Αμερικάνοι επενδυτές ψάχνουν ευκαιρίες στην Ελλάδα
20:27 9/5/2014
- Πηγή: BankWars
Την Ελλάδα προς αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών, επισκέφτηκε πρόσφατα 11μελής ομάδα Αμερικανών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων και ομογενών.
Της αποστολής ηγήθηκε η Κάρον ντε Μαρς, διευθύντρια του Προγράμματος Παγκόσμιας Επιχειρηματικότητας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Κάρον ντε Μαρς μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής» για το ταξίδι, τις επαφές των μελών της αποστολής στην Αθήνα και τα συμπεράσματα της επίσκεψης.
-
«Στόχος του προγράμματος «Διεθνών Επενδύσεων» είναι η δημιουργία ενός διεθνούς επιχειρηματικού οικοσυστήματος και η παροχή βοήθειας σε επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια από τις δραστηριότητες που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, είναι η συγκέντρωση Αμερικανών επενδυτών και κεφαλαιούχων οι οποίοι πιστεύουν πως η αμερικανική επιχειρηματικότητα θα πρέπει να φθάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη και συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά. Κάθε φορά σχηματίζουμε μια ομάδα 8-12 ατόμων και επισκεπτόμαστε μια χώρα ενδιαφέροντος».
- Γιατί σε αυτό το ταξίδι επιλέξατε να επισκεφθείτε την Ελλάδα;
«Η Ελλάδα επιλέχθηκε γιατί είναι μια χώρα φίλη και σύμμαχος των ΗΠΑ, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την περίοδο και τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται περίπου στο 27%, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, ενώ η ανεργία στους νέους ανέρχεται στο 58%. Ήταν σημαντικό για εμάς, γιατί είναι η πρώτη φορά που αποστολή του προγράμματός μας μεταβαίνει σε ανεπτυγμένη χώρα και μέλος της ΕΕ. Επίσης, την περίοδο αυτή έχουμε μαζί μας έναν εξαιρετικό Έλληνα διπλωμάτη, ο οποίος βρίσκεται με απόσπαση για ένα χρόνο στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, τον Τάσο Κεζά και η συμβολή του στην πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού ήταν καταλυτικής σημασίας».
- Ποιο ήταν το πρόγραμμα της επίσκεψής σας; Με ποιους συναντηθήκατε και τι επετεύχθη;
«Καταρχήν, το πρώτο στάδιο της αποστολής, πριν ακόμα ξεκινήσουμε για την Αθήνα, περιελάμβανε μια ενδελεχή έρευνα για την αναζήτηση των καλύτερων και πολλά υποσχόμενων ελληνικών επιχειρήσεων με έμφαση στις επιχειρήσεις “Start Up”. Για το λόγο αυτό την πρώτη ημέρα της επίσκεψης μας είχαμε διοργανώσει μια εκδήλωση όπου εκπρόσωποι από 21 ελληνικές εταιρείες “Start Up” παρουσίασαν το έργο τους στους Αμερικανούς επενδυτές και στη συνέχεια διεξήχθησαν συζητήσεις, όπου οι επισκέπτες κεφαλαιούχοι προσέφεραν συμβουλές και καθοδήγηση στους Έλληνες επιχειρηματίες. Τις επόμενες ημέρες είχαμε πολλές διαλέξεις για διάφορα θέματα επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως το πώς μπορούν οι νέες επιχειρήσεις να προσελκύσουν κεφάλαια, πώς να τραβήξουν την προσοχή των κεφαλαιούχων επενδυτών, τρόπους προώθησης των επιχειρήσεων, το επικοινωνιακό κομμάτι των επιχειρήσεων, πως προσεγγίζεις την αγορά σου, πως πείθεις τους καταναλωτές ότι είσαι η καλύτερη επιλογή τους και άλλα πολλά.
Αυτές οι διαλέξεις αφορούσαν κυρίως νέους επιχειρηματίες, παράλληλα όμως υπήρχαν δραστηριότητες για επιχειρήσεις που έχουν εδραιωθεί στο χώρο τους και θέλουν να επεκταθούν σε αγορές του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε διαλέξει 11 Έλληνες επιχειρηματίες, όπου ο κάθε ένας πήρε ένα μέλος της αντιπροσωπείας μας και τον ξενάγησε στα γραφεία της επιχείρησης του. Παράλληλα, είχαμε διοργανώσει συναντήσεις που περιελάμβαναν και ένα επαγγελματικό γεύμα και εκεί οι επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να εξηγήσουν στους επενδυτές αναλυτικά τη δραστηριότητά τους, τα σχέδιά τους για το μέλλον και το όραμα των επιχειρήσεών τους και αυτοί με τη σειρά τους προσέφεραν συμβουλές και καθοδήγηση για την επίτευξη αυτών των στόχων. Πριν πάμε καν στην Ελλάδα είχαμε ξεχωρίσει 44 επιχειρήσεις που ενδιαφέρονταν να έρθουν σε επαφή με συναδέλφους τους από τις ΗΠΑ, για ιδέες και συμβουλές, με στόχο την διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους. Τέλος, τα μέλη της αποστολής μας συναντήθηκαν με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, με εκπροσώπους του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, και με Έλληνες τραπεζίτες, ενώ είχαμε και δύο πολύ σημαντικές συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, στο υπουργείο Ανάπτυξης και στο υπουργείο Εξωτερικών».
- Υπήρξε δυνατότητα να κλείσουν κάποιες συμφωνίες ή τουλάχιστον να προγραμματισθούν για το άμεσο μέλλον;
«Υπήρξαν τουλάχιστον έξι περιπτώσεις που είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Σε τέτοιες περιπτώσεις αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι επενδυτές θέλουν να αποκτήσουν προσωπική άποψη για τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν και αυτό απαιτεί χρόνο. Αυτό το ταξίδι λοιπόν, ήταν η αρχή και ευελπιστούμε οι επαφές που δημιουργήθηκαν να αποδώσουν στο μέλλον. Για παράδειγμα, υπήρξε μια ελληνική επιχείρηση που είχε δημιουργήσει ένα διαδικτυακό εμπορικό κέντρο, είχε καταφέρει δηλαδή να φιλοξενεί σε μια ιστοσελίδα προϊόντα πολλών εταιρειών και να τα πουλά μέσω διαδικτύου. Για αυτή την επιχείρηση υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από έναν Αμερικανό επενδυτή και είναι τώρα σε διαπραγματεύσεις με την συγκεκριμένη εταιρεία».
- Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των Αμερικανών επενδυτών μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού; Πως σχολίασαν το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα;
«Ακόμα λαμβάνουμε μηνύματα. Νομίζω ότι και οι ίδιοι επεξεργάζονται τα δεδομένα που συγκέντρωσαν. Κάποιοι μάλιστα είναι ακόμα στην Ελλάδα. Παρότι η αποστολή έχει επιστρέψει, ορισμένοι επέλεξαν να παρατείνουν τη διαμονή τους στην Αθήνα και αυτό είναι σημαντικό δείγμα της αποτελεσματικότητας αυτής της επίσκεψης».
-
Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα; Είναι η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, κυρίως για Αμερικανούς επενδυτές;
«Κατά την άποψη μου, ναι. Σε αυτό το ταξίδι βρήκαμε ανθρώπους μορφωμένους, ενθουσιώδεις και δημιουργικούς. Νομίζω ότι έχουν αυτό που χρειάζεται, ωστόσο, ορισμένοι από τους Έλληνες επιχειρηματίες που συναντήσαμε δεν ήταν καλά ενημερωμένοι για το αντικείμενό τους. Για παράδειγμα, ένας Αμερικανός επενδυτής ρώτησε έναν από τους επιχειρηματίες ποιο είναι το μέγεθος της αγοράς που στοχεύει και ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές του και ο Έλληνας επιχειρηματίας δεν ήξερε να απαντήσει. Όταν θέλεις να επεκταθείς στην παγκόσμια αγορά, αυτά είναι πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζεις και να έχεις προετοιμαστεί. Για το λόγο αυτό στο αμερικανικό δίκτυο επενδυτών είναι πολύ σπάνιο να δεις έναν επιχειρηματία να ξεκινά μια νέα εταιρεία μόνος του. Συνήθως, στο ξεκίνημα, τουλάχιστον, υπάρχουν δύο-τρεις ή και περισσότεροι επιχειρηματίες που συνεταιρίζονται και ο καθένας έχει διαφορετικό αντικείμενο εργασίας μέσα στην ίδια επιχείρηση. Αυτό, λοιπόν, που συμβούλεψα εγώ τους επιχειρηματίες που συναντήσαμε στην Αθήνα, είναι να βρουν συνέταιρους και να μοιράσουν τις αρμοδιότητες των επιχειρήσεών τους, ώστε ο κάθε ένας να ασχοληθεί με το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει και αποδίδει καλύτερα».
Τέλος, σύμφωνα με την Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής», η Κάρον ντε Μαρς τόνισε ότι εντυπωσιάστηκε από τους Έλληνες, το πάθος τους και την δημιουργικότητα τους. Όπως είπε «είναι σπουδαίο το γεγονός και μόνο ότι στέκονται, εκεί που έλαμψε ένας τόσο σημαντικός πολιτισμός και έχουν το βράχο της Ακρόπολης στο προσκεφάλι τους. Η ελληνική κοινωνία έχει τα θεμέλια να ανακάμψει από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Έχουν το σωστό ανθρώπινο δυναμικό και μια κυβέρνηση που πραγματικά προσπαθεί να βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον».
Original article: Αμερικάνοι επενδυτές ψάχνουν ευκαιρίες στην Ελλάδα.
Keywords
ελλαδα, αθηνα, ηπα, νατο, εταιρεία, νέα, original, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, κοινωνια, οικονομικη κριση, γωνια, ηπα, πλαισιο, προγραμμα, ρωτησε, στατιστικη υπηρεσια, αγορα, ανεργια, βρισκεται, γεγονος, γραφεια, δυνατοτητα, δικη, δειγμα, δικτυο, δυναμικο, ειπε, εκτιμηση, εξι, επενδυτης, ερευνα, εταιρεία, ετων, ιδεες, ιδια, η δικη, υπηρεσια, υπηρχαν, κυβερνηση, λογο, μηνυματα, νατο, νεες επιχειρησεις, ξεκινημα, ομαδα, οραμα, παθος, παμε, περιβαλλον, προβληματα, συνεχεια, σειρα, συγκεντρωση, σχεδια, υπουργειο εξωτερικων, φορα, αγορες, εμφαση, χωρα, υπουργειο, κομματι, σωστο, ταξιδι, θεματα
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Βρείτε σε ποιον ανήκει ένας ΑΦΜ αλλά και ποιος ψάχνει το δικό σας μέσω taxisnet
- Πώς θα κάνει τους ελέγχους η εφορία
- Νοθευμένα ελαιόλαδα αποσύρει ο ΕΦΕΤ
- Ολοκληρώθηκε η 7η καταβολή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης
- Πέντε υποψήφιοι αγοραστές για τον ΑΔΜΗΕ
- Νέο ελικόπτερο θέλει ο Ομπάμα - Δίνει πάνω από 15 δισ. για να ανανεώσει το στόλο του (ΒΙΝΤΕΟ)
- Συγκροτείται Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών
- Αρβανιτόπουλος: Οι μαθητές της Θράκης θα διδάσκονται το Κοράνι
- Κατέβασε αφίσα της Ρ. Δούρου ο Γ. Κουμουτσάκος
- Συριακός στρατός και πολίτες εισήλθαν μετά από δύο χρόνια στην Χομς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Προβάδισμα ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ με 1,4% – Τρίτο το Ποτάμι (7,7%) – Στο 7% η ΕΛΙΑ
- Lamda Development: Επιστροφή στην κερδοφορία στο πρώτο τρίμηνο του 2014
- ΥΠΟΙΚ: Ζητά διεύθυνση e-mail από όλους τους φορολογούμενους
- Α. Σακελλαρίου (ΤΧΣ) – Η επιτυχής ΑΜΚ της Εθνικής υποδηλώνει την εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες
- Ευρωαγορές: FTSE 100 -0,35% στις 6.815 μονάδες, DAX -0,27% στις 9.581, CAC 40 -0,67% στις 4.477
- Αμερικάνοι επενδυτές ψάχνουν ευκαιρίες στην Ελλάδα
- Μυστική συνάντηση Σαμαρά – Παπανδρέου για το μέλλον της κυβέρνησης; – Διαψεύδει η ΝΔ
- Τελευταία Νέα BankWars
- Αμερικάνοι επενδυτές ψάχνουν ευκαιρίες στην Ελλάδα
- Μυστική συνάντηση Σαμαρά – Παπανδρέου για το μέλλον της κυβέρνησης; – Διαψεύδει η ΝΔ
- Α. Σακελλαρίου (ΤΧΣ) – Η επιτυχής ΑΜΚ της Εθνικής υποδηλώνει την εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες
- Lamda Development: Επιστροφή στην κερδοφορία στο πρώτο τρίμηνο του 2014
- Ευρωαγορές: FTSE 100 -0,35% στις 6.815 μονάδες, DAX -0,27% στις 9.581, CAC 40 -0,67% στις 4.477
- ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Προβάδισμα ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ με 1,4% – Τρίτο το Ποτάμι (7,7%) – Στο 7% η ΕΛΙΑ
- ΥΠΟΙΚ: Ζητά διεύθυνση e-mail από όλους τους φορολογούμενους
- Ο Α.Τσίπρας θα σηκώσει τα φουστάνια της Μέρκελ και θα βγάλει την Ελλάδα απ’ έξω; Απίστευτη ατάκα της Α.Παπαρήγα
- Άγριο έγκλημα στα Εξάρχεια – Σκότωσαν 82χρονη μπροστά στον εγγονό της
- ΕΝΣΤΟΛΟΙ: “Ναι” στα …τατουάζ από το ΣτΕ, αλλά υπό προϋποθέσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Γιατί γιορτάζει και χαίρεται η ΕΕ;
- Le Monde: Η Ελλάδα πάει καλύτερα οι Έλληνες όχι και τόσο
- Ν. Τζαβέλα: Η κυβέρνηση Σαμαρά κράτησε τη χώρα στην Ε.Ε.
- Διάλογο Κιέβου - αυτονομιστών προτείνει η Ρωσία
- Le Monde: Η Αθήνα απέφυγε τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις
- Fisher: Η Fed πρέπει να ολοκληρώσει μέχρι τον Οκτώβριο τις αγορές ομολόγων
- Η ΝΔ διαψεύδει τα σενάρια συνάντησης Σαμαρά – Παπανδρέου
- «Νέα εποχή για την Eurobank»
- Λαβρόφ: Ζητά διάλογο Κιέβου με αυτονομιστές