ΝΤΡΑΓΚΙ: Ανάκαμψη μέσα στο 2013 – Αμετάβλητο 0,75% το ευρωεπιτόκιο – Τι λέει για την Κύπρο

12:02 4/4/2013 - Πηγή: BankWars

[UPD] Στάση αναμονής επέλεξε να τηρήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), παρά τα ζοφερά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού της συμβουλίου η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τόνισε

πως οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να επιμείνουν στις μεταρρυθμίσεις: “Η ανάκαμψη της ευρωζώνης αναμένεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Τα έκτακτα μέτρα θα διατηρηθούν όσο χρειαστεί για τη στήριξη της οικονομίας”

Για την Κύπρο ο κ. Ντράγκι είπε: “Το θέμα της Κύπρου ενίσχυσε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να στηρίξει την ευρωζώνη. Τώρα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε κρίσεις χωρις να εξαπλώνονται σε άλλες χώρες. Η Κύπρος δεν αποτελεί παράδειγμα για άλλες διασώσεις (…) ο κος Ντάισελμπλουμ παρεξηγήθηκε. Η πρόταση για συμμετοχή όλων των καταθετών στη διάσωση των κυπριακών τραπεζών δεν ήταν έξυπνη. Ευτυχώς αναιρέθηκε γρήγορα. Το bail – in δεν είναι πρόβλημα από μόνο του. Η έλλειψη κανόνων και αναχωμάτων είναι το πρόβλημα, όπως είδαμε και στο παράδειγμα της Κύπρου. (…) Τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας δεν θα σταματήσουν με έξοδο από το ευρώ. Η έξοδος έχει πολλά μεγάλα ρίσκα. Θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες μταρρυθμίσεις σε ένα πολύ δυσκολότερο περιβάλλον”.

Για την πολιτική της ΕΚΤ:

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε την ανάγκη η ΕΚΤ να διατηρήσει όσο χρειαστεί τη χαλαρή της πολιτική με στόχο την τόνωση της οικονομίας, καθώς η δυναμική σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής και πιστώσεων παραμένει υποτονική.

Η ΕΚΤ θα αξιολογήσει τα στοιχεία και θα βρίσκεται σε ετοιμότητα εάν χρειαστεί να δράσει, τόνισε ο διοικητής της. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά στο τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει.

Ο κ. Ντραγκι είπε ακόμη πως χρειάζεται ενα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ανακεφαλαιοποίησης ευρωπαϊκών τραπεζών και πρόσθεσε πως οι τράπεζες πρέπει να επιβλέπονται ικανοποιητικά και να έχουν ικανό αριθμό αναχωμάτων ώστε να μην έχουν μόνο μια πηγή κεφαλαιοποίησης. “Για να μπορέσει η ΕΚΤ να στηρίξει τις ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών, πρέπει αυτές να έχουν assets που μπορούμε να αγοράσουμε. Για να αγοράσει η ΕΚΤ τραπεζικά assets πρέπει αυτά να έχουν την κατάλληλη ποιότητα και αξιολόγηση. Αλλά όπως προειδοποίησε: Δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε εμείς την κεφαλαιακή ανεπάρκεια των τραπεζών… Βέβαια, διαθέτουμε εργαλεία για να τις βοήθησουμε”, είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτές

Αναλυτές εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να μειώσει το επιτόκιο, κατά 25 ίσως και 50 μονάδες βάσης, προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα