Κοινό μέτωπο Πιτέλα-Τσίπρα: Πρέπει η ΕΕ να στηρίξει την Ελλάδα στο Προσφυγικό

Μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπόυργός Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα που βρέθηκε το προσφυγικό σε κεντρικό θέμα συζήτησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου σημείωσε πως «Οι πρόσφυγες βλέπουν μία Ευρώπη σε νευρική κρίση, που κλείνει σύνορα, μία μισαλλόδοξη ρητορεία από ακροδεξιές δυνάμεις».

Απο την πλευρά του ο επικεφαλής της

ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα σημείωσε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και την οικονομική κρίση καθώς τα ζητήματα αυτά αφορούν όλη την Ε.Ε. και στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας.

Τσίπρας: Να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αναγκαία τη συσπείρωση των «προοδευτικών δυνάμεων», ενώ υπογράμμισε ότι ο λόγος που η ακροδεξιά ρητορεία βρίσκει έδαφος είναι οι πολιτικές λιτότητας. «Χρειάζεται η Ευρώπη να αλλάξει πορεία και να αλλάξουν οι συσχετισμοί», συμπλήρωσε.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για τριπλή κρίση σε οικονομία, προσφυγικό, ασφάλεια και στάθηκε στις ανθρωπιστικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός φρόντισε να μην αφήσει να περάσει ακόμα μια κόντρα με την αξιωματική αντιπολίτευση και τόνισε ότι η σήμερα υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα σε Αριστερά και Δεξιά.

Τζιάνι Πιτέλα: Η Ελλάδα δεν γίνεται να τα καταφέρει μόνη της

Ο κ. Πιτέλα σημείωσε ότι η Ελλάδα σηκώνει μεγάλο βάρος στο προσφυγικό, ενώ επεσήμανε ότι οι πολίτες της Μυτιλήνης αξίζουν το βραβείο Νόμπελ. «Τώρα είναι η ώρα της Ε.Ε. να κάνει το καθήκον της» υπογράμμισε και στάθηκε σε τρεις αρχές, οι οποίες, όπως είπε, πρέπει να εφαρμόζονται από όλους:

Αρχή αλληλεγγύηςΚαταμερισμός του βάρους και των υποχρεώσεωνΣεβασμός των κανόνων

Ο κ. Πιτέλα έστειλε ένα μήνυμα, «ενδεχομένως το τελευταίο» όπως είπε, στους επικεφαλής των χωρών της ομάδας Βίζεγκραντ και όσα κράτη υιοθέτησαν διαφορετικές απόψεις από αυτές της Ε.Ε. «Χαιρόμαστε που η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Τσεχία βρίσκονται στην Ε.Ε., αλλά δεν είναι δυνατόν οι κανόνες να ισχύουν μόνο για μερικά μέλη αυτής της οικογένειας. Αλλιώς δεν υπάρχει οικογένεια», εξήγησε και ζήτησε να εφαρμόσουν όλοι τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Ο κ. Πιτέλα διαπίστωσε πρόοδο από την πλευρά της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα hotspots και τα κέντρα μετεγκατάστασης και στάθηκε στην ανάγκη προστασίας των συνόρων, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα» οι πρόσφυγες, ενώ επανέλαβε πως «πρέπει να σώσουμε την Ε.Ε.».

Αναφερόμενος στη στάση της Αυστρίας, τόνισε ότι δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους και τη χαρακτήρισε λανθασμένη. «Ακόμα πιο λανθασμένη» χαρακτήρισε την άρνηση της ομάδας Βίζεγκραντ να συνεργαστεί για τις ποσοστώσεις στις μεταγκαταστάσεις.

«Θα πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις; Εγώ για την ώρα θέλω να απευθύνω έκκληση. Ας μην επιτρέψουμε να κυριαρχήσει ο εγωισμός. Ένταξη σε μία κοινότητα σημαίνει να μοιραζόμαστε χαρές και λύπες. Δεν μπορεί κανείς να λαμβάνει από τα διαρθρωτικά ταμεία, αλλά να μην επιθυμεί να προσφέρει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε επίσης τους πολίτες «να τιμωρήσουν τους εγωιστές», τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να νικήσουν οι ξενόφοβοι» και στάθηκε στα 10.000 αγνοούμενα παιδιά προσφύγων.

«Υπάρχουν οι συνθήκες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης»

Αναφερόμενος σε ζητήματα οικονομίας, ο κ. Πιτέλα τόνισε ότι ο χρόνος της αβεβαιότητας τελείωσε και κάλεσε όλα τα μέρη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους. Εκτίμησε επίσης ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση πριν από το καθολικό Πάσχα και κάλεσε το ΔΝΤ «να μην παρεμποδίσει τα πράγματα».

Όπως εξήγησε, μετά από την αξιολόγηση θα μπορούμε να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους.

«Δεν τίθεται θέμα προσχώρησης της Αριστεράς στο Σοσιαλιστικό Κόμμα»

Ο κ. Πιτέλα αναφέρθηκε και στο μέλλον των προοδευτικών δυνάμεων στην Ε.Ε., ενώ τόνισε ότι τοΠΑΣΟΚ και η πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά καταβάλλουν προσπάθειες προς όφελος της χώρας, όπως και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

«Βρίσκομαι εδώ για να πω στον Αλέξη και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις ότι πρέπει να συνεργαστούμε» συμπλήρωσε ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τίθεται θέμα προσχώρησης της Αριστεράς στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Αυτό δεν ζητήθηκε και δεν είναι δική μου δουλειά να το αποφασίσω» συνέχισε, ωστόσο εκτίμησε ότι από κοινού οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της Αριστεράς και του Σοσιαλισμού μπορούν ωστόσο να συνεργαστούν προς όφελος της Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα