Τσίπρας: Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός- 11% η αύξηση – Eκλογές το φθινόπωρο του 2019

Προχωρούμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μηνιαίως, όσο και στην κατάργηση του υποκάτωτου μισθού για νέους κάτω των 25, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η κυβέρνηση προχωρά σε «μία εμβληματική για τον κόσμο της εργασίας πρωτοβουλία. Μία αύξηση που θα τονώσει και την πραγματική οικονομία».

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας

ανέφερε ότι η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι ιστορική, γιατί είναι η πρώτη μετά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς προχωρήσει και να ολοκληρώσει το έργο της η κυβέρνηση στο τέλος της συνταγματικής της θητείας το φθινόπωρο του 2019», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα και η οικονομία έχουν ανάγκη από πολιτική σταθερότητα και, ταυτόχρονα, ότι “οι μεγάλες θεσμικές και κοινωνικές τομές που έχουμε μπροστά μας πρέπει να υλοποιηθούν από μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να τις υλοποιήσει”. “Από την κυβέρνηση που κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα έξω από το καθεστώς των μνημονίων. Από την κυβέρνηση που κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στην ελληνική οικονομία. Από την κυβέρνηση που κατάφερε να ρυθμίσει το δημόσιο χρέος, καθιστώντας το βιώσιμο και να δημιουργήσει όρους για την ομαλή αναχρηματοδότηση του”.

Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε ότι σήμερα ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πως η Ελλάδα εκκίνησε τη διαδικασία έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου στις αγορές χρήματος. Όπως τόνισε, αυτή η εξέλιξη “αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί κατεδαφίζει άλλο ένα από τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, άλλο ένα από τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στο διεθνή δανεισμό”.

Και υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα του δανεισμού με όρους επικοινωνιακούς αλλά “με σχέδιο και με τη σοβαρότητα και την τεχνική αρτιότητα που του αρμόζει”.

“Σας καλώ να εγκρίντετε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ. Πρόκειται για μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό” ανέφερε ο κ. Τσίπρας ο οποίος επέμεινε και στην κατάργηση του υποκατώτου μισθού. Ανέφερε δε πως πρόκειται η πρώτη αύξηση μισθών μετά από 10 χρόνια μειώσεων.

“Δεν θα συμφωνήσουν όλοι. Δύο κατηγορίες που θα φέρουν αντιρρήσεις. Η μια κατηγορία από συμφέρον. Ή άλλη από άποψη. Αυτή η άποψη δεν έχει επαληθευτεί πουθενά. Η συντριβή της εργασίας δεν είναι ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά συνταγή χρεοκοπίας. Η αύξηση των μισθών είναι η προϋπόθεση και η ανάπτυξη το αποτέλεσμα. Δίνουμε λοιπόν μια ακόμη ευκαιρία τόνωσης της ανάπτυξης” σημείωσε.

Δημιουργούνται προϋποθέσεις για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση

«Η κυβέρνησή μας συνεχίζει με αποφασιστικότητα και επιμονή, με στοχοπροσήλωση και σκληρή δουλειά, το έργο της ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας με βασικό προσανατολισμό, με όραμά μας, τη δίκαιη ανάπτυξη» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο υπουργικό συμβούλιο.

«Στόχος μας, τον Οκτώβριο του 2019 οι Έλληνες πολίτες να μπορούν πολύ ξεκάθαρα να συγκρίνουν την Ελλάδα τού σήμερα με τη χώρα που μας παρέδωσαν οι κυβερνήσεις του παλιού πολιτικού συστήματος τέσσερα χρόνια πριν» πρόσθεσε.

«Όλοι ήδη έχουν αρχίσει να βλέπουν ότι η Ελλάδα είναι μία διαφορετική χώρα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι πρόκειται για μία χώρα, «στην οποία δημιουργούνται όροι και προϋποθέσεις για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση». «Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα της παρακμής, της χρεοκοπίας και του εκφυλισμού και να οικοδομήσουμε μία χώρα δυναμική, με αυτοπεποίθηση. Μία χώρα που στηρίζεται πια στις δικές της δυνάμεις. Μία χώρα πρωταγωνίστρια στην ευρύτερη περιοχή, στα Βαλκάνια, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη» τόνισε.

Περνάμε σε μια νέα εποχή φιλίας στα Βαλκάνια

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ιδιαίτερη διότι λαμβάνει χώρα λίγα μόνο 24ωρα μετά την κύρωση από τη μεριά του ελληνικού Κοινοβουλίου, της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είπε ότι είναι ένα πολιτικό, ιστορικό γεγονός που σηματοδοτεί: «Την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας με τους γείτονές μας, με τη Βόρεια Μακεδονία. Το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεργασίας, αλληλεγγύης και φίλιας στα Βαλκάνια. Την ήττα του εθνικισμού, των εθνικισμών, και από τις δύο μεριές των συνόρων που είναι την ίδια στιγμή η νίκη των δυνάμεων που δεν έχουν σκοπό να αφήσουν το μέλλον των δύο λαών στους πατριδοκάπηλους και τους εμπόρους του μίσους».



Keywords
Τυχαία Θέματα