει όλα τα «αναγκαία βήματα» για να ληφθούν οι «αναγκαίες αποφάσεις».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει τρόπος να βρεθεί μία λύση -μία «κοινή προσέγγιση»- με το ΔΝΤ, χωρίς τη συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Σολτς απάντησε πως και αυτό το ενδεχόμενο βρίσκεται υπό συζήτηση. «Ναι, συζητάμε και για το τι χρειάζεται για την περίπτωση που λέτε, αλλά αυτή είναι μία συζήτηση που έχουμε αρκετό χρόνο να την κάνουμε, πριν την 21η Ιουνίου» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις και πρόσθεσε πως οι εταίροι υπολογίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τα τελευταία βήματα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τον Ιούνιο.

Ο κ. Λεμέρ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί ο κατάλληλος συμβιβασμός μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για μία «καλή διευθέτηση του ελληνικού χρέους», η οποία θα είναι «σαφής, αξιόπιστη και κατανοητή στις αγορές». Όπως υποστήριξε, φτάνουμε στο τέλος του ελληνικού προγράμματος, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους συνεχίζονται.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα είναι επιτυχής. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές. Όλοι οι θεσμοί είναι πλήρως δεσμευμένοι σε αυτόν το στόχο, καθώς και οι ελληνικές Αρχές» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ καθώς θα γίνει μια νέα προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ του διεθνούς οργανισμού και ορισμένων Ευρωπαίων, κυρίως της Γερμανίας, στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Η άποψη που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες είναι πως το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχει στην τελευταία φάση του προγράμματος και να βάλει στη σφραγίδα του για την έξοδο πιστοποιώντας ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Κι αυτό γιατί χαίρει μεγάλης αξιοπιστίας διεθνώς, κάτι που θα βοηθούσε σημαντικά την ομαλή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.

Εκτός από την αξιοπιστία του ΔΝΤ, υπάρχει και ένας άλλο σημαντικός λόγος που επιβάλλει την εξεύρεση συμφωνίας και έχει να κάνει με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, όπου δύο αντισυστημικά κόμματα σχηματίζουν κυβέρνηση, αυξάνοντας την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο μιας εσωτερικής κρίσης στην ευρωζώνη. Για τον λόγο αυτό η εκτίμηση που επικρατεί στην έδρα των κοινοτικών οργάνων είναι πως θα χρειαστεί μια ισχυρή απόφαση για την Ελλάδα στις 21 Ιουνίου, ώστε να την «θωρακίσει» στις αγορές.

Όλοι θέλουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια τις επόμενες μέρες για να υπάρξει συμφωνία, δήλωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο.

Το ΔΝΤ ζητάει για να συμμετάσχει στη συμφωνία μια ισχυρή και εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μεταξύ άλλων μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της δεύτερης διάσωσης ύψους 130 δισ. ευρώ κατά 10 χρόνια. Αντίθετα, ορισμένες χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία, θέλουν μια σταδιακή ελάφρυνση και υπό όρους, ώστε να μην υπάρξει χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής στη χώρα.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή που επικαλείται η Deutsche Welle, οι δύο πλευρές θα έχουν μια σημαντική συνάντηση στο τέλος της επόμενης εβδομάδας στο περιθώριο της διάσκεψης των υπουργών οικονομικών του G7 στον Καναδά με στόχο της εξεύρεση κοινού τόπου.

Πηγή: ΑΠΕ – DW

Keywords
Τυχαία Θέματα