Άκτωρ και Άβαξ αναλαμβάνουν το ΣΔΙΤ Δικτύου Άρδευσης Ταυρωπού

Η εταιρείες Άκτωρ και Άβαξ αναλαμβάνουν το έργο ΣΔΙΤ για το Δίκτυο Άρδευσης Ταυρωπού, το οποίο περιλαμβάνει την αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό των δικτύων, όπως αναφέρει κοινή ανακοίνωση Τύπου των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Είναι το πρώτο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ, που δημοπρατείται, και  αφορά στην αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό των δικτύων άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού προϋπολογισμού  105.400.000 (πλέον ΦΠΑ) σε όρους καθαρής παρούσας αξίας με παράλληλη χρηματοδότηση  34.200.000€

από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ανακοίνωση

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το έργο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΤΑΥΡΩΠΟΥ» που θα υλοποιηθεί ως έργο ΣΔΙΤ, με παράλληλη χρηματοδότηση  από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενταγμένο στο πρόγραμμα Ύδωρ 2.0.

Όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης και ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης, υπεβλήθη, μέσω ΕΣΗΔΗΣ, από την Ένωση Προσώπων ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε.

Είναι το πρώτο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ, που δημοπρατείται, και  αφορά στην αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό των δικτύων άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού προϋπολογισμού  105.400.000 (πλέον ΦΠΑ) σε όρους καθαρής παρούσας αξίας με παράλληλη χρηματοδότηση  34.200.000€ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δήλωση Υπουργού Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με συνέπεια και με ένα στοχευμένο πρόγραμμα, αλλάζει την εικόνα της χώρας. Με το έργο του Ταυρωπού δημιουργούμε αρδευτικές υποδομές για να εξασφαλίσουμε ευνοϊκότερες συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου. Στην πράξη με το έργο θα εξυπηρετείται έκταση 115.000 στρεμμάτων αποφέροντας πολλαπλά οφέλη στην περιοχή, που επικεντρώνονται στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, στη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της εξοικονόμησης νερού σε μια περίοδο που οι υδάτινοι πόροι δεν επαρκούν. Μέσα από το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 αλλάζουμε τον αρδευτικό χάρτη της χώρας και δίνουμε προοπτική στην αγροτική μας παραγωγή. Η δημιουργία σύγχρονων υποδομών αποτελεί  την πιο αποδοτική επένδυση για το μέλλον, με σημαντικά οφέλη για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη».

Δήλωση Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση: «Παράλληλα με τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, με στόχο τη βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών, όπως φοιτητικές εστίες, σχολεία, χώροι διαχείρισης απορριμμάτων, επιταχύνουμε την ολοκλήρωση σημαντικών έργων για τον πρωτογενή τομέα και τη στήριξη των αγροτών μας, όπως αρδευτικές υποδομές. Η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, με χρηματοδότηση και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας, με πρωτοβουλίες που οδηγούν σε μια καλύτερη Ελλάδα για όλους».

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Έργου

Το Έργο του Δικτύου Άρδευσης Ταυρωπού, αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του υπογειοποιημένου κλειστού αρδευτικού δικτύου, που θα εξυπηρετεί έκταση 115.000 στρεμμάτων.

Η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης είναι είκοσι πέντε έτη περιλαμβανομένου του χρόνου κατασκευής του Έργου.

Συνοπτικά, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην υλοποίηση των εξής:

• του κεντρικού προσαγωγού, του πρωτεύοντος και δευτερεύοντος αρδευτικού δικτύου (δίκτυα διανομής), συνολικού μήκους 116 χλμ. περίπου,
• του τριτεύοντος δικτύου, συνολικού μήκους 685 χλμ. περίπου,
• των απαραίτητων Η/Μ εγκαταστάσεων και εξοπλισμού για την σωστή λειτουργία του δικτύου και τέλος,
• των επεμβάσεων για τη βελτίωση / αναβάθμιση των έργων υδροληψίας συμπεριλαμβανομένης κατάλληλης διάταξης απομάκρυνσης εσχαρισμάτων στην είσοδο του δικτύου.

Το Α΄ Τμήμα του Έργου, το οποίο περιλαμβάνει την υλοποίηση των τριτευόντων δικτύων που αναπτύσσονται σε 12 από τους 24 αρδευτικούς τομείς και αποτελούνται από 39 υποδίκτυα από το σύνολο των 81 υποδικτύων που καλύπτουν το σύνολο της αρδευόμενης έκτασης των 115.000 στρεμμάτων, μετά των απαραίτητων Η/Μ εγκαταστάσεων και εξοπλισμού για την σωστή λειτουργία τους, θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό σε περίοδο 16 έως 18 μηνών, ενώ το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί σε περίοδο 30 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης του Έργου.

Με όλες τις ανωτέρω παρεμβάσεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών επιτυγχάνεται βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Keywords
Αναζητήσεις
aktor-kai-avax-analamvanoun-to-sdit-diktyou-ardefsis-tavropou.htm
Τυχαία Θέματα